amap Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Czyli 4 sędziów przekonuje jednego, że to oni mają rację... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Ale kluczowe jest podejście. Jak w CC były 3 piwa bez wad, i bardzo podobne do Anchor Steam, do tego 3-4 całkiem niezłe, ale nie tak podobne, bo przegięte w którąś stronę - za ciemne, za czekoladowe, zbyt niska goryczka, do tego drobne wady jak lekki diacetyl, aldehyd octowy, jedno piwo fenolowe, żadnego kwacha. To ja twierdzę że był wysoki poziom. Malkontent stwierdzi, że były 3 piwa dobre, a reszta tragiczna. Poza tym sędziowie głównie narzekali na KPR, a nie KPD. I to jest właśnie odpowiednie podejście Zawsze znajdzie się ktoś, kto widzi szklankę do połowy pustą... zawsze są też optymiści, którzy wchodzą na cmentarz i widzą plusy zamiast krzyży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Czyli 4 sędziów przekonuje jednego, że to oni mają rację... Nie ma przekonywania. Najpierw ustalamy ocenę punktową, później konsultujemy. Przynajmniej te panele w których uczestniczyłem tak wyglądały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Nie ma przekonywania. Najpierw ustalamy ocenę punktową, później konsultujemy. Przynajmniej te panele w których uczestniczyłem tak wyglądały. Halo !! chyba mówisz o finale, bo chyba kwalifikacje to nie tak wyglądają ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 He, to nie miała być dyskusja o konkursie tylko o drożdżach. Moim zdaniem na suchych (poza lagerami) nie wiele się da zrobić. A pszenica na WB 06 to porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 He, to nie miała być dyskusja o konkursie tylko o drożdżach. Moim zdaniem na suchych (poza lagerami) nie wiele się da zrobić. A pszenica na WB 06 to porażka. ja na 04 ale robiłem , uważam ze tragedii nie ma. Dynastary też nie najgorsze piwa dają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 He, to nie miała być dyskusja o konkursie tylko o drożdżach. Moim zdaniem na suchych (poza lagerami) nie wiele się da zrobić. A pszenica na WB 06 to porażka. Z całym szacunkiem Jacku, piłeś Jejską pszenicę na kangurach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Halo !! chyba mówisz o finale, bo chyba kwalifikacje to nie tak wyglądają ... No myślałem, że od 3 stron rozmawiamy o finale. Co do suchych, to stouty na S-04 wychodzą super. IPA na US-05 również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 A moją na WB-06. Suche nie są takie złe i są proste w obsłudze. Z płynymi to różnie bywa - zacznijmy od tego co pisze na opakowaniu, że za 4h są gotowe do działania, a w praktyce to po paru dniach saszetka jest napęczniała. Moim zdaniem każdy piwowar wybiera to co dla niego jest najlepsze. W piwowarstwie komercyjnym jest tak, że albo ma się przychylność swoich klientów albo i nie. Podobnie jest z sędziami. Podobnie wyglądają nasze konkursy. Trzeba wziąść na klatę i nościć się z złotem bądź poprawić się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Co do suchych, to stouty na S-04 wychodzą super. IPA na US-05 również. Swą AIPA zrobiłeś na suchych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dodam jeszcze że ceny drożdży są takie jakie są. Do tego należy dodać obsługę. Jeśli potrafimy obsługiwać i obsługujemy poprawie drożdże to wygrywamy GCH, jeśli nie to sypiemy suche i też jesteśmy na pudle. PS * czy któryś z GCH zdobył nagrodę na suchych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Swą AIPA zrobiłeś na suchych? Tegoroczną nie, ale rok temu robiłem na suchych i byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Nie narzekam na Brewfermy do witka.... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Nie ma przekonywania. Najpierw ustalamy ocenę punktową, później konsultujemy. Przynajmniej te panele w których uczestniczyłem tak wyglądały. I jak macie różne oceny to co robicie? Uśredniacie? Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Nawiązując do tematu. Ceny drożdży odstraszają nie koniecznie obniżają poziom piwowarstwa. Porównanie cen HB mówi samo za siebie: http://www.homebrewing.pl/wyeast-2565-koelsch-activator-125-ml-p-215.html + pozostałe składniki vs. http://www.homebrewing.pl/kolsch-125stblg-zestaw-surowcow-p-281.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Tegoroczną nie, ale rok temu robiłem na suchych i byłem zadowolony. Ach tam, większość piwowarów jest zadowolonych z swojego piwa a pudła nie zdobędzie. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 I jak macie różne oceny to co robicie? Uśredniacie? W eliminacjach jest ustalane wspólne stanowisko, do bólu, albo piwo przechodzi, albo nie. Natomiast w finale jest zasada Piłata - com napisał, napisałem. Po prostu od jednego sędziego piwo dostanie 44 punkty a od drugiego 36. I to jest do przeżycia. Gorzej jeśli jeden daje 25, a drugi 45. To jest problem, bo ktoś się mocno myli, ale nie ma takiej opcji, żeby kogoś namawiać do zmiany jego zdania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 W eliminacjach jest ustalane wspólne stanowisko, do bólu, albo piwo przechodzi, albo nie. Natomiast w finale jest zasada Piłata - com napisał, napisałem. Po prostu od jednego sędziego piwo dostanie 44 punkty a od drugiego 36. I to jest do przeżycia. Gorzej jeśli jeden daje 25, a drugi 45. To jest problem, bo ktoś się mocno myli, ale nie ma takiej opcji, żeby kogoś namawiać do zmiany jego zdania. Bywają takie przypadki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Bywają takie przypadki? Zdarzają się. Zwykle wtedy, kiedy jeden sędzia uzna, że coś jest nie w stylu, a drugi że jak najbardziej tak, a poza tym on takie piwo woli. Ja miałem taką sytuację w KPRze (ale tam kategoria była bardzo szeroko zdefiniowana - ciemny lager), w KPD nasze wyniki nie różniły się o więcej niż 6-8 punktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Chyba tylko raz zdarzyło mi się, że sklep wysłał drożdże, które do mnie dotarły jeszcze zimne, czyli nie przegrzane. Ostatnio co rusz wpadka z drożdżami. Bywało, że te po terminie były bardziej skore do pracy niż te w terminie. O efektach nie ma co mówić. Cena drożdży jest istotnym składnikiem, a przy takiej loteriadzie ciężko sobie pozwolić na fanaberie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 jeżeli piszemy o cenie drożdży to w czerwcu w TB jest promocja - za płynne płacimy 34PLN, więc cena jest akceptowalna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Warto zakupić i przetrzymać. Z Activatorów i tak wypada zrobić starter, więc wychodzi na jedno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Nie wiem czy płynne drożdże przeżyją transport w takim upale.. Często przesyłka trwa 2-3 dni a 40°C łatwo przekroczyć Edytowane 21 Czerwca 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Jestem ciekawy w jakich warunkach sklep otrzymuje przesyłkę i czy dodatkowo przez pośredników, a jeżeli przez nich to w jakich warunkach otrzymują oni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 W naszym przypadku, wygląda to tak, że drożdże dostajemy w styropianowych lodówkach, ze zmrożonymi wkładami żelowymi, tak więc spoko, do sklepu docierają w idealnych temperaturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się