VeryBerry Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Warka #9 Foreign extra stout (Black Fusion) Słód Pils - 4,80kg Słód Monachijski II - 1,20kg Słód Pale Ale - 0,80kg Słód Pszeniczny czekoladowy - 0,35kg Słód Carafa II - 0,25kg Zacieranie: 62-64°C - 30min 70-72°C - 40min 78°C - Mash out Chmielenie (60min) Marynka - 40g- 60min El Dorado - 16g - 20min mech irlandzki - 5g - 10min Wyszło 25l 15,2 Blg Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II druga warka w jeden dzień. Muszę powiedzieć że warzenie to przyjemna sprawa, ale przy dwóch warkach w jeden dzień idzie się już narobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Warka #10 APA (White APA) Słód Pale Ale - 6,50kg Słód Monachijski I - 1,00kg Słód Cara Pils - 1,23kg płatki ryżowe błyskawiczne - 1,20kg płatki pszeniczne - 0,70kg Zacieranie: 62-64°C - 20min 68°C - 20min 70-72°C - 20min 78°C - Mash out Chmielenie (60min) Topaz - 20g- 60min Mosaic - 40g - 25min Summit - 30g - 5min mech irlandzki - 10g - 15min skórki pomarańczy i grapefruita - 14g - 15min Wyszło 49l 13,0 Blg Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II Warka niby jak każda inna, ale jednak warki pod 50l sprawiają mi trochę więcej kłopotu. Muszę opanować jeszcze zabawę z palnikiem tj. na jak długo go odpalić żeby podnieść temperaturę zacieru o 1°C. Jedno co znacząco wyróżnia tą warkę to wydajność która trochę popsuła mi plany bo wyszło mi za dużo piwa przez co spadła goryczka (czego nie przewidziałem) i zmieściłem się na styk w granicach stylu. Dlaczego pomieszała mi plany? Bo w życiu nie spodziewałbym się że uda mi się wyciągnąć wydajność 90% (wysładzanie ciągłe). W szoku jestem:) Edytowane 14 Lipca 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Chyba za dużo wypiłem po radosnym powrocie do domu, ale gdzie tu black? (Black APA) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 no sam nie wiem dlaczego to napisałem, ale już jest ok:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Warka #11 Milk Stout (Czekoladowa Furia) Słód Pale Ale - 4,20kg Słód Pszeniczny Jasny - 0,50kg Crystal Malt - 0,35kg Słód Czekoladowy - 0,25kg Biscuit - 0,20kg Jęczmień Palony - 0,20kg Płatki Pszeniczne (błyskawiczne) - 0,20kg Słód Pszeniczny Czekoladowe - 0,15kg Zacieranie: 62-64°C - 20min 70-72°C - 40min 78°C - Mash out Chmielenie (60min) Vital - 20g- 60min Styrian Goldings - 14g - 20min mech irlandzki - 5g - 15min Dodatki: Laska Wanilii Kakao odtłuszczone 150g Laktoza 800g Wyszło 25l 13,8 Blg Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Warka #12 Saison^2Słód Pilzneński - 7,00kgSłód Wiedeński - 2,00kgCarabelge - 0,80kgMonachijski - 0,80kgZakwaszający - 0,25kgZacieranie:62-64°C - 50min70-72°C - 10minChmielenie (60min) - (chmiele z 2013roku - miały już 3 lata)Triskel FR 9,5% - 40g- 60minFirst Gold FR 7,5% - 35g - 25min Aramis 8,9% - 16g - 25min Aramis 8,9% - 22g - 5minDodatki:Curacao - 40g - 10minWyszło 42l15,2 BlgDrożdże: Scottich Ale 1728 Goryczka całkiem fajna - nienachalna. Niestety wiek chmieli spowodował, że piwo jest bardzo słodowe i raczej odbiega od stylu. Z drugiej strony bardzo pijalne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Warka #13 Kolsh (Lusowska Klonia #3) - RIP+ Niestety pierwsze zakażenie - Apteka - zakażenie dzikimi drożdżami. Prawdopodobnie gęstwa po Saisonie się skaziła ponieważ zakażenie objęło 2 osobne fermentatory. 45l piwka w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Warka #14 RIS - mój pierwszy RIS:)Słód Pilzneński - 7,50kgSłód Monachijski- 2,80kgSłód Pszeniczny - 1,40kgSłód Biszkoptowy- 1,00kgCaraamber - 1,00kg Carafa - 0,50kg Prażona pszenica (jasna) - 0,50kg Płatki jęczmienne - 0,35kg Słód Czekoladowy - 0,30kg Pale Chocolate - 0,30kg Zacieranie:62-64°C - 50min70-72°C - 15min 80°C - Mash outChmielenie (120min) 60min bez chmieli - zagęszczanie 60min wg poniższej listyMarynka 10,5% - 100g- 60minADHA 527 13,4% - 15g - 60min ADHA 527 13,4% - 25g - 25min Puławski 4,7% - 60g - 25minDodatki:Płatki dębowe - 25g Śliwki japońskie z nalewki Wyszło 25l30,6 BlgDrożdże: US-05 No i pierwszy RIS popełniony. BLG trochę mnie zaskoczyło bo miało wyjść w okolicach 28, a otrzymałem ponad 30. Teraz trzeba czekać aż się przefermentuje i ułoży. Do wypicia jeszcze pół roku a już się nie mogę doczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Warka #15 IRA Bezglutenowa(Czerwony Topór#2 - wiki.org) - słód pilzneński - 7,300kg - słód monachijski - 0,750kg - Słód Carared - 0,700kg - Słód Caraamber - 0,420kg Zacieranie: 52-54°C - 20min 64-66°C - 40min 70-72°C - 30 min Chmielenie (60min) - Marynka - 32g (chmiel z 2016r)- 60min - Challenger - 34g - 30min - Mech irlandzki - 10g - 15min - Challenger - 24g - 10min Wyszło 44l (wydajność 81%-wysładzanie ciągłe) 12,0Blg Drożdże: Mauribrew Ale 1 wiadro: Brewers Clarex: 5 kropli drożdże zadane do dość wysokiej temperatury 26°C. Na szczęście już hulają. Wyszły łącznie 2 wiadra po 22l. Do jednego dodany Brewers Clarex do drugiego nie. Za miesiąc degustacja i porównanie bezglutenowca z piwem bez enzymu klarującego. Edytowane 6 Lipca 2019 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Warka #15 Piwko rozlane 3 tygodnie temu, i zdegustowane. Wyszło mało "red" ale w smaku przyjemne:) Co do wiadra z Clarexem i bez - oba piwa nie różnią się absolutnie niczym. Fermentacja przebiegała tak samo (oba wiadra zadane paczką sucharów), fermentacja skończyła się w tym samym czasie - osad drożdżowy był podobny. Kolor i smak piwa w obu przypadkach jest identyczny (przynajmniej jak na moje amatorskie kubki smakowe). Wniosek - Clarex faktycznie nie ma wpływu na smak piwa - a co do jego skuteczności to mogę jedynie wierzyć producentowi bo nie planuję robić badań na zawartość glutenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się