Mariusz_74 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie : co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży: - drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki - drożdże rozsypane i wymieszane - drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam mam pytanie odnośnie drożdży mianowicie : co lepsze i dlaczego , na co wpływa, bo spotkałem się z takimi metodami zadawania drożdży: - drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki - drożdże rozsypane i wymieszane - drożdże rozwodnione, wlane i wymieszane w brzeczce ? Co prawda temat jest cyklicznie wałkowany na forum, ale odpowiem na pytanie: Pierwsze dwie metody: Mimo, że producent czasami sugeruje rozsypanie drożdży na powierzchni brzeczki, nie jest to optymalny sposób. Dlatego, że błona komórkowa drożdży suchych nie jest w naturalny sposób kontrolować tego co dostaje się do wnętrza komórki. Przez co wiele z komórek drożdżowych nie przeżywa tego typu uwodnienia. Szacuje się, że przy tej metodzie tracimy połowę komórek drożdżowych. Metoda trzecia Uwodnienie drożdży w 10 krotności wagi czystej wody w stosunku do drożdży, w temperaturze 27°C +- 3°C powoduje, że powoli komórki drożdżowe dochodzą do siebie. I po uwodnieniu z powrotem są w stanie kontrolować co się do środka dostaje. W tym momencie gdy dodamy tak przygotowane drożdże będą one gotowe do odpowiedniej pracy. W te metodzie największa ilość drożdży przeżywa proces. Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Dzięki - teraz już wiem dla czego mi w grodziskim tak kiepsko przechodzi fermentacja jeszcze raz dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się