radam Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Piwo ciemne: Słód pilzneński 3kg Słód pale ale 2kg Ekstrakt słodowy WES barwiący 0.5kg (płynny) 7000EBC Ekstrakt słodowy WES ciemny 0.5kg (płynny) Chmiel Czy ES barwiący lub ES ciemny daja taki sam posmak spalenizny co słód barwiący ? Czy 0,5 kg barwiacego 7000EBC bedzie dodatkiem wystarczającym nadającym bardzo ciemny kolor i zmieniającym smak? Jeśli 0,5 barwiącego jest wystarczajacym dodatkiem to czy ewentualne 0,5 ES ciemnego nie bedzie dodatkiem nadmiarowym wprowadzającym zbyt silny posmak spalenizny? Jaki ES suchy dodac do refermentacji, barwiący 0,15 czy bursztynowy 0,20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Czy 0,5 kg barwiacego 7000EBC bedzie dodatkiem wystarczającym nadającym bardzo ciemny kolor i zmieniającym smak? Oj... pół kg barwiącego na pewno Ci wystarczająco "zaczerni" piwo. Obawiam się czy aby nie za bardzo. Zależy co chcesz uzyskać. Czy ES barwiący lub ES ciemny daja taki sam posmak spalenizny co słód barwiący ? Ja mam wrażenie, że słód barwiący dalej większe posmaki palone niż ekstrakt. Pewnie też zależy czy słód barwiący da się do zacierania, do filtracji, czy też jako zimny ekstrakt. Ale sam ekstrakt wnosi swoje "posmaki". Robiłem kiedyś testowo piwo tylko z ciemnego ekstraktu WES. Mimo, że lekkie (11blg) to miało lekko kwaskowe posmaki. Zapewne od słodów ciemnych/karmelowych, bo ten posmak się nie zmienia (tzn nie "idzie w kwas"). Jeśli 0,5 barwiącego jest wystarczajacym dodatkiem to czy ewentualne 0,5 ES ciemnego nie bedzie dodatkiem nadmiarowym wprowadzającym zbyt silny posmak spalenizny? Myślę, że jak już dasz pół kg barwiącego, to ciemny tu już niewiele zmieni. Jaki ES suchy dodac do refermentacji, barwiący 0,15 czy bursztynowy 0,20? Barwiący do refermentacji? Ciekawy pomysł. Pytanie tylko ile go dać? Czy wiesz jak bardzo on odfermentuje? w 40% w 50%? Bezpieczniej chyba dać ten bursztynowy. Albo glukozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Ekstrakt barwiący w ilości 0,5kg da kwaskowe nuty. Dla wielu zbyt intensywne. Nie przesadzałbym. Ekstrakt barwiący do refermentacji to loteria, gdzieś czytałem, że ma bardzo niską fermentowalność, poniżej 50%. Napisz może do WESa to ci poda konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się