Volumina.pl Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam, chciałbym po krótce przedstawić kilka pozycji z naszego katalogu, które z pewnością zaciekawią uczestników forum. Jan Koncewicz- Piwowarstwo reprint Rok wydania org.: 1847 Ilość stron: 368 Format: 170x240 Oprawa: twarda - jasnobrązowa ekoskóra Rok wydania: 2012 Wydawca: Volumina.pl Cena: 70 pln do kupienia: Jan Koncewicz- Piwowarstwo Piwowartwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny. Reprint Piwowarstwa dostępny jest w jasnobrązowej skórce ekologicznej z papierowymi naklejkami tytułowymi na przedniej części okładki oraz na grzbiecie. Ponadto blok ozdabiają kapitałki i wstążeczka oraz zadrukowane wyklejki. Zadruk na szlachetnym, lekko kremowym papierze i zachowana czcionka oryginału sprawiają, że otrzymujecie Państwo książkę wydaną tak, jak były one robione pod koniec XIX wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Pozycja zacna w księgozbiorze lecz od momentu jej wydania (oryginalnego) technologia i nauka poszły już bardzo daleko. Jako poradnik praktyczny dla amatora - mało przydatny. Dla znawcy fajna pozycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) ciekawy może być dodatek o robieniu piwa z kartofli, surowych ziarn zbożowych i cukru PS dzieło jest z połowy XIXw, (nawet nie drugiej połowy ) więc czemu w tytule wątku "przełom XIX i XX w" Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volumina.pl Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, właściwie mamy również książki z końca XVIII w., więc nie wiem czemu przełomu napisałem (proszę o usunięcie 'przełomu' z tytułu ) Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Volumina.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się