amap Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 na cichej też nie używasz? ja na burzliwej chyba od następnego razu też nie będę zakładać rurki ale na cichą już tak jak już to odwrotnie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 na cichej też nie używasz? ja na burzliwej chyba od następnego razu też nie będę zakładać rurki ale na cichą już tak Cichej w ogóle nie robię, chyba, że chmielę na zimno. Po co Ci rurka na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 zeby zadna muszka nie wpadla do srodka? Do rurki mam czerwona zatyczke z BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 A nie lepiej zamknąć fermentator wieczkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Ja rurki w ogóle nie używam, fermentator szczelnie zamykam i dopiero po 2 tygodniach go otwieram. Chyba szczelny to on w ogóle nie jest. Gdyby był, to szukałbyś, w parę godzin po zadaniu drożdży, pokrywy fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 o i w tym problem nie zrozumielismy sie. Ja mam wieczka z dziurami od razu pod rurke nie mam zadnego pelnego wieczka dlatego rurke uzywam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Ja rurki w ogóle nie używam, fermentator szczelnie zamykam i dopiero po 2 tygodniach go otwieram. Chyba szczelny to on w ogóle nie jest. Gdyby był, to szukałbyś, w parę godzin po zadaniu drożdży, pokrywy fermentatora. Mnie się zdażyło w niedziele nad ranen szukać pokrywki...Ale teraz używam innych wiaderek. Nie da się ich szczelnie zamnkąć, niestety bo nie mogę spokojnie ich zdezynfekować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Ja rurki w ogóle nie używam, fermentator szczelnie zamykam i dopiero po 2 tygodniach go otwieram. Chyba szczelny to on w ogóle nie jest. Gdyby był, to szukałbyś, w parę godzin po zadaniu drożdży, pokrywy fermentatora. Ok, źle się wyraziłem, pisząc szczelnie chodziło o przykrycie wiadra i dociśnięcie pokrywy po obwodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Hmm. Przecież to ja miałem nic nie wiedzieć LOL Na burzliwą fermentację ewentualnie nie trzeba zamykać szczelnie, ponieważ mamy wyraźną poduszkę CO2 i nic się piwku nie stanie. Na cichą musi być rurka, co by uchodziło ciśnienie. Przecież fermentacja cicha to też fermentacja. Więc piwo fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Hmm. Przecież to ja miałem nic nie wiedzieć LOL Na burzliwą fermentację ewentualnie nie trzeba zamykać szczelnie, ponieważ mamy wyraźną poduszkę CO2 i nic się piwku nie stanie. Na cichą musi być rurka, co by uchodziło ciśnienie. Przecież fermentacja cicha to też fermentacja. Więc piwo fermentuje. No a nie uchodzi? Przecież wiaderka nie są w 100% szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Hmm. Przecież to ja miałem nic nie wiedzieć LOL Na burzliwą fermentację ewentualnie nie trzeba zamykać szczelnie, ponieważ mamy wyraźną poduszkę CO2 i nic się piwku nie stanie. Na cichą musi być rurka, co by uchodziło ciśnienie. Przecież fermentacja cicha to też fermentacja. Więc piwo fermentuje. No a nie uchodzi? Przecież wiaderka nie są w 100% szczelne. Hmm. Przecież to ja miałem nic nie wiedzieć LOL Na burzliwą fermentację ewentualnie nie trzeba zamykać szczelnie, ponieważ mamy wyraźną poduszkę CO2 i nic się piwku nie stanie. Na cichą musi być rurka, co by uchodziło ciśnienie. Przecież fermentacja cicha to też fermentacja. Więc piwo fermentuje. No a nie uchodzi? Przecież wiaderka nie są w 100% szczelne. Może i uchodzi, ale wolę gdy ciśnienie uchodzi przez rurkę, wtedy nie uchodzi przez wieko, nie "odgina wieka" i mam pewność że powietrze się nie dostaje. Podczas cichej nie ma już takiej dużej poduszki CO2 więc wg mnie za duże ryzyko. Wolę umyć dobrze rurkę i uszczelkę gumową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Na cichej tez nie jest taka mała- sprawdź sobie zapałką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 sprawdź sobie zapałką A jak się wydzieli siarkowodór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Na cichej tez nie jest taka mała- sprawdź sobie zapałką Nie. Dziękuję. Zostanę przy swoim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się