kristof1984 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 (edytowane) To piwo zrobiłem z ekstraktu oraz jabłek. Receptura na ok 10l. W garnku 1 (5ltr): Ztarte na tarce 5 srednich jabłek, chmiel goryczkowy (20g), szczypta cynamonu i imbiru, 100g cukru, gotowane razem przez godzine. W garnku 2 ok 1kg ekstraktu słodowego jasnego rozpuszczenego w 5ltr wody. Jabłka filtruje tak jak zacier + 1 ltr płukanie(coś jakkby wysładzanie), filtrat dodaje do garnka 2, gotuje przez kilka minut, daje chmiel aromatyczny (20g), gotuje jeszcze 10 min. Ekstrakt ok 11°Blg Fermentacja: drożdze S-33, po tygodniu butelkowanie. Piwo butelkowałem pod koniec listopada, wiem że zbyt krótko leżkowało, ale jezt dobre, wyraźny smak jabłek, cynamon i imbir wyczuwalny. Mam nadzieję, że to piwo urozmaci świąteczny stół. Edytowane 23 Grudnia 2008 przez kristof1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się