Jump to content

Starter temat oklepany


Recommended Posts

Nastawiłem w mojej przygodzie z piwowarstwem pierwszy starter niestety bez mieszadła, jak rozpoznać że można już drożdży użyć.

pozdrawiam

ps. albo słabo szukałem ale to co znalazłem to było na temat starterów na mieszadle.

Link to comment
Share on other sites

Starter należy dość często mieszać. Pojawią sie wyraźne znaki fermentacji , wydzielanie CO2 , zmętnienie , charakterystyczny zapach. Drożdże są wtedy najbardziej aktywne i w tej postaci ja zawsze dodaje je do brzeczki. Czasami wyraźna fermentacja brzeczki następuje po godzinie , czy dwóch po dodaniu tak aktywnego startera.

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.