Kamot1 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Żeby nie było, że się nic nie dzieje Zapraszam do przeczytania relacji ze spotkania z piwem marchewkowym http://wm.pspd.org.pl/piwo-marchewkowe-relacja-ze-spotkania/ A tak dla tych, co nie mają Facebooka - to wiecie, że mamy swoją stronę internetową http://wm.pspd.org.pl Edytowane 26 Lutego 2015 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Panie i Panowie - miło mi poinformować, że właśnie znaleźliśmy się na stronie głównej PSPD Nasze piwo marchewkowe idzie w świat! http://pspd.org.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Krzysztof: - Jeśli robisz na s-04 to nie jest pils:) - Trochę mało goryczki, ale to kwestia smaku. - Gotowanie to powinno być min 60min. No i chmielenie na goryczkę powinno być od początku(60min). Bogdan: Powiedz "nie" wykluczeniu społecznemu, załóż konto na Facebooku:) Wiele rozmów prowadzimy w naszej grupie na FB i nie ma sensu prowadzić ich w kilku miejscach jednocześnie (np. na piwo.org). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 NaOH można kupić w LabChem na Jagiellończyka 45 w Olsztynie niecałe chyba 10 zł za 1 kg minus taki że na firmę trzeba kupować W hurtowni Jasam także kupisz NaOh. Dzięki Panowie za podpowieź. NaOH - wodorotlenek sodu - nie jest przypadkiem w środkach typu "Kret "? Mam w domu środek "Mysz" i jego składnikiem jest 100% wodorotlenek sodowy. Krzysztof: - Jeśli robisz na s-04 to nie jest pils:) - Trochę mało goryczki, ale to kwestia smaku. - Gotowanie to powinno być min 60min. No i chmielenie na goryczkę powinno być od początku(60min). Dino to nie jest mój przepis. Znalazłem ten przepis na forum ( w sumie było ich 29). Jak zdecyduje się na ten przepis to posłucham się Twoich rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 W krecie są jeszcze inne drobne składniki, między innymi jakieś opiłki metalowe czy coś podobnego. Nie polecam, bo to może Ci zarysować fermentory. Najlepsza jest jednak czysta soda kaustyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 W krecie są jeszcze inne drobne składniki, między innymi jakieś opiłki metalowe czy coś podobnego. no co Ty, u mnie nic takiego nie zaobserwowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja mam coś takiego: Nazywa się to "Mysz" Nic nie ma o innych składnikach poza wodorotlenkiem sodowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 No i dobrze, do mycia już masz, coś do dezynfekcji sobie poszukaj- ClO2, piro itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Kupiłem dziś w "Mrówce" 1 kg sody kaustycznej bo tej myszki było nie za wiele. Do dezynfekcji mam nadwęglan sodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Mimo moich obaw 1 warka z "puchy" zapowiada się smacznie... ...jutro w buteleczki. Następnym krokiem który chciałbym zrobić jest warzenie z ekstraktów z chmieleniem. Posiadam w "magazynie" 2 puchy (każda po 1.7kg) niechmielonego jasnego ekstraktu + po 100g lubelskiego i marynki + drożdżaki S-04. Na forum znalazłem przepis: "Warka 6 Ekstrakt słodowy WES jasny 1,7kg Ekstrakt słodowy WES jasny 1,2kgChmiel goryczkowy Marynka 20gChmiel aromatyczny Lubelski 60gDrożdże górnej fermentacji Safale S-04 Zagotować wodę z ekstraktem i chmielić w woreczkach: 20g goryczkowego + 40g aromatycznego gotować 30-45min, 5 min. przed końcem dodać chmiel aromatyczny 20g. Do rozlewania przystępujemy przy 3°Blg. Dodajemy 120g glukozy na 20 litrów piwa. Brzeczka 11°Blg (ok. 20l.)" Z podpowiedzi kolegi Dino przydałoby się troszkę więcej na goryczkę (nie mam nic przeciwko bo np. "Atak chmielu" z Pinty smakował mi bardzo ) no i czas gotowania to ok 60 min. A może koledzy mają inne pomysły ? P.S. Dziś po badaniu BLG swojego piwka z "puchy" zdegustowałem próbkę i mimo braku gazu smakowała wyśmienicie. Teraz popijam "piwko" z koncernowej butelki i d...py nie urywa... NIE MA TO JAK SWOJE !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ej, no wujek.... załóż sobie temat w zapiskach, albo w odpowiednich forach. Wiesz jaki tu by był bajzel jakbyśmy wszyscy tu sobie wszystkie problemy rozwiązywali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 A wiecie co będzie jednym z tematów numeru w najnowszym Piwowarze? Zerknijcie na okładkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ej, no wujek.... załóż sobie temat w zapiskach, albo w odpowiednich forach. Wiesz jaki tu by był bajzel jakbyśmy wszyscy tu sobie wszystkie problemy rozwiązywali? Sorki za śmiecenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Trochę późno informacja ale... UWAGA! Nasze comiesięczne spotkanie piwowarów w marcu wyjątkowo w czwartą sobotę, czyli 28 marca. Godzina i miejsce standardowo, czyli 18:00, Browarnia Stara Warszawska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 mamy temat spotkania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Tak - Stouty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 tak się na FB zorientowałem. Da się jakoś FB<->API<->Piwo.org, żeby i tu i tu było to samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 A` propos, tematem spotkania są stouty, ale tak się składa, że mamy małą niespodziewajkę z wyjazdu, czujcie się zaszczyceni ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Stouty i portery bo to są pokrewne style. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Bez jaj, portery miały być w kwietniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 to może w kwietniu Amerykany? Byłaby premiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Ujmijmy to tak: pod kątem "wykładowym" nie ma sensu rozdzielać stoutów i porterów bo... to w sumie to samo Natomiast patrząc z punktu widzenia BJCP (i konsumpcji) można jak najbardziej rozdzielić: teraz zgodnie z kalendarium mamy stouty, a w kwietniu portery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Tak jest teraz degustujemy stouty, a w kwietniu portery (będę miał do porównania dwa szczepy drożdży - suche s04 i płynne fm13 na tym samym piwie). A premierę zrobimy w browarze na miejscu Jasiu Edytowane 25 Marca 2015 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrace Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Witam. Obecnie studjuję w Olsztynie i zabieram się do pisania pracy inżynierskiej. Na temat wybrałem "Porównanie jakości piw koncernowych i rzemieślniczych dostępnych na polskim rynku". Chciałem to zrobić na zasadzie biorę 3 piwa w różnych stylach np. lager, pszeniczne, koźlak z dużego browaru np. Żywiec i do tego w tych samych stylach piwa z browarów rzemieślniczych. I tu pojawia się moje pytanie, czy znacie może browary rzemieślnicze których piwa można kupić w Olsztynie lub przez internet które warzą bardziej popularne style (sprawdzałem Pinte, Alebrowar ale mają dość rzadkie style i cieżko dobrać do nich koncerniaka)? I kolejne pytanie, czy ktoś z was byłby zaiteresowany oceną sensoryczną piw przy uproszczonym arkuszu (nie jak podczas zawodów), ocena odbyłaby się na UWM termin do dogadania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Przyjdź na nasze spotkanie w sobotę na 18:00 do Starej Warszawskiej, to pogadamy co i jak. Ocenę sensoryczną też możemy zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się