romanoff Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Jakoś czekolady ni kakao nie widzę w recepturze, przeoczenie czy nazwa to "licentia poetica"? To jest receptura na podstawie świątecznego stouta czekoladowego A. Sadownika z książki Znakomite piwa. Stąd nazwa Należy zaznaczyć, że w orginale też nie ma kakao ani czekolady. Edytowane 24 Października 2012 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Zmierzyłem dzisiaj gęstość najnowszej warki. S-04 to niezłe potwory, bo w dwa dni zjadły 10 Blg (obecna gęstość ok. 6 Blg). Próbka oczywiście wypita. Smak i zapach gorzkiej czekolady jest bardzo wyraźny. Bałem się trochę, że drożdże mają za ciepło i naprodukują jakiegoś paskudztwa, ale szczęśliwie zapach i smak piwa ma się nijak do zapachu z rurki Zapowiada się bardzo fajne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Dzisiaj warka #7 trafiła do butelek razem z 175g cukru rozpuszczonymi w 0.75l wody. Gęstość końcowa - 4 Blg. Wyszło 49x0.5 i 3x0.33. Dzięki Galaxy pachnie bardzo przyjemnie Edytowane 30 Października 2012 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Warka #8 przelana na cichą. Zeszło do 6 Blg. Dodane 2 laski wanilii rozcięte wzdłuż oraz 85g płatków dębowych średnio opiekanych. Edytowane 15 Listopada 2012 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Wczoraj tj, 15.11.2012 warka #8 poszła do butelek z 165g cukru rozpuszczonego w 0.75 litra wody. Wyszło jakieś 47x0.5 i 3x0.33. Gęstość końcowa - 6 Blg. W smaku i zapachu super. Czekolada fajnie intensywna. Wanilia już słabiej, ale przyjemnie. Goryczka jeszcze dosyć mocna, ale zelżeje w butelkach. Zapowiada się fajne piwo na święta Edytowane 15 Listopada 2012 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Warka #9 - Belgian Pale Ale 13 Blg (27 IBU) Słody: Pale Ale - 4,25 kg Monachijski - 0,5 kg Abbey - 0,5 kg Melanoidowy 40 EBC - 0,25 kg Chmiele: Saaz - 4% - 56g Stryrian Goldings - 5,2% - 37g Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes (gęstwa) Wyeast 3789-PC Trap Blend (gęstwa) Zacieranie: 61-63 oC - 30 min 72 - 74 oC - 40 min 78 oC - 5 min Wysładzanie ciągłe do 30 litrów. Gotowanie 70 min Chmielenie: Saaz - 60 min Styrian Goldings 15 min Mech irlandzki 7g na 15 min Jejski podarował mi dwie gęstwy do Belgów, więc szkoda by było tego nie wykorzystać Podzieliłem warkę na dwie części, zadane różnymi drożdżami. Wyszło tego: Belgian Ardennes - 16 litrów Trap Blend - 13 litrów Drożdże zadane w około 23 stopniach. Sądząc po wydajności własne śrutowanie jest fajne- wyszło 4 litry więcej niż na śrutowaniu sklepowym. Tym razem filtracja szła bardzo fajnie, więc problemy w poprzedniej warce zwalam na płatki owsiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Dosłownie kilka minut po napisaniu poprzedniego posta usłyszałem, że Ardeny wzięły się ostro do roboty. Rurka bulka Swoją drogą te drożdże to potwory - przy robieniu startera po godzinie już urządzały sobie spacer po kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 29.11.2012 - Obie części warki #9 przelane na cichą. Ardeny zeszły do 2 Blg, natomiast Trap Blend do 1 Blg. Mała ciekawostka - Trap Blend w drugim dniu fermentacji to był normalny kwas. Pobrałem próbke o zmierzenia gęstości, spróbowałem i szlag... Następnego dnia znowu zajrzałem co tam się dzieje i rzecz ciekawa - kwas zniknął praktycznie całkowicie - zostało normalne piwo Ogólny wniosek z pierwszego piwa na belgijskich drożdżach - zostawić w spokoju - nie patrzeć, nie próbować, nie wąchać. To co te drożdże wyrabiają to masakra i to tylko powoduje niepotrzebny stres. Swoją drogą jedzą w takim tempie i tak burzliwie, że strach czy nie zjedzą fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Warka #10 - Dubbel 16 Blg (20 IBU) Słody: Pilzneński - 4,7 kg Wiedeński - 1,5 kg Biscuit - 0.3 kg Special B - 0.125 kg Chmiele: Sybilla 6,5% - 40g Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes (gęstwa) Wyeast 3789-PC Trap Blend (gęstwa) Dodatki: Syrop cukrowy jasny (bursztynowy) - 300g Syrop cukrowy ciemny - 300g Curacao - 20g Skórka słodkiej pomarańczy - 20g Zacieranie: 62-64 oC - 20 min 72 - 74 oC - 60 min 78 oC - 5 min Wysładzanie ciągłe do 32 litrów. Gotowanie 80 min Chmielenie: Sybilla - 60 min Curacao - 10 min Skórki słodkiej pomarańczy - 10 min Syropy cukrowe - 10 min Mech irlandzki 8g na 15 min Warka podzielona na dwie części zadane różnymi drożdżami. Wyszło tego: Belgian Ardennes - 21 litrów Trap Blend - 7 litrów Drożdże zadane w około 26 stopniach. Syropy cukrowe wykonane samodzielnie według instrukcji na forum. Jasny to wersja 132 C, a ciemny (zrobiony z cukru trzcinowego) 143 C. WYkonanie samych syropów było dość szybkie i proste...szkoda, że nikt na forum nie wspomniał, że nieziemsko śmierdzi wtedy amoniakiem Wyszło z tego coś takiego: Edytowane 4 Grudnia 2012 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 10.12.2012 - Warka #9 (Belgian Pale Ale) poszła w butelki: - Belgian Ardennes zeszły do 2,5 Blg - zabutelkowane z 100g cukru w syropie 0.5l (było tego 16 litrów) - czyli po przeliczeniu 125g na 20l - Trap Blend zeszły do 1 Blg (w zasadzie odczyt niejasny, ale mogło być nawet trochę poniżej) - zabutelkowane z 60g cukru w syropie 0.3l (było 13l) - czyli po przeliczeniu ok. 90g na 20l Ogólnie w smaku dosyć obiecujące, choć oba piwa wydają się mieć jakąś dość pozostającą goryczkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 10.12.2012 - Warka #10 (Dubbel) przelana na cichą. Zeszło: - Belgian Ardennes - 3 Blg - Trap Blend - 1 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 10.01.2012 - Część warki #10 - Ardeny - rozlana do butelek z dodatkiem syropu cukrowego (w proporcji 120g/20l). Zeszło do ok. 2 Blg. Druga część dalej stoi i czeka na zmiłowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Pierwsza warka w tym roku i zarazem pierwszy lager w karierze Warka #11 - Dziesiątka 10,5 Blg (27 IBU) - 9.02.2013 Słody: Pilzneński - 2,8 kg Monachijski - 1,25 kg Wiedeński - 0,25 kg Carapils - 100g Zakwaszający - 75g Chmiele: Perle - 6,5% - 30g Lubelski - 3,5% - 35g H. Tradition - 5,5% - 15g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager (gęstwa) Zacieranie: 62 - 63 oC - 20 min 71 - 73 oC - 45 min 78 oC - 5 min Wysładzanie ciągłe do 30 litrów. Gotowanie 80 min Chmielenie: Perle - 60 min H. Tradition 15g + Lubelski 15g - 15 min Lubelski 20g - 1 min Mech irlandzki 7g na 15 min Do fermentora trafiło 25 litrów 10,5 Blg. Około 4l zostały w chmielinach i czekają w lodówce na przerobienie na rezerwę. Drożdże zadane w 16 oC. Fermentor przeniesiony do 12 oC. Po około 20h drożdże już porządnie zabrały się do roboty. Edytowane 10 Lutego 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Warka #12 - Marcowe 14,5 Blg (26 IBU) - 23.02.2013 Słody: Pilzneński - 3 kg Monachijski - 0,65 kg Wiedeński - 2 kg Caramunich II - 250g Zakwaszający - 100g Chmiele: Perle - 6,5% - 40g H. Tradition - 5,5% - 15g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager (500 ml rzadszej gęstwy) Zacieranie: 63 oC - 30 min 72 oC - 40 min 78 oC - 5 min Wysładzanie ciągłe do 32 litrów. Gotowanie 90 min Chmielenie: Perle - 60 min H. Tradition 15g - 10 min Mech irlandzki 7g na 15 min Do fermentora trafiło 27 litrów 14,5 Blg. Drożdże zadane w 15 oC. Fermentor przeniesiony do 12 oC. Po 10h drożdże już pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 23.02.2012 - Warka #11 przelana na cichą. Zeszło do 2,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Dzisiaj w końcu zabutelkowałem drugą część warki #10 (drożdże Trap blend). Piwo spędziło na cichej ponad dwa miesiące. Zeszło do....poniżej 1 Blg. Wygląda na jakieś 0.5, ale trochę trudno powiedzieć. Co ciekawe, przy tak małej gęstości końcowej piwo wyszło całkiem niezłe. Poszło do butelek z 250 ml syropu cukrowego z 34g cukru. Było tego 6,5 litra, co daje proporcję 100g/20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Wczoraj tj. 5.03.2013 warka #11 trafiła do lodówki na lagerowanie w około 2 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Warka #12 przelana do lagerowania. Zeszło do 3 Blg.Gęstwa zebrana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) 20.03.2013 - Warka #11 rozlana do butelek z dodatkiem 100g cukru (syrop 0.5l) na 24 litry. Zeszło do 2 Blg. 22.03.2013 - Warka #12 rozlana do butelek z dodatkiem 110g cukru (syrop 0.5l) na 26 litrów. Zeszło do 3 Blg. Edytowane 24 Marca 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Warka #13 - Bock 16,5 Blg (23 IBU) - 23.03.2013 Słody: Monachijski - 4,5 kg Wiedeński - 2,0 kg Caramunich typ II - 375 g Caraaroma - 250 g Zakwaszający - 100 g Chmiele: H. Tradition - 5,5% - 55g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager (gęstwa) Zacieranie: 62 - 63 oC - 10 min Odebrana 1/3 gęstego zacieru Dekokt 72 oC - 15 min Dekokt gotowanie - 15 min Zwrot dekoktu 71 - 73 oC - 40 min 78 oC - 5 min Wysładzanie ciągłe do 30 litrów. Gotowanie 90 min Chmielenie: H. Tradition - 45g - 60 min H. Tradition - 10g - 20 min Mech irlandzki 8g na 15 min Do fermentora trafiło 27 litrów 16,5 Blg. Drożdże zadane w 17 oC. Fermentor przeniesiony do 8 oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Warka #14 - Pils 13 Blg (32 IBU) - 25.03.2013 Słody: Pilzneński- 4,0 kg Monachijski - 0,5 kg Carapils - 400 g Zakwaszający - 100 g Chmiele: H. Tradition - 5,5% - 80g Lubelski - 3,5% - 35g Drożdże Saflager W34/70 - starter 2x po 1l z saszetki Zacieranie: 55 oC - 10 min 62 - 63 oC - 30 min 71 - 73 oC - 120 min (musiałem wyjść z domu : 78 oC - 5 min Wysładzanie ciągłe do 30 litrów. Gotowanie 70 min Chmielenie: H. Tradition - 45g - 60 min H. Tradition - 20g + Lubelski 20g - 15 min H. Tradition - 15g + Lubelski 15g - 5 min Mech irlandzki 7g na 15 min Do fermentora trafiło 27 litrów 13 Blg. Drożdże zadane w 19 oC. Fermentor przeniesiony do 8 oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Na dzień dzisiejszy warka #13 ma ok. 6 Blg, a warka #14 ok. 10 Blg. Coś te W34/70 się obijają. Temperatura w lodówce zwiększona do 10 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 11.04.2013 Warka #13 i Warka #14 przelane do lagerowania. #13 zeszła do 4,5 Blg #14 zeszła do 2,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #15 - Blond Ale (klon Fuller's Discovery) - 11,5 Blg (27 IBU) - 29.04.2013 Z założenia ma to być klon butelkowej (trochę mocniejszej) wersji Discovery. Receptura oparta o przepis z książki BYO British Real Ale - tutaj musiałem trochę pokombinować, bo w książce jest słabsza wersja do kegów. W oryginale na goryczkę używają chmielu Liberty, ale niestety nie można go nigdzie dostać. Mittelfruh jest podobno dobrym zamiennikiem. Przy okazji drożdże London ESB trafiły na moje pierwsze skosy Słody: Pale Ale - Strzegom - 3,8 kg Pszeniczny - Bestmaltz - 0,7 kg Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 180 g Chmiele: H. Mittelfruh - 4,5% - 55g Saaz - 4% - 30g East Kent Goldings - 5,6% - 25g (do chmielenia na zimno) Drożdże Wyeast 1968 - London ESB - 2 litrowy starter z saszetki Przygotowanie wody: 30 litrów gotowane przez 30 min z dodatkiem 15g gipsu. Następnie zdekantowane znad osadów. Zacieranie: 65 - 67 oC - 100 min 78 oC - 5 min Po 5 minutach kontrola pH - było ok 5,4, więc nie wymagało korekty. Wysładzanie ciągłe do 31 litrów. Gotowanie 90 min Chmielenie: H. Mittelfruh - 55g - 90 min Saaz 20g - 10 min Saaz 10g - 0 min Mech irlandzki 8g na 15 min Do fermentora trafiło 25 litrów brzeczki 11,5 Blg. Drożdże zadane w ok 22 oC. Edytowane 7 Lipca 2013 przez romanoff Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Przy okazji drożdże London ESB trafiły na moje pierwsze skosy No to dostałem kopa w temacie. Coś co zakiełkowało mi jakieś dwa lata temu i dochodzi z Twoją pomocą do skutku. Robimy spółdzielnię drożdżową! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się