scooby_brew Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) To jest prosty sposób robienia kiełbasek, można to zrobić w kuchni albo na grillu. Ja używam niemiecki Bratwurst, ale można użyć polską Białą Kiełbasę. W kiełbasach zrób małe dziurki co kilka centymetrów i wrzuć je do naczynia z gotującym piwem. Gotuj przez kilka-kilkanaście minut potem dokończ smażeniem na grillu lub na patelni z masłem aż skurka na kiełbasie zrobi się brązowa.. Do piwa możesz wrzucić cebulę i paprykę, lub możesz ją usmażyć potem na patelni lub grillu. Takie kiełbaski są bardziej soczyste w środku niż smażone tylko na grillu lub patelni, ale na zewnątrz ciągle mają zarumienioną na brązowo chrupiącą skurkę - takie coś "pomiędzy" smażeniem/grillowaniem i gotowaniem. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez scooby_brew slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zachęciłeś mnie Scooby tym przepisem Ale mam kilka pytań: 1) Czy rodzaj piwa ma znaczenie? Może być byle jaki sikacz ze sklepu? 2 Kiełbasa biala rozumiem surowa a nie parzona? 3) Czy po etapie gotowania w piwie, przenosząc na patelnie z masłem równiez dodaje odrobiny piwa czy już tylko smaże kiełbasy na tłuszczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Możesz użyć kupnego sikacza albo kupne/domowe piwo "z charakterem". Zrobiłem to nawet z IPA i stoutem. To zależy co lubisz, na co masz ochotę. Jasny sikacz nie doda ci żadnych smaków do kiełbasy, piwo "z charakterem" da ci lekki posmak w kiełbasie, możesz ten posmak zwiększyć jeżeli ugotujesz w tym piwie cebulę do kiełbaski. Ja bym ci radził zacząć z lekkim/jasnym piwem. Kiełbaski są surowe a nie parzone. Po przeniesieniu kiełbasek na grill/patelnie nie przenosisz już piwa, tylko po prostu dosmażasz kiełbaskę żeby miała chrupiącą brązową skurkę. Na youtube znajdziesz polski przepis gdzie kobieta używa tego piwa po gotowaniu na sos (właściwie roux), w/g mnie bardzo dobry pomysł, ale jeszcze nie próbowałem. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Fajny przepis TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Fajny przepis TU To co mój nie jest fajny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 A tego nie napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zrobiłem sobie takie kiełbaski wczoraj na obiad i powiem, że bardzo dobry przepis. Użyłem sikacza ze sklepu ( Żywca ) i mimo to smak piwa było czuć w kiełbasie. Do masła dodałem trochę oliwy, żeby się nie przypalało. Podejrzewam, że w wersji grillowanej, jest jeszcze lepsze, bo w wersji "patelnianej" całe danie wydawało się troche zbyt ciężkie i tłuste jak na mój gust. Nie mniej jednak polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Co do masła lepiej używać sklarowane. Daje zaj...ty smak i nie przypala się tak szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Prawdę mówiąc to gdy smarzę cokolwiek - ryż po hiszpańsku czy scallopine też zawsze używam olej z oliwek + masło. Daje to dobry smak i nie przypala się tak szybko jak z samym masłem. Tylko że w tym poście nie chciałem się aż tak "rozdrabniać" na temat szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Oliwa z oliwek tak , ale nie z pierwszego tłoczenia bo do smażenia się nie nadaje. Samo sklarowane masło daje fajny efekt. Dodrą oliwę można dodać na końcu aby nie straciła swoich właściwości. Masło przypala się bo ma w swiom składzie białko i cukry , sklarowane to czysty tłuszcz. Edytowane 22 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Robiłem kiełbaski na obiad. Rewelacja Jak ktoś lubi pieczarki, to polecam najpierw je lekko podgotować z kiełbaskami, a potem podsmażyć. Do tego pieczona w piekarniku czerwona papryka, młode ziemniaki...i zimne piwko Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się