Stasiek Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 13C. Oatmeal Stout Aroma: Mild roasted grain aromas, often with a coffee-like character. A light sweetness can imply a coffee-and-cream impression. Fruitiness should be low to medium. Diacetyl medium-low to none. Hop aroma low to none (UK varieties most common). A light oatmeal aroma is optional. Appearance: Medium brown to black in color. Thick, creamy, persistent tan- to brown-colored head. Can be opaque (if not, it should be clear). Flavor: Medium sweet to medium dry palate, with the complexity of oats and dark roasted grains present. Oats can add a nutty, grainy or earthy flavor. Dark grains can combine with malt sweetness to give the impression of milk chocolate or coffee with cream. Medium hop bitterness with the balance toward malt. Diacetyl medium-low to none. Hop flavor medium-low to none. Mouthfeel: Medium-full to full body, smooth, silky, sometimes an almost oily slickness from the oatmeal. Creamy. Medium to medium-high carbonation. Overall Impression: A very dark, full-bodied, roasty, malty ale with a complementary oatmeal flavor. Comments: Generally between sweet and dry stouts in sweetness. Variations exist, from fairly sweet to quite dry. The level of bitterness also varies, as does the oatmeal impression. Light use of oatmeal may give a certain silkiness of body and richness of flavor, while heavy use of oatmeal can be fairly intense in flavor with an almost oily mouthfeel. When judging, allow for differences in interpretation. History: An English seasonal variant of sweet stout that is usually less sweet than the original, and relies on oatmeal for body and complexity rather than lactose for body and sweetness. Ingredients: Pale, caramel and dark roasted malts and grains. Oatmeal (5-10%+) used to enhance fullness of body and complexity of flavor. Hops primarily for bittering. Ale yeast. Water source should have some carbonate hardness. Vital Statistics: OG: 1.048 ? 1.065 IBUs: 25 ? 40 FG: 1.010 ? 1.018 SRM: 22 ? 40 ABV: 4.2 ? 5.9% Commercial Examples: Samuel Smith Oatmeal Stout, Young's Oatmeal Stout, McAuslan Oatmeal Stout, Maclay?s Oat Malt Stout, Broughton Kinmount Willie Oatmeal Stout, Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout, Tröegs Oatmeal Stout, New Holland The Poet, Goose Island Oatmeal Stout, Wolaver?s Oatmeal Stout ----------------------------------------------- 13C. Oatmeal Stout (Stout owsiany) Aromat: Łagodny aromat palonego zboża, często z kawowym charakterem. Lekka słodkość może sugerować kawowo-kremowe odczucia. Owocowość powinna być niska do średniej. Diacetyl średnio-niski do brak. Aromat chmielowy słaby do brak (najczęściej brytyjskie odmiany chmielu). Opcjonalnie delikatny aromat owsianki. Wygląd: Średnio brązowy do czarny kolor. Gęsta, kremowa, utrzymująca się długo, żółto-brązowa do brązowa piana. Może być nie przeźroczyste (w innym wypadku powinno być klarowne). Smak: Średnio słodkie do średnio wytrawne na podniebieniu wraz z kompleksowymi smakami owsa oraz ciemnego palonego zboża. Owies może nadać orzechowy, zbożowy albo ziemisty smak. Ciemne zboża mogą łączyć się z słodową słodkością nadając odczucia mlecznej czekolady albo kawy ze śmietanką. Średnia goryczka chmielowa zbilansowana w kierunku słodowym. Diacetyl średnio niski do brak. Smaki chmielowe od średnio niskich do brak. Tekstura: Od średnio pełna do pełna treściwość. Gładkie, jedwabiste, czasami nawet prawie oleista śliskość, która pochodzi od owsa. Kremowe. Od średnie do średnio wysokie nagazowanie. Ogólne wrażenia: Bardzo ciemne, bardzo treściwe, palone, słodowe ale wraz z obowiązkowym smakiem i zapachem owsianki. Komentarz: Biorąc pod uwagę słodkość, styl ten znajduje się pomiędzy słodkim (sweet) a wytrawnym (dry) stoutem. Istnieją odmiany od lekko słodkich po całkiem wytrawne. Poziom goryczki również może być różny, jak również wrażenie owsianki. Mały zasyp owsa może nadać pewną dozę jedwabistości w treściwości oraz bogactwo smaków i zapachów, natomiast duży zasyp owsa może być całkiem intensywny w smaku oraz z prawie oleistą teksturą smaku. Podczas oceny piwa należy pozwolić na różnice w interpretacji stylu. Historia: Angielska, sezonowa odmiana sweet stout, która jest mniej słodka od oryginału, oraz opiera się na owsianej treściwości i kompleksowości a nie na słodkości i treściwości wynikającej z użycia laktozy. Surowce: Słody pale, karmelowe oraz ciemne słody i palone zboża. Owies (5-10%+) używany by nadać pełną treściwość oraz kompleksowość smaku. Chmiel głównie do nadania goryczki. Drożdże górnej fermentacji. Woda powinna posiadać węglanową twardość. Podstawowe informacje: OG: 1.048 ? 1.065 IBUs: 25 ? 40 FG: 1.010 ? 1.018 SRM: 22 ? 40 ABV: 4.2 ? 5.9% Komercyjne przykłady: Samuel Smith Oatmeal Stout, Young's Oatmeal Stout, McAuslan Oatmeal Stout, Maclay?s Oat Malt Stout, Broughton Kinmount Willie Oatmeal Stout, Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout, Tröegs Oatmeal Stout, New Holland The Poet, Goose Island Oatmeal Stout, Wolaver?s Oatmeal Stout Tłumaczył: Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się