Dino Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Rezerwacji nie mamy do Czeskiej Hospody - dzwoniłem na początku tygodnia to nie odbierali a wczoraj byłem osobiście i już miejsc na sobotę brak. Zostaje Stara Warszawska. Zarezerwuje ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Daniel - dzwoń/napisz przez Facebooka do Jurka Mackiewicza - on ma tam wtyki, a jeśli nie to ja po 12:00 mogę do nich podjechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Rezerwację mamy na 18 w Starej, w piwnicy. Przynoście pełne naręcza browarów, wymienimy się i pogulamy pyszne moje piwka i trochę mniej pyszne Wasze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Mam to "pyszne" owsiane - mogę wymienić hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf77 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Witam wszystkich piwowarów i piwowarki. Nazywam się Rafał Grzybek. Zapraszam wszystkich chętnych na czwartkowe spotkania przy piłce na orliku przy ulicy Herdera na Jarotach około godz 18:15 do 20:30. Po wspólnym sadomasochistycznym ucierpianiu ciała coś dla duszy i kubków smakowych w pubie Kant. Można zabrać ze sobą własne napitki izotoniczne. Zainteresowani proszeni o kontakt pod nr tel 609332933 lub mail sklep@winiarstwo.olsztyn.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Serdecznie witam kolegów z WiM. W Wasze szanowne progi trafiłem z zaproszenia kolegi panta_rei. Wielkie dzięki za nakierowanie mnie tu. Moje doświadczenie z piwowarstwem domowym jest na poziomie 0. Mam cichą nadzieję,że dzięki lekturze forum i waszym poradom dostąpie zaszczytu uwarzenie i wypicia swojej 1 wareczki. Pozdrawiam z Nidzicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Coś mi mówi, że 21 lutego mamy spotkanie w Olsztynie, masz bliżej ode mnie ;-) Będziemy degustować piwa marchewkowe, może być wesoło. Wpadaj jak do Siebie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Coś mi mówi, że 21 lutego mamy spotkanie w Olsztynie, masz bliżej ode mnie ;-) Będziemy degustować piwa marchewkowe, może być wesoło. Wpadaj jak do Siebie! Jak nic ne wypadnie to może się skuszę. Degustować nie będę mógł bo mój bolid nie posiada autopilota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Degustować nie będę mógł bo mój bolid nie posiada autopilota. Chociaż raz nie będę sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Drodzy piwowarzy, czy termin 21.02.2015 16:00 na szkolenie o drożdżach płynnych Wam pasuje? Dla tych co nie byli na ostatnim spotkaniu wyjaśniam. Filip Paprocki z firmy Fermentum Mobile (pierwszy i jedyny w Polsce producent drożdży płynnych dla piwowarów domowych) chciałby zorganizować w Olsztynie (Stara Warszawska/PTTK) darmowe szkolenie/wykład o drożdżach płynnych, starterach, fermentacji itp. Możliwe, że będą gratisy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Panie i Panowie musimy spotkać się na krótkie robocze zebranie odnośnie planowanej i tworzonej strony naszego oddziału terenowego. Celem jest omówienie propozycji treści, działów itp., które mają się na niej znaleźć. Proszę przemyśleć do tego czasu swoje pomysły i zrobimy burzę mózgów. Na spotkanie proponuję jakiś dzień w przyszłym tygodniu np. wtorek, środa lub czwartek (10-12.02.2015) godz. wieczorna np. 18-20:00 w Starej Warszawskiej, bo przy piwie się lepiej pracuje Emotikon smile Każdy chętny chcący mieć wkład w stronę jest mile widziany. Co do dnia spotkania to robimy głosowanie poprzez komentarze poniżej. Ja głosuję za środą 11.02.2015 - 18:30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Uwaga! Uwaga! Ogłoszenia parafialne! Na Zaciszu w sklepie Oaza wyprzedaż piw z browaru Jan Olbracht. Wczoraj cena 4,5 zł, dzisiaj już za 3,5 zł na wszystkie piwa (normalna cena 7,5zl). Termin ważności kończy się w tym miesiącu więc chętni niech się spieszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jeśli o spotkanie w sprawie strony, to mi cały przyszły tydzień nie pasuje. Natomiast 21.02 czyli marchewkowe szoł + drożdże to już bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 O kurczę wczoraj otworzyłem pierwszą flaszkę Belgian Carrot Wheat Ale - czyli Bociana Hipsterskiego ...i jestem szczerze zadziwiony efektem. Czasu jeszcze mu trzeba, ale ma przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 21.02.15 Może wiecie czy Filip... Fermentum Mobile przewiduje jakieś promocje na swoje grzybki? Jak to się odbyło tam gzie już było!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Słyszałem, że będą gratisy, więc może będą też jakieś promocje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 No i pozamiatane... Dziś otrzymałem: -garnek 40L - 2 fermentatory 33L ( w piwnicy czekają 2 fermentatory 25 L od kolegi z ciastkarni) -kranik - zaworek grawitacyjny -areometr -termometr -2 przyklejane termometry na fermentatory -kapslownicę Eterna + 100 kapsli -brewkit Make Your Own Beer...India Pale Ale IPA -3 szt.ekstraktu jasny 1,7kg Bruntal -po 100g Lubelskiego i Marynki. - 1 kg nadwęglanu sodu -drożdżaki sztuk 2 Safale S-04 W planach zakupy drobiazgów ogólno dostępnych (np.wężyk ok 3m,2-3 skrzyneczki do butelek itp). Na 1 ogień idzie brewkit + 1 szt. ekstraktu. Z pozostałych 2 ekstraktów i chmielu planowałem uwarzyć cuś na podobę tego przepisu: Warka 6 Piwo Pils Ekstrakt słodowy WES jasny 1,7kg Ekstrakt słodowy WES jasny 1,2kgChmiel goryczkowy Marynka 20gChmiel aromatyczny Lubelski 60gDrożdże górnej fermentacji Safale S-04 Zagotować wodę z ekstraktem i chmielić w woreczkach: 20g goryczkowego + 40g aromatycznego gotować 30-45min, 5 min. przed końcem dodać chmiel aromatyczny 20g. Do rozlewania przystępujemy przy 3°Blg. Dodajemy 120g glukozy na 20 litrów piwa. Brzeczka 11°Blg (ok. 20l.) Ale tak myślę czy nie pobawić się z kolejnymi 2 brewkitami +2 pozostałe ekstrakty by nabrać troszku wprawy. Pozdrawiam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 O! Witaj w domu ;-) No dobra, co tu tak cicho, ani podsumowania czelendżu marchewkowego, ani słowa o nowym buraczanym wyzwaniu... Szanowna Redakcjo, co jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 No i pozamiatane... No i pozamiatane.... Przede wszystkim, dokup sobie środków do dezynfekcji takich jak NaOH, ClO2, piro itp. To pozwoli Ci przy zachowaniu pewnych standardów uniknąć przykrych doświadczeń. A co do doświadczenia, to moim zdaniem, że jedynie pełny proces, tj. warzenie z zacieraniem pozwala go w pełni nabrać. I mieć wpływ na to co robisz (z lepszym lub gorszym efektem). Ale to moje mało doświadczone jeszcze zdanie. I jeszcze jedno- czytaj wiki, szukaj rozwiązań na forum- to wielkie źródło wiedzy i doświadczenia! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Przede wszystkim, dokup sobie środków do dezynfekcji takich jak NaOH, ClO2, piro itp Posiadam tylko 1kg nadwęglanu sodu....reszty poszukam. A co do doświadczenia, to moim zdaniem, że jedynie pełny proces, tj. warzenie z zacieraniem Dojdziemy i do tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Nie ma co się obawiać zacierania. Ja zacząłem od razu od zacierania i nigdy nie robiłem brewkitów. To jest tak samo proste, tylko bardziej czasochłonne. Po tylu warkach brewkitowych, masz już wystarczająco dużo wprawy, żeby zacierać. Edytowane 25 Lutego 2015 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafit Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Przede wszystkim, dokup sobie środków do dezynfekcji takich jak NaOH, ClO2, piro itp Posiadam tylko 1kg nadwęglanu sodu....reszty poszukam. NaOH można kupić w LabChem na Jagiellończyka 45 w Olsztynie niecałe chyba 10 zł za 1 kg minus taki że na firmę trzeba kupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) W hurtowni Jasam także kupisz NaOh. Nie pamiętam kwoty, ale coś bardzo podobnie do LabChem i nie trzeba brać na firmę. Edytowane 25 Lutego 2015 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 No dobra, co tu tak cicho, ani podsumowania czelendżu marchewkowego, ani słowa o nowym buraczanym wyzwaniu... Szanowna Redakcjo, co jest? No właśnie, gdzie opis wydarzenia, gdzie lista zwycięzców? W końcu ja byłem na drugim miejscu, więc trzeba to ogłosić Jeśli idzie o ogólne wrażenia z wykorzystania marchewki w piwie, to nic nadzwyczajnego. Ani super efekt, ani jakiś super inny smak. Najwięcej czuć było przypraw (w tym chmielu) użytych dość powszechnie przez piwowarów. Ja nie doprawiałem i ta marchewka była, ale jak bym nie wiedział, że tam jest, to bym nie odgadł. Czyli więcej sugestii, niż marchewki. Tak, na następny "konkurs" umówiliśmy się na piwo buraczane. Termin to chyba maj. Zupełnie nie wiem po jaką cholerę, to już lepiej od razu działać ze śledziem w piwie Co do ciszy, to: warzenie w piwnicy, spotkania w piwnicy, opisy tego co robimy wspólnie w zamkniętej grupie na fejsie. A przecież chcemy by dołączyli do nas inni ludzie z pasją oraz by wszyscy inni liznęli coś z kultury piwnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Nie krzycz, nie krzycz - właśnie kończę relację ze spotkania - ja mam też i inne obowiązki i się nie wyrabiam, ale dzisiaj wszystko będzie na naszej stronie wm.pspd.org.pl. Ty też będziesz wspomniany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się