Jump to content

Piwo świąteczne jabłkowe


kristof1984

Recommended Posts

To piwo zrobiłem z ekstraktu oraz jabłek.

Receptura na ok 10l.

 

W garnku 1 (5ltr):

 

Ztarte na tarce 5 srednich jabłek, chmiel goryczkowy (20g), szczypta cynamonu i imbiru, 100g cukru, gotowane razem przez godzine.

 

W garnku 2 ok 1kg ekstraktu słodowego jasnego rozpuszczenego w 5ltr wody.

 

Jabłka filtruje tak jak zacier + 1 ltr płukanie(coś jakkby wysładzanie), filtrat dodaje do garnka 2, gotuje przez kilka minut, daje chmiel aromatyczny (20g), gotuje jeszcze 10 min.

 

Ekstrakt ok 11°Blg

 

Fermentacja: drożdze S-33, po tygodniu butelkowanie.

 

Piwo butelkowałem pod koniec listopada, wiem że zbyt krótko leżkowało, ale jezt dobre, wyraźny smak jabłek, cynamon i imbir wyczuwalny. Mam nadzieję, że to piwo urozmaci świąteczny stół.

Edited by kristof1984
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.