Skocz do zawartości

Miarka do cukru


jacorregis

Rekomendowane odpowiedzi

Te miarki do cukru są bezsensu. Jak chcesz dodać sensownie środek do refermentacji to odmierz odpowiednią ilość cukru/glukozy/ekstraktu i wsyp to do fermentora przed rozlaniem do butelek, dobrze mieszając oczywiście. Nie musisz się wtedy babrać z wsypywaniem do każdej butelki, a i wszędzie będziesz miał równo zaaplikowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do odmierzania, można tego użyć ale trzeba chyba zmodyfikować proporcje odpowiednio. Ja mam takie z Browamatora i użyłem ich hmm... raz? Teraz służą mi do odmierzania pirosiarczanu przy dezynfekcji, ale to już inna bajka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miarki jeszcze nigdy nie używałam.

Zawsze odmierzoną ilość ekstraktu/glukozy/cukru rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, gotuję, studzę i wlewam do fermentora z kranikiem, następnie przelewam tam brzeczkę. Dzięki temu surowiec do refermentacji jest równo rozprowadzony i sterylny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można wlać do tego samego - zrobić dokładnie tak jak napisała Dori z tym że wlewasz to co tam zagotujesz do fermentora z piwem i dobrze mieszasz - efekt taki sam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.