Jump to content

Stała temp fermentacji "w styropianie"

Recommended Posts

Rozwijając temat - jak skutecznie utrzymać stałą temperaturę fermentacji w styropianowej skrzynce?

Dotychczas (3 górniaki, mój początek z warzeniem przypadł akurat na lato) trzymałem fermentor w pudle ze styropianu 10-tki i stosowałem wkładamy do lodówek turystycznych (albo zamrożone PET-y z wodą). Niestety w pobliżu fermentora temp. wahała się między 14 a 19 *C, to w przeciągu kilkunastu godzin. Wkłady wymieniałem 2 razy na dobę (szybko się "zużywały" przez upały). Dodam, że łączeń styropianu specjalnie nie uszczelniałem (błąd?) z obawy o nadmierne schłodzenie -> zatrzymanie pracy drożdży.

Zakładam, że 20l cieczy ma jakąś bezwładność cieplną i brzeczka nie doświadczyła tak gwałtownych zmian, ale nie mam czym tego zmierzyć.

Na forum nie znalazłem wyjaśnienia czy wahania (niekontrolowane) temperatury wpływają bardziej na stopień/szybkość odfermentowania czy na walory smakowo-zapachowe. Ja nie potrafię ocenić czy pojawiły się w moim przypadku negatywne skutki takiego przebiegu fermentacji. Piwo wyszło super, może zatem nie jest to powód do zmartwień?

Jakie zabiegi pomogą skutecznie utrzymać stałą temperaturę: uszczelnienie styropianu, częste wymiany wkładów vs rzadsze (ale "grubsze" wkłady), inne?

Proszę, podzielcie się swoimi doświadczeniami/wskazówkami.

/Kamil

Proponuję zajrzeć np. tu: http://www.piwo.org/...tację#entry4551

Zmiany temperatury mogą nawet zahamować fermentację - zwłaszcza przy skoku powyżej 5°C na dobę. Obniżanie temperatury spowalnia ich pracę i powoduje osiadanie drożdży.

Co do styropianu to wydaje mi się, że warto uszczelnić wszystko - najlepiej od środka wyłożyć folią izolującą. A jak chcesz całkiem kontrolować temperaturę to budujesz dwa pudła ze styropianu - w jednym fermentor z czujnikiem temperatury, w drugim chłodziwo, a w ścianie łączącej pudła wentylator podłączony do sterownika - w momencie wzrostu temperatury powyżej ustawienia odpala się wentylatorek tłoczący zimne powietrze do komory z fermentorem.

Edit: przynajmniej tyle w teorii bo dopiero przymierzam się do konstrukcji czegoś takiego, lub użycia lodówki do fermentacji.

Edited by shayboos

Od początku mojego piwowarzenia chłodzę fermentator w skrzynce styropianowej. W ten sposób nie da się utrzymać stałej temperatury w skrzynce, chyba że może taka konstrukcja jak shayboos pisze. Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia, wahania temperatury są ale temperatura piwa w fermentatorze prawie się nie waha przy odrobinie wprawy. Ja robię tak, że schłodzoną brzeczkę do 27°C wkładam do fermentatora i trochę jeszcze schładzam trzema zamrożonymi PETami gdzieś do 20-22°C i wieczorem dopiero zadaje drożdże. Gdy fermentacja rusza temperatura w czasie fermentacji trochę próbuje wzrosnąć, ale z rana znowu wrzucam 3 PETy i do wieczora utrzymuje się nadal 20-22°C. Wieczorem po dobie fermentacji wrzucam już 2 PETy i na drugi dzień jak sprawdzam to nadal jest około 20-22°C. Później to już tylko wrzucam po jednej zamrożonej butelce na dobę i utrzymuje temperaturę ok 19°C. Nie miałem większych wahań temperatury piwa w fermentatorze jak 1°C i to też przez moją nie uwagę.

Edited by Afghan

(...) wahania temperatury są ale temperatura piwa w fermentatorze prawie się nie waha przy odrobinie wprawy.

Właśnie najbardziej byłem ciekawy jak się zachowuje temperatura brzeczki (nie dysponuję odpowiednim termometrem, a ciągłe zaglądanie do pod pokrywę fermentora nie wchodzi w grę). U siebie nie obserwowałem zaburzenia fermentacji mimo wahań temperatury w skrzynce (ale wniosek ten tylko na podstawie szybkości bulgotania w rurce fermentacyjnej).

Może jak zwolni mi się fermentor to poeksperymentuję z samą wodą (wiem, że nie odda to "pracującej" brzeczki).

Rozwiązanie proponowane przez shayboos to fajna sprawa, nie wykluczone że kiedyś się skuszę na coś takiego, ale to pewnie trochę kosztuje, a mam bardziej priorytetowe zakupy do browarka.