Skocz do zawartości

Richterstrasse Brauerei


Rekomendowane odpowiedzi

Zbiorczy post z listą skosów i datami zaszczepienia

 

#1 - Wyeast 1968 - London ESB - 27.04.2013

#2 - WLP036 - Dusseldorf Alt - 3.07.2013

#3 - Wyeast 3711 - French Saison - 3.11.2013

#4 - Zrobione i zlikwidowane

#5 - Wyeast 3522 - Belgian Ardenes - 02.2014

#6 - Wyeast 2308 - Munich Lager - 02.2014

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 - Saison - 14,5 Blg (25 IBU) - 06.11.2013

 

Piwo w oparciu o recepturę Vettisa: http://www.wiki.piwo...ząszcz_(vettis)

 

Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 3,5 kg
  • Pszeniczny - Strzegom - 1,0 kg
  • Monachijski - Strzegom - 0,8 kg
  • Caraaroma - Weyermann - 0,2 kg
  • Carahell - Weyermann - 0,2 kg
  • Caraamber - Weyermann - 100 g
  • Zakwaszający - 100g

Chmiele:

  • Marynka - 10% - 25g
  • Saaz - 3,5% - 30g

Dodatki:

  • Curacao - 30g

Drożdże

  • Wyeast 3711 French Saison - starter 2l

Zacieranie:

  • 63 oC - 50 min
  • 72 oC - 20 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 28 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Marynka - 25g - 70 min
  • Curacao - 20g - 20 min
  • Saaz - 15g - 15 min
  • Saaz 15 g + Curacao 10g - 5 min

Mech irlandzki 5g na 15 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 25 litrów brzeczki 14,5 Blg. Podzielone na dwa - na wszelki wypadek gdyby okazało się, że drożdże mają ochotę na spacer.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #25 - Robust Porter - 13,5 Blg (32 IBU) - 16.11.2013

 

Receptura na bazie klona Fullers London Porter z BYO.

 

Docelowy profil wody (wartośći w mg/l):

  • Ca - 141
  • Mg - 10
  • Na - 100
  • CO3 - 50
  • SO4 - 100
  • Cl - 300

Sole dodane do zacieru:

  • Gips - 3g
  • Chlorek Wapnia - 9,5g
  • Siarczan magnezu - 2g
  • Chlorek sodu - 7g

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 4,2 kg
  • Brown 175 EBC - Fawcett Maltsters - 0,89 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,59 kg
  • Pale Chocolate 560 EBC - Fawcett Maltsters - 0,28 kg
  • Chocolate 900 EBC - CastleMalting - 0,16 kg

Chmiele:

  • Fuggles - 5,1% - 85g

Drożdże

  • Wyeast 1968 - London ESB - ok. 220 ml gęstwy z warki #23. Gęstwa bardzo gęsta.

Zacieranie:

  • 66 - 67 oC - 70 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 27 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Fuggles - 60g - 70 min
  • Fuggles - 25g - 15 min

Mech irlandzki 5g na 15 min.

 

Do fermetora trafiło 23l brzeczki 13,5 Blg.

 

Pierwsza warka robiona na raty - zacieranie wczoraj wieczorem, a chmielenie rano.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 - Saison II - 15,5 Blg (34 IBU) - 22.11.2013

 

Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 4,6 kg
  • Pszenica niesłodowana - 0,8 kg
  • Płatki owsiane - 0,8 kg
  • Caraminuch I - 80 EBC - Weyermann - 0,3 kg
  • Zakwaszający - 100g
  • Miód lipowy - 0,5 kg

Chmiele:

  • Target - 11,4% - 12g
  • Fuggles - 5,1 - 59g
  • East Kent Goldings - 5,6% - 15g

Dodatki:

  • Pieprz czarny mielony - 2 łyżeczki

Drożdże

  • Wyeast 3711 French Saison - ok. 220 ml gęstwy

Zacieranie:

  • Pszenica i płatki skleikowane z garścią słodu pilzneńskiego - 75 oC - 40 min + gotowanie 10 min
  • 63 oC - 60 min
  • 72 oC - 20 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 28 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Target + Fuggles 9g + EKG 10g - 70 min
  • Fuggles - 20g - 30 min
  • Fuggles - 30g + EKG 5g - 15 min

Mech irlandzki 5g na 15 min

Miód dodany na ostatnie 5 min.

Pieprz dodany na ostatnie 5 min.

 

Do fermentora trafiło ok. 24 litry brzeczki 15,5 Blg.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #27 - Berliner Weisse - 8 Blg (5 IBU) - 23.11.2013

 

Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 1,75 kg
  • Pszeniczny - Strzegom - 1,75 kg

Chmiele:

  • Hallertau Tradition - 5,5% - 10g

Drożdże

  • Wyeast 5335 Lactobacillus Delbrueckii - starter (1l 50% ekstrakt słodowy, 50% glukoza) z przeterminowanej saszetki
  • S-33 - 1 paczka

Zacieranie:

  • 67 oC - 80 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 28 litrów.

 

Gotowanie 60min

 

Chmielenie:

  • H. Tradition - 10g - 60 min

Mech irlandzki 5g na 15 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 26 litrów brzeczki 8 Blg.

Brzeczka schłodzona do 35 oC i zadana bakteriami (nie była napowietrzana). Drożdże planuję dorzucić za 48h.

 

Początkowe PH brzeczki ok. 5.4

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentory z Berliner Weisse od wczoraj są przy kaloryferze. Temperatura brzeczki to 27 oC. Bakterie już zaczęły pracować, bo pokazała się piana. Zapachu nie potrafię określić, ale jest stanowczo inny niż przy fermentacji drożdżami. Wydziela się też dwutlenek węgla (tu akurat nie wiem, czy to dobrze, ale i tak nic na to nie poradzę). Obecnie PH wynosi ok. 4,6, więc idzie w dobrą stronę.

 

Wygląda to teraz tak (paprochy to raczej przełom albo inny osad):

 

post-4677-0-40041600-1385312627_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch dniach od zadania bakterie rozszalały się na dobre. Piana jak przy fermentacji drożdżami. Wydaje mi się, że gaz który się wydziela to nie CO2, bo zapach jest raczej nieprzyjemny i drażniacy.

 

Dzisiaj do fermentorów z Berlinerem trafiła uwodniona paczka S-33. Obecnie PH to jakieś 3,8. Gęstość ok. 3,5 Blg. Zobaczymy, czy S-33 coś dojedza, bo warunki startowe maja raczej nieprzyjemne.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

18.12.2013

 

Warka #24 - Saison - poszła do butelek z 145g cukru w syropie 0.5l na 24 litry. Zeszło do 0 Blg.

Warka #25 - Robust Porter - przelana na cichą. Zeszło do 6 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #28 - Shiner Bock - 11,5 Blg (20 IBU) - 11.02.2014

Piwo na bazie receptury na klona Shiner Bock z BYO. Chmiele trochę inne ( w oryginale Brewer's Gold), ale trzeba było zużyć.

Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 1,9 kg
  • Wiedeński - Weyermann - 1,5 kg
  • Kaszka kukurydziana - 1,4 kg
  • Mieszanka Crystal 160 i Karmelowego 150 - 0,4 kg
  • Zakwaszający - 100g
  • Jęczmień prażony 1000 EBC - Strzegom - 30g

Chmiele:

  • Hallertau Mittelfruh - 4,5% - 21g
  • East Kent Goldings - 5,6% - 21g

Drożdże

  • Wyeast 2308 Munich Lager - starter z saszetki 1,5l na mieszadle

Kleikowanie kaszki (w 5 litrach z 200g słodu pilzneńskiego):

  • 62 oC - 15 min
  • Gotowanie - 30 min
  • Dodanie do zacieru głównego

Zacieranie:

  • 60 - 62 oC - 40 min
  • Wlanie kleiku
  • 67 oC - 50 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 29 litrów.

Gotowanie 70 min

Chmielenie:

  • EKG + H. Mittelfruh - 60 min

Mech irlandzki 5g na 15 min

Do fermentora trafiło ok. 23 litry brzeczki 12 Brix -> 11,5 Blg.

Fermentacja burzliwa - 2 tygodnie w 10 oC, a następnie tydzień w 15 oC.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj tj. 08.03.2014:

Warka #26 - Saison II - poszła do butelek z 130g cukru na 22 litry. Zeszło do 0,5 Blg.

Warka #28 - Shiner Bock - przelana na lagerowanie - zeszło do 3,8 Blg (7 Brix) - trochę kiepsko, ale co poradzić.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 - Dortmunder Export - 13 Blg (30 IBU) - 16.03.2014

 

Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 4,1 kg
  • Monachijski - Strzegom - 1,0 kg
  • Carapils - Bestmaltz - 0,5 kg
  • Zakwaszający - 100g

Chmiele:

  • Magnum - 13% - 22g
  • Lubelski - 3,5% - 40g

Drożdże

  • Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa - sporo, bo cała z poprzedniej warki

Zacieranie:

  • 63 oC - 30 min
  • 72 oC - 40 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 30 litrów.

 

Gotowanie 80 min

 

Chmielenie:

  • Magnum - 22g - 60 min
  • Lubelski - 20g - 15 min
  • Lubelski - 20g - 1 min

Do fermentora trafiło ok. 23 litry brzeczki 13,5 Brix -> 13 Blg.

 

Drożdże zadane w 16 oC. Fermentor przniesiony do 10 oC.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Warka #30 - American IPA - 16 Blg (70 IBU) - 14.06.2014

 

Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 6,1 kg
  • Wiedeński - Weyermann - 1,1 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,25 kg

Chmiele:

  • Chinook - 11,6% - 30g
  • Amarillo - 8,2% - 50g
  • Citra - 13,4% - 100g

Drożdże

  • US-05 - uwodniona saszetka

Zacieranie:

  • 67 - 68 oC - 90 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 30 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Amarillo 15g + Citra 10g + Chinook 30g - 60 min
  • Amarillo - 35g - 15 min
  • Citra - 30g - 10 min
  • Citra - 30g - 0 min (wrzucone w trakcie chłodzenia przy 70 oC)
  • Citra - 30g na zimno

Do fermentora trafiło ok. 23 litry brzeczki 16,4 Brix.

 

Drożdże zadane w 20 oC.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #31 - American Pale Ale - 13 Blg (32 IBU) - 21.06.2014

 

Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 5,7 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,35 kg

Chmiele:

  • Magnum - 13% - 20g
  • Cascade (szyszka) - 6,7% - 100g

Drożdże

  • US-05 - uwodniona saszetka

Zacieranie:

  • 67 - 68 oC - 90 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 30 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Magnum 20g - 60 min
  • Cascade 40g - 15 min
  • Cascade - 30g - 0 min
  • Cascade - 30g na zimno

Do fermentora trafiło ok. 24 litry brzeczki 13,2 Brix.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka #32 - American Pale Ale - 12 Blg (42 IBU) - 11.07.2015

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 5,5 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,25 kg

Chmiele:

  • Chinook - 12% - 30g
  • Cascade - 6,9% - 50g
  • Centennial - 8,5% - 50g
  • Citra - 13,1% - 30g (chmielenie na zimno)

Drożdże

  • US-05

Zacieranie:

  • 67 oC - 90 min
  • 78 oC - 5 min

Do zacierania dodane 10g gipsu piwowarskiego.


Wysładzanie ciągłe do ok. 30 litrów

Gotowanie 70 min

Chmielenie:

  • Chinook- 60 min
  • Cascade - 30g - 10 min
  • Centennial - 30g - 5 min
  • Cascade - 20g - 0 min
  • Centennial - 20 g - 0 min

Mech irlandzki na ostatnie 15 minut.

Do fermentora trafiło 27 litrów brzeczki o gęstości początkowej 12 Blg.
Temperatura zadania drożdży ok. 23 oC. Fermentor wstawiony do lodówki ustawionej na 15 oC.

 

12.07.2015 - Lodowka chyba kończy żywot, bo nie daje rady i temperatura utrzymuje się na poziomie 17 stopni. Do lodówki trafił drugi fermentor i to na pewno nie pomoże.

Z uwagi na nawalającą lodówkę, temperatura fermentacji była równa około 20oC.

 

16.07.2015 - Pomiar gęstości - 7 Brix, co daje około 3,8 Blg.

18.07.2015 - Pomiar gęstości - 6,8 Brix, co daje około 3,7 Blg.

19.07.2015 - Przelana na cichą - 6,4 Brix, co daje 3,3 Blg. Pomiar areometrem 3 Blg.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #33 - Grodziskie - 8 Blg (23 IBU) - 12.07.2015

Słody:

  • Pszeniczny Grodziski - Weyermann - 3,5 kg
  • Zakwaszająccy - 75 g

Chmiele:

  • Lomik - 5,3% - 75g

Drożdże

  • Gozdawa Old German Altbier 9

Zacieranie:

  • 65 oC - 40 min
  • 72 oC - 40 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do ok. 30 litrów

 

Filtracja na oplocie + czyściki do garów + 100g szyszki Lubelskiego.

Gotowanie 70 min

Chmielenie:

  • Lomik - 35g - 70 min
  • Lomik - 20g - 10 min
  • Lomik - 20g - 0 min

Mech irlandzki na ostatnie 15 minut.

Do fermentora trafiło 22 litry brzeczki o gęstości początkowej 8 Blg.
Temperatura zadania drożdży ok. 21 oC. Fermentor wstawiony do lodówki ustawionej na 17 oC.

Z uwagi na nawalającą lodówkę, temperatura fermentacji była równa około 20oC.

 

16.07.2015 - Pomiar gęstości - 5 Brix, co daje około 3,3 Blg.

18.07.2015 - Pomiar gęstości - 5 Brix

19.07.2015 - Przelana na cichą - 5 Brix (3,3 Blg), pomiar areometrem - ok. 3,5 Blg

31.07.2015 - Butelkowanie - 5 Brix (3,3 Blg). 20 litrów ze 150g cukru w syropie (0,25l)

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #34 - American India Pale Ale - 15,5 Blg (51 IBU) - 07.09.2015

 

Na podstawie receptury na Two Hearted Ale z BYO.


Słody:

  • Pilzneński - Strzegom - 5 kg
  • Wiedeński- Weyerman - 1 kg
  • Karmelowy 30 EBC - Strzegom - 250g
  • Carahell - 30 EBC - 50g (resztka)
  • Ekstrakt słodowy jasny - 400g (słaba wydajność)

Chmiele:

  • Centennial - 8,5% - 150g (20g na zimno)

Drożdże

  • US-05

Zacieranie:

  • 67 oC - 70 min
  • 78 oC - 5 min

Do zacierania dodane 10g gipsu piwowarskiego.


Wysładzanie ciągłe do ok. 30 litrów

Gotowanie 70 min

Chmielenie:

  • Centennial - 23g - 60 min
  • Centennial - 20g - 45 min
  • Centennial - 20g - 30 min
  • Centennial - 26g - 15 min
  • Centennial - 20g - 5 min
  • Centennial - 20 g - 0 min

Mech irlandzki na ostatnie 15 minut.

Do fermentora trafiło 22 litrów brzeczki o gęstości początkowej 15,5 Blg.
Temperatura zadania drożdży ok. 23 oC. 

 

W zasypie miał być jeszcze carapils, ale zapomniałem go odważyć, co też nie pomogło z wydajnością. 

 

16.09.2015 - Pomiar gęstości - 9 Brix (4,7 Blg). Pomiar areometrem wykazał ok. 4. Do fermentora trafiło 20g Centennial na zimno.

19.09.2015 - Poszło do butelek ze 100g cukru w syropie. Zeszło do 8,5 Brix (4,3 Blg).

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.