Kasanga Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Nastawiłem w mojej przygodzie z piwowarstwem pierwszy starter niestety bez mieszadła, jak rozpoznać że można już drożdży użyć. pozdrawiam ps. albo słabo szukałem ale to co znalazłem to było na temat starterów na mieszadle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 (edited) Starter należy dość często mieszać. Pojawią sie wyraźne znaki fermentacji , wydzielanie CO2 , zmętnienie , charakterystyczny zapach. Drożdże są wtedy najbardziej aktywne i w tej postaci ja zawsze dodaje je do brzeczki. Czasami wyraźna fermentacja brzeczki następuje po godzinie , czy dwóch po dodaniu tak aktywnego startera. Edited July 1, 2012 by pepek84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now