Jump to content

06D. American Wheat or Rye Beer


Makaron

Recommended Posts

6D. American Wheat or Rye Beer

 

Aroma: Low to moderate grainy wheat or rye character. Some malty sweetness is acceptable. Esters can be moderate to none, although should reflect American yeast strains. The clove and banana aromas common to German hefeweizens are inappropriate. Hop aroma may be low to moderate, and can have either a citrusy American or a spicy or floral noble hop character. Slight crisp sharpness is optional. No diacetyl.

Appearance: Usually pale yellow to gold. Clarity may range from brilliant to hazy with yeast approximating the German hefeweizen style of beer. Big, long-lasting white head.

 

Flavor: Light to moderately strong grainy wheat or rye flavor, which can linger into the finish. Rye versions are richer and spicier than wheat. May have a moderate malty sweetness or finish quite dry. Low to moderate hop bitterness, which sometimes lasts into the finish. Low to moderate hop flavor (citrusy American or spicy/floral noble). Esters can be moderate to none, but should not take on a German Weizen character (banana). No clove phenols, although a light spiciness from wheat or rye is acceptable. May have a slightly crisp or sharp finish. No diacetyl.

 

Mouthfeel: Medium-light to medium body. Medium-high to high carbonation. May have a light alcohol warmth in stronger examples.

Overall Impression: Refreshing wheat or rye beers that can display more hop character and less yeast character than their German cousins.

Comments: Different variations exist, from an easy-drinking fairly sweet beer to a dry, aggressively hopped beer with a strong wheat or rye flavor. Dark versions approximating dunkelweizens (with darker, richer malt flavors in addition to the color) should be entered in the Specialty Beer category. THE BREWER SHOULD SPECIFY IF RYE IS USED; IF NO DOMINANT GRAIN IS SPECIFIED, WHEAT WILL BE ASSUMED.

Ingredients: Clean American ale yeast, but also can be made as a lager. Large proportion of wheat malt (often 50% or more, but this isn?t a legal requirement as in Germany). American or noble hops. American Rye Beers can follow the same general guidelines, substituting rye for some or all of the wheat. Other base styles (e.g., IPA, stout) with a noticeable rye character should be entered in the Specialty Beer category (23).

 

Vital Statistics:

OG: 1.040 ? 1.055

IBUs: 15 ? 30

FG: 1.008 ? 1.013

SRM: 3 ? 6

ABV: 4 ? 5.5%

 

Commercial Examples: Bell?s Oberon, Harpoon UFO Hefeweizen, Three Floyds Gumballhead, Pyramid Hefe-Weizen, Widmer Hefeweizen, Sierra Nevada Unfiltered Wheat Beer, Anchor Summer Beer, Redhook Sunrye, Real Ale Full Moon Pale Rye

 

 

6D. American Wheat or Rye Beer

 

Aromat: Niskie do umiarkowane zbożowe pszeniczne albo żytnie cechy. Troszeczkę słodowej słodkości jest akceptowalne. Estry mogą być od umiarkowane do brak, aczkolwiek powinny odzwierciedlać szczepy amerykańskich drożdży. Aromat goździków i bananów powszechne w niemieckich hefeweizen są nieodpowiednie dla tego stylu. Aromat chmielowy może być niski do umiarkowany, może mieć cechy zarówno cytrusowe chmieli amerykańskich albo przyprawowe i kwiatowe szlachetnych chmieli. Odrobina rześkiej ostrości jest opcjonalna. Brak diacetylu.

 

Wygląd: Przeważnie blado żółty do złoty kolor. Klarowność może być w przedziale od doskonałej do mglistej wraz z drożdżami przybliżającymi styl niemieckich piw hefeweizen. Duża, długo utrzymująca się biała piana.

Smak: Lekki do umiarkowanie mocny zbożowy pszeniczny albo żytni smak, wraz z smakiem pozostającym do finiszu. Żytnie wersje są bardziej bogate i bardziej przyprawowe niż pszeniczne.

Może mieć umiarkowanie słodową słodkość albo finisz trochę wytrawny. Niksa do umiarkowana chmielowa goryczka, która czasami utrzymuje się do finiszu. Niski do umiarkowany smak chmielowy (cytrusowy smak chmieli amerykańskich albo przyprawowy/kwiatowy smak cgmieli szlachetnych). Estry mogą być umiarkowane do brak, ale nie powinny zawierać cech niemieckiego Weizena. Brak fenoli goździkowych, aczkolwiek lekka przyprawowość pochodząca od pszenicy albo żyta jest akceptowalna. Może mieć delikatny rześki albo ostry finisz. Brak diacetylu.

 

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość. Średnio mocne do mocne nagazowanie. Może mieć alkoholowe rozgrzanie w mocniejszych przykładach.

 

Ogólne wrażenia: Orzeźwiające pszenne albo żytnie piwo, które może przedstawiać cechy chmielu i mniej cechy drożdży jak jego niemiecki kuzyn.

 

Komentarz: Różne odmiany istnieją, od łatwych do picia słodkawych piw do wytrawnych, agresywnie nachmielonych z mocnym pszennych albo żytnim smakiem. Ciemne wersje podobne do dunkelweizen (wraz z ciemnymi, bogatymi słodowymi smakami w dodatku do koloru) powinny być wystawione w kategorii Specialty Beer. PIWOWAR POWINIEN OKREŚLIĆ CZY ŻYTO BYŁO UŻYTE; JEŚLI NIE TO OKREŚLIĆ JAKIE DOMINUJĄCE ZBOŻE BYŁO UŻYTE, INACZEJ W DOMYŚLE PSZENICA.

 

Surowce: Czyste amerykańskie drożdże górnej fermentacji, ale również mogą być użyte drożdże dolnej fermentacji. Duże proporcje słodu pszenicznego (często 50% albo więcej, ale nie jest to wymóg prawny ja w niemczech). Amerykańskie albo szlachetne chmiele. Piwa American Rye mogą spełniać generalnie te same wytyczne, gdy zamieniamy częściowo albo w całości pszenice żytem. Inne podstawowe style (np. iPA, stout) wraz z zauważalnym żytnimi cechami powinny być wystawione w Specialty Beer category (23).

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.040 ? 1.055

IBUs: 15 ? 30

FG: 1.008 ? 1.013

SRM: 3 ? 6

ABV: 4 ? 5.5%

 

Komercyjne przykłady: Bell?s Oberon, Harpoon UFO Hefeweizen, Three Floyds Gumballhead, Pyramid Hefe-Weizen, Widmer Hefeweizen, Sierra Nevada Unfiltered Wheat Beer, Anchor Summer Beer, Redhook Sunrye, Real Ale Full Moon Pale Rye

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Witam, może mi ktoś pomoże w temacie tego stylu:

"American or noble hops" - czy chmiele nowozelandzkie, a w szczególności Pacific Jade, można zaklasyfikować jako szlachetne? Nie mogę nigdzie wygrzebać takiej informacji.

Nie jest to chmiel amerykański, ale ma wiele cech wspólnych z amerykańskimi tzw. "C" hops (Citra, Centennial etc.).

Link to comment
Share on other sites

Wiem, ale zastanawiałem się nad sensem takiego postepowania - więc albo odmiany amerykańskie o podobnym profilu albo Saaz który w ogóle nie ma nic wspólnego z nutami z US? Pacific Jade ma więcej wspólnego z amerykańskimi odmianami niż szlachetne odmiany europejskie.

Rozumiesz do czego zmierzam? :)

Link to comment
Share on other sites

Aromat chmielowy może być niski do umiarkowany, może mieć cechy zarówno cytrusowe chmieli amerykańskich albo przyprawowe i kwiatowe szlachetnych chmieli.(...) Niski do umiarkowany smak chmielowy (cytrusowy smak chmieli amerykańskich albo przyprawowy/kwiatowy smak cgmieli szlachetnych).

Ten styl jest tak pojemny, że obejmuje zarówno bazujące na pszenicy lekkie i pijalne piwa (np chmielone europejczykami), jak i piwa agresywnie chmielone amerykańcami, niewiele różniące się od APA (bo kto zauważy, że w zasypie była pszenica jeśli 99% aromatu pochodzi z chmielu?).

 

Imho jeśli celujesz w bardziej chmielowe piwo, możesz spokojnie zastąpić chmiele amerykańskie nowozelandzkimi.

Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, ale jak pytasz czy Pacific Jade można zaklasyfikować do szlachetnych, to nie można. :)

 

Definicje BJCP mają to do siebie, że w zasadzie ignorują istnienie chmieli nowozelandzkich czy australijskich. To jest jedna z kilku wad definicji styli stworzonych przez nich. Jak dla mnie nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić American Wheat na Pacific Jade.

Edited by adamsky
Link to comment
Share on other sites

Dzięki koledzy za odpowiedzi - nie ukrywam, że chcę wysłać to piwo na Birofilia i chciałbym uniknąć sytuacji, gdy sędziowie odrzucą piwo bo "chmiel niezgodny ze stylem".

Też uważam, że ten chmiel sie nada :) .

Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam :beer: .

Link to comment
Share on other sites

Myślę że Pacific Jade się nadaje do stylu jako zamiennik "amerykańskich" chmieli. Zadbaj o utrzymanie niskiej IBU (ok 15-25) I użyj małej ilości chmieli na aromat (ok 10-15 g na ok 5 min), w tym stylu nie używa się chmielenia na zimno. Ten styl jest stylem lekkim I "łatwo-pijącym" piwem, to NIE jest IPA. Chyba najczęstrzą pomyłką polskich piwowarów jest traktowanie wszystkich "hamerykanskych" styli tak samo jak IPA, I ładowanie chmieli na zimno do amerykańskiej pszenicy, Amber Ale, Brown Ale etc. Przez to ich piwa zupełnie nie trafiają w styl.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Nie planowałem dry hoppingu, ogólnie nie jestem fanem tego rozwiązania.

Planowałem 15g na goryczkę, 15g na 5 minut przed końcem i 10g na flameout.

Link to comment
Share on other sites

Widzisz Scooby, piwowarzy w Polsce korzystają najczęściej z opisów przygotowanych przez BJCP. Jak dla mnie najbardziej mylące w tym opisie jest:

Różne odmiany istnieją, od łatwych do picia słodkawych piw do wytrawnych, agresywnie nachmielonych z mocnym pszennych albo żytnim smakiem.

 

oraz:

IBUs: 15 ? 30

 

Zresztą w inne amerykańskie style też są podobnie opisane i na przykład w AAA stoi jak byk:

Słabe do umiarkowane aromaty chmielowe wynikające z chmielenia na zimno lub późnego dodania podczas chmielenia amerykańskich odmian chmieli.

 

I myślę, że stąd takie podejście.

Link to comment
Share on other sites

Poprzez agresywne chmielenie mają chyba na myśli późny dodatek dużej ilości chmielu na aromat, i tak np. w przypadku Best Bittera mówi się, że aromat chmielowy powinien wynikać z odpowiedniego chmielenia na goryczkę a nie "agresywnego" chmielenia na aromat, jak to ma miejsce w przypadku piw amerykańskich.

Trzeba mieć na uwadze że "agresywność" odnosi się do intensywności aromatu a nie IBU - takie moje zdanie.

Tak czy siak, ten styl jest chyba mocno otwarty na interpretację.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Moje American Wheat chmieliłam Lubelskim [30g -60',30g -25' i 20g -15'] W przepisie mam jeszcze chmielenie na zimno --20g Mosaic na 7 dni przed butelkowaniem i 20 g Citry na 3 dni przed rozlewem.Czy wobec tego dochmielać ,czy zostawić tylko z tym Lubelskim?

Link to comment
Share on other sites

Moje American Wheat chmieliłam Lubelskim [30g -60',30g -25' i 20g -15'] W przepisie mam jeszcze chmielenie na zimno --20g Mosaic na 7 dni przed butelkowaniem i 20 g Citry na 3 dni przed rozlewem.Czy wobec tego dochmielać ,czy zostawić tylko z tym Lubelskim?

To nie jest wątek na zadawanie tego typu pytań, proszę utwórz nowy temat we "wsparciu piwowarskim".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Piwa American Rye mogą spełniać generalnie te same wytyczne, gdy zamieniamy częściowo albo w całości pszenice żytem.

 

Czy zgodnie z tym opisem, jakikolwiek dodatek żyta powoduje, że będzie to nie Am. Wheat tylko Am. Rye?

 

PIWOWAR POWINIEN OKREŚLIĆ CZY ŻYTO BYŁO UŻYTE; JEŚLI NIE TO OKREŚLIĆ JAKIE DOMINUJĄCE ZBOŻE BYŁO UŻYTE, INACZEJ W DOMYŚLE PSZENICA.

 

A zgodnie z tym, zasyp; 50% słodu pszenicznego, 10% sł. żytniego i 40 % inny podstawowy (może być pilzneński?), da Am. Wheat, bo pszenica ma największy udział. Pytam, bo skoro aromaty typowe dla niemieckich hefe są tu niepoprawne, to czy sędzia czując żyto nie stwierdzi, że jednak Rye a nie Wheat?

Edited by takijiro
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.