Kasanga Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Nastawiłem w mojej przygodzie z piwowarstwem pierwszy starter niestety bez mieszadła, jak rozpoznać że można już drożdży użyć. pozdrawiam ps. albo słabo szukałem ale to co znalazłem to było na temat starterów na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 (edytowane) Starter należy dość często mieszać. Pojawią sie wyraźne znaki fermentacji , wydzielanie CO2 , zmętnienie , charakterystyczny zapach. Drożdże są wtedy najbardziej aktywne i w tej postaci ja zawsze dodaje je do brzeczki. Czasami wyraźna fermentacja brzeczki następuje po godzinie , czy dwóch po dodaniu tak aktywnego startera. Edytowane 1 Lipca 2012 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się