Skocz do zawartości

Marscheider, BGSA


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Aromat: 8/12

Owocowy, estrowy, słodki, ale też miodowy, utleniony

 

Barwa: 2/3

jasnożółta, opalizujące

 

Piana: 5/6

wysoka, dość gęsta, trwała

 

Smak: 10/17

Owocowo-słodowe ze słodkimi nutkami, wykończony wyraźną goryczką. Wyczuwalne kartonowe utlenienie spłaszcza smak.

 

Goryczka: 4/6

Niska, krótka, płytka

 

Odczucie w ustach 5/6

Mocno nasycone, pełne, nieco szorstkie.

 

Ogólne wrażenia:

Poprawne i stylowe piwo, smak niestety dość płaski, czy to przez utlenienie, czy to przez niewłaściwy dobór drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję z ocenę :D

 

Co mogło spowodować utlenienie? Przeglądałem forum i znalazłem ogólniki (drożdże/fermentacja i rozlew)?

Użyłem drożdży Wyeast Belgian Ardennes 3522 (starter z aktywatora).

 

Pozdrawiam,

B.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W warzeniu utlenienie (oxydacja) następuje podczas natleniania gorącej brzeczki, wczesne natlenianie nieschłodzonej brzeczki itd, (różnica między natlenianiem i utlenianiem). Smak kartonu, brudnego ręcznika, czasami też sherry. Łatwo to dostać też od starego ekstraktu płynnego.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.