Cidrax Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Planuję jutro o ok. 10 rano uwarzyć 20l IPA 14 Blg. Można przygotować starter już dziś? Mam na myśli z części słodu. Jak tak, to jak proponujecie to zrobić? Drożdze to "Safale US-5" 11.5g. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Cidrax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Witam wszystkich. Można przygotować starter już dziś? Mam na myśli z części słodu. Część słodu? Chcesz zrobić mini zacieranie z części słodu przeznaczonego na IPA? W wiki masz o przygotowaniu startera --> http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych Wydaje mi się, że na taką ilość piwa o 14°Blg jedna saszetka tych drożdży da radę, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Ta IPA to z BA? To moje w sumie drugie, a pierwsze zacierane piwo. Drożdże rehydratyzowałem poprostu w wodzie i dodałem do schłodzonej brzeczki, wszystko było dobrze, a piwko chyba jedno z najlepszych jakie uwarzyłem Na twoim miejscu bym nie kombinował z robieniem startera z suchych. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Lukaszpe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cidrax Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Za późno Już jestem w trakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Za późno Już jestem w trakcie. Chociaż uwodniłeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cidrax Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Wszystko po kolei. Mam zamiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Jak suche drożdże to żadnego startera nie rób, tylko sobie zaszkodzisz. Tylko uwodnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się