kristof1984 Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 (edited) To piwo zrobiłem z ekstraktu oraz jabłek. Receptura na ok 10l. W garnku 1 (5ltr): Ztarte na tarce 5 srednich jabłek, chmiel goryczkowy (20g), szczypta cynamonu i imbiru, 100g cukru, gotowane razem przez godzine. W garnku 2 ok 1kg ekstraktu słodowego jasnego rozpuszczenego w 5ltr wody. Jabłka filtruje tak jak zacier + 1 ltr płukanie(coś jakkby wysładzanie), filtrat dodaje do garnka 2, gotuje przez kilka minut, daje chmiel aromatyczny (20g), gotuje jeszcze 10 min. Ekstrakt ok 11°Blg Fermentacja: drożdze S-33, po tygodniu butelkowanie. Piwo butelkowałem pod koniec listopada, wiem że zbyt krótko leżkowało, ale jezt dobre, wyraźny smak jabłek, cynamon i imbir wyczuwalny. Mam nadzieję, że to piwo urozmaci świąteczny stół. Edited December 23, 2008 by kristof1984 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now