migdal Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zakupiłem nowy zestaw BA celem uwarzenia dortmundera. Przy okazji wraca temat twardości wody. Przeszukałem fora BA i piwo.org i znalazłem sporo nt. miękkiej wody do pilsa, jednak bardzo mało konkretów o twardości potrzebnej do uwarzenia dortmundera. Zastanawiam sie czy wystarczy po prostu burtonizacja wody jak w przypadku ale? Jeżeli ktoś ma doświadczenia w tym temacie proszę o poradę. Migdał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) ProMash podaje taki skład wody z Dortumndu, porównaj sobie z wodą z Burton czy inną i będziesz mądrzejszy. Edytowane 28 Grudnia 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zakupiłem nowy zestaw BA celem uwarzenia dortmundera. Przy okazji wraca temat twardości wody. Przeszukałem fora BA i piwo.org i znalazłem sporo nt. miękkiej wody do pilsa, jednak bardzo mało konkretów o twardości potrzebnej do uwarzenia dortmundera. Dortmunder jest podobno robiony na twardej wodzie, ale to nic pewnego. Jeżeli nie znasz parametrów swojej wody najbezpieczniej jest nie robić nic, równie dużo możesz tym popsuć jak poprawić. Ew. co najwyżej płaska łyżeczka gipsu. Obecnie przyjmuje się, że dortmunder rózni się od pilsa głownie tym , że jest to większe piwo i zrównoważone, nie tak nachmielone jak pilsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Zakupiłem nowy zestaw BA celem uwarzenia dortmundera. Przy okazji wraca temat twardości wody. Przeszukałem fora BA i piwo.org i znalazłem sporo nt. miękkiej wody do pilsa' date=' jednak bardzo mało konkretów o twardości potrzebnej do uwarzenia dortmundera.[/quote']Dortmunder jest podobno robiony na twardej wodzie, ale to nic pewnego. Jeżeli nie znasz parametrów swojej wody najbezpieczniej jest nie robić nic, równie dużo możesz tym popsuć jak poprawić. Ew. co najwyżej płaska łyżeczka gipsu. Obecnie przyjmuje się, że dortmunder rózni się od pilsa głownie tym , że jest to większe piwo i zrównoważone, nie tak nachmielone jak pilsy. Czyli bogatsza chmielowo i mocniejsza wersja lagera? Czytalem, ze elementy mineralne pozwalaja na uwydatnienie pewnych cech smakowych, ktore bez dodatkow bylyby stlumione. Ale tez jestem zdania, ze lepiej nie robic nic niz robic cos na slepo. Edytowane 15 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się