marbelka Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 czytałem na forum różne opinie dotyczące dodatków niesłodowanych -chodzi mi o owies i płatki owsiane.Wg wiki zarówno owies jak i płatki polepszają pienistość piwa ,jednak na forum znalazłem posty ,w których opisywano ,że owies źle wpływa na pianę-dlatego proszę o opinie-czy ktoś warzył piwo z zasypem owsa -i to samo piwo ale zamiast owsa -płatki owsiane-jaka była piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Dwa razy warzyłem wita z owsem: za 1. razem piana przyjemna, wysoka, nieopadająca, tworzyła tzw. belgijską koronę na szklance, za drugim razem też dość wysoka, ale szybko opada, nie zostawia śladów. Wykorzystywałem owies zakupiony w różnych terminach, skład zasypu procentowo taki sam, słody z różnych słodowni (1-Weyermann, 2-Best Malz) (pisałem Ci zresztą co nieco na PW). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Z tym owsem to chyba o to chodzi, że z jednej strony zwiększa "lepkość" piwa i polepsza piane a z drugiej zawiera dużo tłuszczu, który piane pogarsza. Tak więc owsem można pianie pomóc albo zaszkodzić - w zależności od dawki... To tak na chłopski rozum - najwyżej niech mnie ktoś poprawi bardziej obeznany z tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Owies wspomaga filtrację w Witach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) Czy tak dużo tego tłuszczu... Słód jęczmienny ma około 2% tłuszczu, a owsiany około 5%. Ale też nie stosuje się go bardzo dużo, spotkałem się z opiniami że do 10-20% zasypu. Ale są tacy co i 30% słodu owsianego użyli . Ja robiłem stout owsiany z 16% słodu owsianego i piana była znakomita. Tłuszcz ze słodów drożdże potrafią wszamać podczas fermentacji, więc jeśli nie ma go bardzo dużo, to nie powinien popsuć piany. Edytowane 23 Czerwca 2012 przez Mason Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 czytałem na forum różne opinie dotyczące dodatków niesłodowanych -chodzi mi o owies i płatki owsiane.Wg wiki zarówno owies jak i płatki polepszają pienistość piwa ,jednak na forum znalazłem posty ,w których opisywano ,że owies źle wpływa na pianę-dlatego proszę o opinie-czy ktoś warzył piwo z zasypem owsa -i to samo piwo ale zamiast owsa -płatki owsiane-jaka była piana? Pytanie było takie a niektórzy opisują co innego. Nie mam doświadczenia z owsem, ale dodaje niesłodowanego jęczmienia zamiast płatków jęczmiennych. Ten sam typ piwa, te same pozostałe składniki, taka sama piana. Teraz w stoutach mam zasyp- 1:1 pilzno z niesłodowanym ziarnem. Taki troszkę przymusowy eksperyment, ale zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 (edytowane) ciekawy ten zasyp 1:1 ,jak długo zacierałeś,w jakich przerwach?Robiłeś próbę jodową? ps No co jest Paulek,lazis po forum a niy chces odpedzieć? Edytowane 24 Czerwca 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Z scukrzeniem to była męka. Napewno nie opłaca się bawić z niesłodowanym ziarnem w takich ilościach. (strata czasu,energi i brak kontroli nad zacieraniem). Po tygodniu od butelkowania piękna gęsta piana ( jechałem na Zymoferm Z037-0-38 Stout) Sweet Stout- wyszedł ok. A np. Dry Stout - wcale nie jest wytrawny (zacierałem chyba z 4h przedział temp. między 60 a 72 różny) Chyba dużo skrobi przeszło bo coś zabardzo mętne, ale podobno skrobia tez z czasem opada na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się