jacorregis Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Mam pytanko. Czy miarką do cukru mogę odmierzać także suchy ekstrakt słodowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Te miarki do cukru są bezsensu. Jak chcesz dodać sensownie środek do refermentacji to odmierz odpowiednią ilość cukru/glukozy/ekstraktu i wsyp to do fermentora przed rozlaniem do butelek, dobrze mieszając oczywiście. Nie musisz się wtedy babrać z wsypywaniem do każdej butelki, a i wszędzie będziesz miał równo zaaplikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Z pewnością masz racje i jest spora szansa że tak zrobię ale jednak chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi miarkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 nie wiem jak te miarki z BA, ale moją ekstrakt strasznie oblepia i dałem sobie z ekstraktem spokój. najlepsza metoda w przypadku korzystania z w/w to ta wskazana przez mjd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Wracając do odmierzania, można tego użyć ale trzeba chyba zmodyfikować proporcje odpowiednio. Ja mam takie z Browamatora i użyłem ich hmm... raz? Teraz służą mi do odmierzania pirosiarczanu przy dezynfekcji, ale to już inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Ja miarki jeszcze nigdy nie używałam. Zawsze odmierzoną ilość ekstraktu/glukozy/cukru rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, gotuję, studzę i wlewam do fermentora z kranikiem, następnie przelewam tam brzeczkę. Dzięki temu surowiec do refermentacji jest równo rozprowadzony i sterylny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Jak widzę to chyba nikt tego nie używa. Cały problem w tym że mam tylko jeden fermentor ale jakoś sobie poradzę. Wielkie dzięki za oświecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Można wlać do tego samego - zrobić dokładnie tak jak napisała Dori z tym że wlewasz to co tam zagotujesz do fermentora z piwem i dobrze mieszasz - efekt taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Chciałbym zwrócić uwagę że nie mogę wlać do tego samego i zamieszczać bo wzburzę cały osad. Poszukam jakiegoś dużego garnka i przeleje do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 A, tyż racja. Zrób z garnkiem, dobra idea Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się