Mariusz_74 Posted July 21, 2012 Share Posted July 21, 2012 Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie : co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży: - drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki - drożdże rozsypane i wymieszane - drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 21, 2012 Share Posted July 21, 2012 Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie : co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży: - drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki - drożdże rozsypane i wymieszane - drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ? Co prawda temat jest cyklicznie wałkowany na forum, ale odpowiem na pytanie: Pierwsze dwie metody: Mimo, że producent czasami sugeruje rozsypanie drożdży na powierzchni brzeczki, nie jest to optymalny sposób. Dlatego, że błona komórkowa drożdży suchych nie jest w naturalny sposób kontrolować tego co dostaje się do wnętrza komórki. Przez co wiele z komórek drożdżowych nie przeżywa tego typu uwodnienia. Szacuje się, że przy tej metodzie tracimy połowę komórek drożdżowych. Metoda trzecia Uwodnienie drożdży w 10 krotności wagi czystej wody w stosunku do drożdży, w temperaturze 27°C +- 3°C powoduje, że powoli komórki drożdżowe dochodzą do siebie. I po uwodnieniu z powrotem są w stanie kontrolować co się do środka dostaje. W tym momencie gdy dodamy tak przygotowane drożdże będą one gotowe do odpowiedniej pracy. W te metodzie największa ilość drożdży przeżywa proces. Swiaderny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_74 Posted July 21, 2012 Author Share Posted July 21, 2012 Dzięki - teraz już wiem dla czego mi w grodziskim tak kiepsko przechodzi fermentacja jeszcze raz dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now