Bahdan Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witam, nie mam możliwości ( i jeszcze długo mieć nie będę ) zacierać ze słodów, więc... Zacząłem od brew-kitów i 7 wareczek za mną (burzliwa, butelkowanie, czekanie i... mniam) . Wymyśliłem teraz sam chmielić ekstrakty. Niestety w piwnicy jeszcze 6 puch nachmielonych, więc... Do Geordie --- Yorkshire Bitter --- 1,5 kg dodałem Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie CIEMNY - 1,7 kg - Bruntal i drożdże z puchy. Wymyśliłem, żeby po burzliwej postawić na cichą i dodać trochę syropu klonowego. Może da to trochę mocy i posmaczku. I teraz najważniejsze - pytania do szacownego grona: 1) czy warto stawiać to na cichą? 2) czy drożdże przefermentują syrop klonowy? 3) ile tego syropu można dodać do cichej? 4) czy może lepiej dodać syropu na refermentację? 5) ile syropu dodać na refermentację? Nie chodzi mi tu o przeliczniki, bo kalkulator posiadam. Szukam raczej doświadczeń kolegów i koleżanek w podobnych kwestiach. 6) czy eksperymentowanie z brew-kitami jest warte zachodu, czy raczej zawsze dostanie się podobny produkt? Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 1 nie 2 tak dodasz tylko mocy a ze smaku nie zostanie nic-próbowałem na brewkitach 3 pomińmy 4 nie 5 a co chcesz zyskać? 6 zawsze!!! można dochmielić,dodać przyprawy,miodek laktozę do stouta i ...sam próbuj. Bahdan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahdan Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Dzięki, wielkie dzięki. Ad.2 i 5 - cały czas chodzi za mną posmak syropu i kombinuję, jak go wcyrklować w bittera. Taka kombinacja może być ciekawa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ten brewkit jest dosyć goryczkowy..wiec wiele nie uzyskasz z kombinacjami smakowymi z syropem czy miodem.Jak Crocco pisał syropem lub miodem dodasz tylko mocy a smaku zero. Spróbuj na cichą dodać np chmiel citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahdan Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Więc jednak można postawić na cichą? A co myślicie o dodaniu wiórków dębowych? Z czym i jak kombinować, żeby zbliżyć się do smaku ginesika z beczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 1 nie A ja uważam, że warto - poza pierwszą, wszystkie swoje 7 puszek przelewałem na cichą i nie żałuję - piwo było bardziej klarowne, a smaki lepiej ułożone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Wiórki(płatki dębowe) w tym wypadku również nic nie pomogą..tylko możesz : - Dodać płynne drożdże dedykowane do Ale-sów. - chmielić dodatkowo na zimno. - dodać ekstraktu barwiącego - zmieni kolor - ta puszka jest dosyć ciemna ( bursztynowa) wiec nic nie poprawisz.' - możesz dosłodzić laktoza - cukier mleczny nie fermentowany. To by było na tyle z kombinacjami z puszką. Możesz spokojnie dać na cichą, piwo będzie bardziej klarowne a jak dodasz pigułę chmielowa na cichą uzyskasz dodatkowy aromat chmielu - choć jak pisałem ta pucha jest dosyć mocno chmielona. Tej puchy nie przybliżysz do "ginesika" z jednej przyczyny - to odmienne style piwa Bitter to http://www.wiki.piwo...sh_Pale_Ale)��a "ginesik" to dry Stout : http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout AAA poczytaj ten wątek http://www.piwo.org/topic/1503-upgrade-brewkita/ oraz ten artykuł http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych Edytowane 17 Czerwca 2012 przez Lusterko87 Bahdan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahdan Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedzi i linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Daj plusa - kliknij za pomocą "dobry wpis" Spoko jesteśmy tu aby pomagać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się