Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Przyszedł czas na moje zapiski piwowarskie. Umownie zaczynam od warki 70, bo mniej więcej tyle ich dotąd było.No.70 - Make It (Witbier) (2012-06-18, nietypowa pora warzenia - poniedziałek od 8 rano)Zasyp:- Słód pilzneński klepiskowy - 2 kg- Słód pszeniczny - 0,5 kg- Płatki pszeniczne - 1 kg- Płatki owsiane - 0,4 kgZacieranie: - Płatki + garść słodu skleikowane w 80°C - 20 min- Słód - 52 °C - 30 min- Dodany kleik - 67 °C do 61 °C - 60 min- 72 °C - 15 min- 78 °CGotowanie (70 minut):- 25 g Marynka - 60 min- 8 g kolendry i 10 g curacao - 15 min- 7 g kolendry i 10 g słodkiej pomarańczy - 5 minWyszło 21 litrów 11 °Blg zadane drożdżami Fermentis Safbrew S-33, temperatura fermentacji 22 °C.Ocena: Jak na pierwszy Witbier bardzo dobre. Trochę za mało kolendry. Edytowane 14 Października 2015 przez jake kaz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Gratuluję swojego własnego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Dzięki. Przede wszystkim mnie się przyda, bo teraz nigdzie nie notowałem poprzednich warek i nawet jakbym chciał którąś powtórzyć, to nie pamiętam. A tutaj, mam nadzieję, nie zginie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) No.71 - Somebody (a'la Altbier) (2012-07-06, pierwsza moja warka opracowana w programie Brewtarget, na podstawie parametrów Altbier, tylko surowce trochę inne) Zasyp: - Słód pilzneński - 3,2 kg - Słód pszeniczny - 0,7 kg - Słód Caraaroma - 0,3 kg - Słód Carahell - 0,1 kg Zacieranie: - 52 °C - 15 min - 62 °C - 40 min - 72 °C - 20 min - 76 °C Gotowanie (60 minut): - 25 g Marynka - 60 min - 20 g Lubelski - 15 min Wyszło 21 litrów brzeczki o 12,5 °Blg i bursztynowo-wiśniowej barwie, zadanej gęstwą Fermentis Safbrew S-33, temperatura fermentacji 22 °C. Ocena: Infekcja. Poszło w kanał. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Dzisiaj nastąpiła degustacja Witbiera. Chyba będzie to jeden z moich ulubionych stylów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) No.72 - Dream On (a'la Grodziskie) (2012-07-27) Zasyp: - Słód wędzony - 2 kg - Słód pszeniczny - 1 kg Zacieranie: - 32 °C - 45 min - 63 °C - 20 min - 72 °C - 20 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 10 g Galena - 60 min - 10 g Lubelski (szyszka) - 30 min - 10 g Lubelski (szyszka) - 20 min - 10 g Lubelski (szyszka) - 15 min - 10 g Lubelski (szyszka) - 10 min - 10 g Lubelski (szyszka) - 5 min Wyszło 21 litrów brzeczki 8 °Blg zadanej gęstwą Fermentis Safbrew S-33, temperatura fermentacji 22 °C. Ocena: Za mało wędzone w smaku, Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) No.73 - One Way Street (pszeniczne) (2012-08-08) Zasyp: - Słód pszeniczny - 2,2 kg - Słód pilzneński - 1,5 kg - Słód wiedeński - 0,2 kg - Słód Carahell - 0,2 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: - 40 °C - 20 min - 67 °C - 80 min - 76 °C Gotowanie (60 minut): - 10 g Cascade - 60 min - 5 g Cascade - 40 min - 5 g Willamette - 20 min - 5 g Willamette - 15 min - 5 g Cascade - 10 min - 5 g Willamette - 5 min - 5 g Cascade - 0 min Wyszło 20 litrów brzeczki 12 °Blg zadanej Wyeast 3056 Bavarian Wheat, temperatura fermentacji 22 °C. Ocena: Bardzo nijakie w smaku i mało treściwe. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) No.74 - Mama Kin (Saison) (2012-08-17) Zasyp: - Słód pilzneński - 2,7 kg - Słód wiedeński - 0,8 kg - Słód pszeniczny - 0,7 kg - Słód Carahell - 0,2 kg - Słód Caraaroma - 0,2 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: - 64 °C - 60 min - 72 °C - 20 min - 76 °C Gotowanie (60 minut): - 30 g Marynka - 60 min - 20 g Saaz - 20 min - 10 g curacao i 10 g skórki słodkiej pomarańczy - 20 min - 10 g Lubelski - 5 min - 150 g cukru trzcinowego - 5 min - 150 g glukozy - 5 min Wyszło 21 litrów brzeczki 15 °Blg zadanej gęstwą Wyeast 3724 Belgian Saison, temperatura fermentacji 23 °C. Zacieranie Chłodzenie Ocena: Na początku bardzo dobre, bo oryginalne w smaku. Po pół roku zrobiło się trochę kwaskowe. Jednak to nie jest prawdziwe piwo. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Receptura wygląda znajomo Będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) A co z temperaturą fermentacji? Lepsza większa czy zostawić taką? Na razie taką najwyższą znalazłem w domu, ale podobno idą upały. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zostaw taką, moim zdaniem jest wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Saison fermentuje już trzeci tydzień. Wczoraj otworzyłem pierwszą butelką pszenicznego z warki 73 - piwo wyszło wyśmienite, do tej pory mój najlepszy Weizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 (edytowane) No.75 - Write Me A Letter (Belgian Pale Ale) (2012-09-19) Zasyp: - Słód pale ale Strzegom - 2,3 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 1 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,3 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: - 52 °C - 30 min - 64 °C - 20 min - 72 °C - 45 min - 76 °C Gotowanie (60 minut): - 20 g Marynka - 60 min - 15 g Lubelski (szyszka) - 25 min - 15 g East Kent Goldings -15 min - 15 g Fuggles - 5 min Wyszło 20 litrów brzeczki 13 °Blg zadanej starterem Wyeast 3942 Belgian Wheat , temperatura fermentacji 20 °C. Ocena: Bardzo przyzwoite. Dobre na grzane piwo. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 (edytowane) No.76 - Movin' Out (Witbier) (2012-09-27) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 1,3 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 0,5 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,2 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,2 kg - Płatki pszeniczne - 1,5 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg Zacieranie: - 32 °C - 60 min - Płatki + garść słodu skleikowane w 80° - 20 min - Słód - 52 °C - 20 min - Dodany kleik - 65 °C - 67 °C - 60 min - 72 °C - 15 min - 76 °C Gotowanie (60 minut): - 200 g cukru - 60 min - 20 g Marynka - 60 min - 20 g Lubelski (szyszka) - 15 min - 10 g suszonej skórki pomarańczowej Kotanyi - 15 min - 8 g suszonej skórki cytrynowej Kotanyi - 15 min - 15 g kolendry 10 min - 10 g Lubelski (szyszka) - 5 min - 10 g suszonej skórki pomarańczowej Kotanyi - 5 min - 8 g suszonej skórki cytrynowej Kotanyi - 5 min Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 3942 Belgian Wheat, temperatura fermentacji 21 °C. W międzyczasie nastawiłem dwa balony z winem winogronowym. Ocena: Na początku trochę nijakie. Z czasem nabrało głębi smaku. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Saison dzisiaj został zabutelkowany. Wyszło coś dziwnego - mocno owocowy i trochę kwaskowy, ale raczej nie jest zepsuty. Niestety nie mam porównania, czy tak powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) No.77 - Walking The Dog (Belgian Tripel) (2012-10-11) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 5 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,5 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg - Cukier - 1 kg Zacieranie: - 63 °C - 40 min - 72 °C - 20 min - 76 °C Gotowanie (80 minut): - 40 g Marynka - 60 min - 20 g Lubelski (szyszka) - 20 min - 20 g Lubelski (szyszka) - 10 min - 10 g Lubelski (szyszka) - 5 min Cukier dodam po kilku dniach fermentacji. Wyszły 22 litry 20,5 °Blg (dokładnie tyle, ile według obliczeń) - połowa zadana gęstwą Wyeast 3942 Belgian Wheat, a druga gęstwą Wyeast 3787 Trappist High Gravity, temperatura fermentacji 18 °C. Ocena: Na drożdżach THG nie ma się do czego przyczepić. Na Belgian Wheat trochę za bardzo czuć alkohol. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) No.78 - Brother's Keeper (bezstylowiec, inspirowany recepturą Full Aroma Hops z Wiki) (2012-11-06) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 4 kg Zacieranie: - 62 °C - 10 min - 72 °C - 45 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 20 g Galena - 60 min - 40 g Lubelski (szyszka) - 15 min - 15 g Lubelski (szyszka) - 10 min - 15 g Lubelski (szyszka) - 5 min - 20 g Lubelski (szyszka) - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane drożdżami Fermentis Safale US-05, temperatura fermentacji 21 °C. Zauważyłem, że podczas warzenia ze słodów ze Strzegomia wychodzi mi większa wydajność niż przy innych. Ocena: Za duży aromat chmielowy moim zdaniem. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Tripel zabutelkowany. Wyszedł w smaku mocno alkoholowy, jak mocne Faxe, co trochę mnie martwi. Mam nadzieję, że z czasem smak się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Musisz uzbroić się w cierpliwość. W moim triplu i BDSA też alkohol wybijał się na początku. Z biegiem miesięcy smak układa się coraz lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) No.79 - Heart of Darkness (American India Pale Ale) (2012-11-17) Zasyp: - Słód pale ale Strzegom - 5,2 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,2 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 300 Stregom - 0,1 kg - Gips piwowarski - 0,004 kg Zacieranie: - 65 °C - 80 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 30 g Tomahawk - 60 min - 15 g Simcoe - 60 min - 15 g Willamette - 20 min - 15 g Palisade - 15 min - 15 g Palisade - 0 min - 15 g Cascade - 0 min - 15 g Cascade - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji - 15 g Simcoe - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji Wyszło 20 litrów 17,5 °Blg zadane drożdżami Fermentis Safale US-05, temperatura fermentacji 20 °C. Ocena: Za duża goryczka jak dla mnie oraz trawiasty posmak. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) No.80 - Cool Runnin (American Barley Wine) (2012-11-30) No.81 - Calderone's Return (Mild) (2012-11-30) Zasyp: - Słód pale ale Strzegom - 4,5 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,7 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,5 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,15 kg - Słód pszeniczny - 0,1 kg Zacieranie: - 53 °C - 60 min - 65 °C - 60 min - 76 °C Przed gotowaniem wyszło 15 litrów brzeczki o 19 °Blg i 15 litrów 7 °Blg. Gotowanie - Barley Wine (60 minut): - 30 g Phoenix - 60 min - 30 g Marynka - 60 min - 20 g Cascade - 20 min - 15 g Cascade - 5 min Gotowanie - Mild (60 minut): - 5 g Marynka - 60 min - 15 g Fuggles - 15 min - 15 g East Kent Goldings - 5 min Wyszło ostatecznie 12 litrów 24 °Blg (ABW) i 12 litrów 9 °Blg (Mild), zadane drożdżami Fermentis Safale US-05, temperatura fermentacji 20 °C. Były to najbardziej pechowe warki w mojej karierze. Najpierw przy przerwie białkowej popsuł się silnik od mieszadła, z tego względu przerwa trwała 60 minut i nie jestem pewien w jakiej temperaturze. Przy filtracji okazało się, że nie przykręciłem filtratora z oplotu (leżał luźno) i musiałem wszystko przelewać do fermentora, przykręcić filtrator i potem przelać z powrotem. Na końcu okazało się, że nie mam już roztworu roboczego ClO2 - na szczęście mam sporo nadwęglanu sodu do dezynfekcji butelek. Ocena: Barley Wile: Bardzo czuć alkohol. Mild: Trochę kwaskowe, ale to nie infekcja. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) No.82 - One-Eyed Jack (Vienna Lager) (2012-12-15) Zasyp: - Słód wiedeński Strzegom - 2,8 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 1,3 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: - 52 °C - 10 min - 63 °C - 40 min - 72 °C - 20 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 20 g Hallertauer Tradition - 60 min - 10 g Hallertauer Tradition - 20 min - 15 g Saaz - 10 min Wyszło 21 litrów 13 °Blg, zadane drożdżami Fermentis Saflager W34/70, temperatura zadania drożdży12 °C. Po nocy udało się zbić do 9-10 °C. Ocena: Nie zauważyłem żadnych wad. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Musisz uzbroić się w cierpliwość. W moim triplu i BDSA też alkohol wybijał się na początku. Z biegiem miesięcy smak układa się coraz lepiej Faktycznie, po miesiącu piwo jest wyśmienite. Ani śladu alkoholu w smaku. Ale tylko to na drożdżach THG. To drugie musi jeszcze poczekać. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) No.83 - No Exit (Pils) (2012-12-29) Zasyp: - Słód pilzneński Soufflet - 3,9 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,1 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - 52 °C - 10 min - 63 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 25 g Marynka - 60 min - 15 g Lubelski (szyszka) - 15 min - 15 g Saaz - 5 min - 15 g Lubelski (szyszka) - 0 min Wyszło 20 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstą Fermentis Saflager W34/70, temperatura zadania drożdży i fermentacji 10 °C. Ocena: Za dużo goryczki, która pozostaje w gardle po wypiciu łyka piwa. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) No.84 - The Great McCarthy (Koźlak Majowy) (2013-01-19) Zasyp: - Słód pilzneński Soufflet - 4 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 1 kg - Słód wiedeński Strzegom - 1 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - 52 °C - 15 min - 62 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 25 g Marynka - 60 min - 15 g Lubelski (szyszka) - 20 min - 15 g Lubelski (szyszka) - 15 min - 15 g Tettnanger - 5 min Wyszło 20 litrów 17 °Blg, zadane gęstą Fermentis Saflager W34/70, temperatura zadania drożdży i fermentacji 10 °C. Ocena: Nie ma się do czego przyczepić. Może czasem czuć troszeczkę alkoholu, ale smakosz Tyskiego tego nie wyczuje. Edytowane 27 Marca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się