Belzebub Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 porównaj ilość dodanej gęstwy a ilość świeżych drożdży. To przede wszystkim. Druga rzecz to aktywność takich drożdży zależna od kilku czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Po kilku godzinach dzisiejszej obserwacji... piana znikła choć była i tak cienka.. pojawił sie za to dość kwaśny zapach....po raz pierwszy mi sie to zdarzyło.. czyzby nie dało sie tego juz uratowac?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 dodaj innych drożdży. I nie zaglądaj zbyt często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 A według mnie to sprawdź dokładnie termometr. Myślę że mocno zaniża temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Dodałem innych drożdzy do fermentacji górnej innych tzn. miałem pod ręka drożdzę z zestawu Mistr Sladek.. po 12 godzinach sytuacja sienie zmieniła ale czekam cierpliwie. Do wykonania startera uzyłem nastawionej brzeczki... gęsta jak kisiel .Nie wiem czy czasem 0,8 kg płatków owsianych uzytych do zacierania tego stouta nie było ilością zbyt dużą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 drozdze S 04.. Blg koncowe ok6.. dużo.. ale w normie . Że jak? 50% pozorne odfermentowanie nie jest w normie. na tą gęstwę. wsypałem suchy ekstrakt Sladka. Nie rozumiem. Wysypałeś na gęstwę suchy ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Nie... do gęstwy dodałem 15l wody i dołozyłem suchego ekstraktu 1kg chmielonego 1 kg niechmielonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Nie... do gęstwy dodałem 15l wody i dołozyłem suchego ekstraktu 1kg chmielonego 1 kg niechmielonego Troche historii. przed trzema tygodniami zatarłem stouta, Moje pytania dla wytrawnych piwowarów moga być moze naiwne.. ale na swoje usprawiedliwienie podam że bawię sie w zacieranie dopiero trzeci miesiąc. Do wykonania startera uzyłem nastawionej brzeczki... gęsta jak kisiel Powiedz o co Ci w ogóle chodzi, nic z tego nie rozumiem. Jakieś puszki, ekstrakty, a piszesz że zacierasz. Brzeczka gęsta jak kisiel? Jakim cudem? Wyjaśnij wszystko od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Możliwe ze poruszyłem zbyt dużo watków.. ale chciąłem wsadzić jak najwięcej informacji.. i wyszła kakafonia.. ale porzadkujac.. zatarłem stouta owsianego , po schłodzeniu brzeczki dodałem gęstwę z poprzedniej moje warki.. i fermentacja nie ruszyła. Na 3ci dzień użyłem nowych drożdży . ale do ich hydratyzacji użyłem brzeczki, która jest gęsta jak kisiel.. ot i to wszystko.. Mozliwe ze w tym procesie narobiłem tyle błędów że trudno mi znależć jedną przyczyne.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Do hydratyzacji, jak sama nazwa wsazuje, używa się wody. Skoro brzeczka była gęsta jak kisiel, to ciekawe ile miała blg. Mogłeś w ten sposób zabić część, a może nawet większość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Możliwe ze poruszyłem zbyt dużo watków.. ale chciąłem wsadzić jak najwięcej informacji.. i wyszła kakafonia.. ale porzadkujac.. zatarłem stouta owsianego , po schłodzeniu brzeczki dodałem gęstwę z poprzedniej moje warki.. i fermentacja nie ruszyła. Na 3ci dzień użyłem nowych drożdży . ale do ich hydratyzacji użyłem brzeczki, która jest gęsta jak kisiel.. ot i to wszystko.. Mozliwe ze w tym procesie narobiłem tyle błędów że trudno mi znależć jedną przyczyne.. Wygląda na to , że albo miałeś bardzo wysokie BLG , albo po zacieraniu zostało sporo nie rozłożonej skrobi i podczas chmielenia powstał kisiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Wygląda na to , że albo miałeś bardzo wysokie BLG , albo po zacieraniu zostało sporo nie rozłożonej skrobi i podczas chmielenia powstał kisiel. I właśnie dlatego pytałem o poprawność wskazań termometru. Opisz cały proces zacierania i składniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Blg wcale nie było wysoki ok 14.. a teraz skład: pilznenski 3,5kg, caraaroma 0,4kg , karmelowy ciemny 0,1kg , jęczmien palony 0,25kg , barwiący strzegom 0,2kg , płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg.. zacierałem w temp65-67 60 min.. po pozytywnej próbie jodowej dodałem ciemne słody i jeszcze 15min w temp ok70C chmielenie 60 min marynka granulat 40gr. 10 min lubelski 15gr . brzeczka odstawiona na noc .. rano zadałem gęstwę z poprzedniej warki w temp. 23 C. termometr sprawdziłem dobry.. odczynnik ( płyn Lugola) sprawdziłem na skrobii- działa.. . jestem coraz bardziej przekonany ze czyms zainfekowałem.. mozliwe ze w gęstwie.. Trudno.. jest to mój pierwszy kanał i mam nadzieję że ostatni.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Podbijam temat zeby nie zaczynac nowego. Otoz, zrobilem lagera z zestawu BA Prawdziwy LAGER 12°Blg, z Browamatora. po 96h nadal nie zaobserwowalem bulgotania w rurce fermentacyjnej, chociaz piana na powierzchni zrobila sie ladna. ale po otwarciu szybko zaczyna opadac (zagladalem tylko raz, przed chwila). Bardzo sie tym martwie bo to moje pierwsze piwo. Jakie moga byc przyczyny tego braku oznak fermentacji (wydzielania sie co2)? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Może CO2 się wydziela, ale masz nieszczelną pokrywkę? Piana to raczej dobry zwiastun, jeśli chodzi o fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Nie, pokrywa jest szczelna. sprawdzalem pare razy. Piana wyglada na spora (okolo 5 cm) ale zagladalem tylko raz przed dwoma godzinami. Piwo stoi w osobnym pomieszczeniu (gdzie jest temperatura 10 stop. C) wiec nie mam caly czas wgladu na nie. ale nawet rurke fermentacyjna przytkalem zatyczka, i do tej pory nie wpadla. Czy to mozliwe ze po 4 dniach od zadania drozdzy (niestety zrobilem to w za wysokiej temperaturze 23 stop. C) nadal nie wydziela sie CO2? Czy moge je jakos pobudzic nie ryzykujac zakazenia piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Jak jest piana, to zostaw. Możesz mieć nieszczelność jeszcze na rurce. Nie ruszaj, więcej naszkodzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ok, dzieki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zapis dzisiejszego czata - ku przestrodze: *** A tych starych nie idzie jakoś zebrać i coś z nimi zrobić jeszcze ? Bo one po wierzchu pływają , takie tafle się zrobiły *** albo w inny sposób, no nie wiem. Pierwsze piwo i taka głupia lipa jaras starych? jakich starych jak to pierwsze piwo? *** nie starych, tylko w ogóle nie ruszyły jaras a tak swoją drogąa to skąd wniosek że nie ruszyły? wyvern a jak długo nie ruszają? *** Nie fermentuje jaras ale na jakiej podstawie tak twierdzisz? wyvern ale ile czasu minęło od zadania ich *** sprawdzę BLG czy coś się zmieniło jaras o właśnie 14:05 *** ... *** 3 BLG ;] jaras no to nie dziw się że nie fermentuje jak już jest po sprawie *** To co by było, za duży fermentator czy co ? Bo w ogóle nie bulgotało, ani poziom nie był w rurce zmieniony jaras nieszczelny Nie przeklejałem wszystkiego, ale było blisko żeby do fermentatora poszły winiarskie lub piekarnicze, "bo piwne nie ruszyły". Na szczęście kolega dysponował cukromierzem, tylko nie miał wyrobionego odruchu jego używania. I tak - wiem, że jest to wyjaśnione w wiki, ale jak widać nie za wiele osób tam zagląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się