LJajecznica Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Czy ktoś z forumowiczów wie, jakie przyprawy dodać do domowego wina sangria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Sangrią częstował mnie kiedyś znajomy Hiszpan. Twierdził, że ten napój składa się tylko z wina i świeżego soku pomarańczowego (o ile dobrze pamiętam w proporcji pół/pół). Pewnie są różne wersje tego drinka i różnie przepisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Meksykańska Sangaria (albo raczej jej amerykańska wersja), to butelka czerwonego wina, jedna szklanka (1 cup) tequili, pół szklanki cukru, sok pomaranczowy, sok papajowy + inne soki (ok. 1 szklanka). Serwuje się to z pokrojonymi plasterkami pomarańczy, grejpfrutów, papaya, limes, itp. Czasami zamiast tequili dodaje się brandy albo koniak. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Mi jest znany poniższy przepis przywieziony z Hiszpanii: Owoce - generalnie mogą być jakiekolwiek byle nie powodowały zmętnienia, można eksperymentować, ale najczęściej daje się: pomarańcze, jabłka, mandarynki, winogrona, kiwi. Ilość wedle uznania. Owoce zalewa się wermutem ok. 250 ml. Można dosłodzić. Następnie odstawia się to do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach do całości dolewa się butelkę czerwonego wytrawnego wina. Na koniec całość pasuje wymieszać. Proporcją między wermutem i winem wytrawnym można „regulować” moc. Do obiadu bardziej wytrawne, wieczorem bardziej wermutowe itp. Z tego, co słyszałem to jest to bardzo popularny przepis i Hiszpanie taką, sangrię piją do wszystkiego i o każdej porze dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Parę lat temu miałem mieszankę ziół przeznaczoną do wyrobu takiego wina samemu. Cytrusy były dodane do fermentacji, a zioła na cichą. Wino było bardzo dobre. Teraz takiej dedykowanej mieszanki nie mam, myślałem dodać samemu. Na pewno był tam cynamon. W Hiszpanii piłem sangrię z przyprawami, ona była podawana z owocami, często też rozpuszczana z wodą pół na pół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiak Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Ja sangri zawsze dodaje cukier brązowy, czasami bardzo niewiele cynamonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Łukasz- ja kupowałem zioła do sangrii w BIOWINIE. Mam jeszcze 100 ml zaprawy zrobionej kiedyś. Mogę Ci odstąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 winko już zabutelkowane, dałem goździki i cynamon w małej ilości, wyszło dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 wyszło dobre. Potwierdzam wyszło bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Nie potwierdzam bo nie piłem, ale zapisuję się na degustację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się