scooby_brew Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) Oto niektóre opinie "ekspertów" z pod tego artykułu. dlaczego szczyny lecha skażone bydleca zołcia nazywa sie piwo Aaaah... żółć bydlęca... Ten wątek jest dosyć popularny Jako browarmistrz od 28 lat powiem tak: dobre piwo to 30% chmieli, 30% wody i 40% świerzutkiej żółci bydlęcej. Tyle w temacie. On jest Browarmistrzem. On wie. Najlepsze piwo to ''jubilat''.Było sobie takie piwko 40 lat temu , nie było prawie innego poza Pewexem i nikt nie narzekał.A dzisiaj w głowach wam się poprzewracało z ilości piw Tak. Przewaliło wam się w głowach, bo broń Boże jak masz wybór. Wybór jest najgorszy. Dowiedziałem się z tego forum,że w Polsce do wielu piw dodaje się żółć wołową,m.in.jako barwnik.Już wiem dlaczego pijąc piwo czasami zalatywałorosołem..Nie ma głupich,przerzucam się na czerwone wino! Widocznie "żółć wołowa" ma smak rosołu? Chyba właśnie przestałem lubić rosół... Zdecydowana większość piw produkowanych w Polsce nie jest ważona ale mieszana. Miesza się wodę, słód jęczmienny, żółć bydlęcą, spirytus (również ten konfiskowany na granicy jako przemyt). Wyjątkowo dodaje się chmiel - w tych lepszych piwach. Piwa produkowane w Polsce to głównie trujące chemiczne szczyny. Tak. Piwa nie są "waŻone" ale są "mieszane", i nie telko z żółcią bydlęcą, ale też ze spirytusem! w polsce nie ma dobrych piw!!!! 99% jest robione chyba z proszku !! syfff!!! Aha, robią je z proszku. Najlepsze male browary, bo dbaja o klienta. Grupa zywiec produkuje piwa watpliwej jakosci. Jesli ktos lubi zolc bydleca zamiast chmielu, powinien zasmakowac w tych piwach, poniewaz tylko 1 na 4 piwa jest robione z chmielu. Prym w produkcji trunkow z zolci bydlecej wiedzie jednak Tyskie. Jak rozpoznac kogos, kto sie nie zna na piwie? Proste. Pije Tyskie. Albo jest smakoszem zolci... Aha, czyli niektóre piwa są robione z chmielu, a inne z żółci. Prawdziwe piwo ma chmiel, a nie ma świńskiej goryczki (tak, żółć ze świni!!!!!!). Czytajcie etykiety! Ma być napisane, że jest chmiel, a jeśli napisane, że jest goryczka, to już wiadomo, że nie ma chmielu!!! Goryczka z żółci świńskiej jest gorzka i ma żółte zabarwienie - idelane do piwa, co browary nagminnie wykorzystują. OSZCZĘDNOŚĆ kosztem naszego zdrowia!!! No teraz już jestem oświecony, wiem dlaczego piwo jest żółte i ma "goryczkę". Edytowane 5 Września 2012 przez scooby_brew wyvern 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 uwielbiam komentarze trolli, bez jakiegokolwiek rozeznania w temacie. A co do żółci (jakiejkolwiek), też muszę nieść kaganiec oświaty wśród części znajomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Nie na darmo mawiają, że ktoś głupi jak komentarz na onecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Oto niektóre opinie "eksprtów" z pod tego artykułu ... że też ci się chciało czytać wszystkie komentarze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Haha dla mnie to była dobra zabawa . Zwłaszcza podobał mi się "Browarmistrz" i ten od "żółci ze świni'. "Browarmistrz" nawet podał recepturę, może ktoś zrobi klona? A ten od żółci świńskiej widocznie postanowił że żółć bydlęca dla niego nie wystarcza, więc on podniósł poprzeczkę jeszcze wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Oto i LOLkontent na dziś - dzięki scooby! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Jeszcze niedawno dużo moich znajomych musiałem uświadamiać,tłumaczyć. Ze dobre piwo to nie jest z chmielu, że chmiel to coś w rodzaju przyprawy, a piwo warzy się ze słodu. Że żółć to są takie bajki.itd .. itd.. Takie chodzą słuchy o piwach "koncerniakach" (nie lubię tej nazwy). I nie ma się co dziwić tym komentarzom. Właściwie to trzeba im współczuć niewiedzy. ps. A tak nawiasem dalej je piją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Żółć bydlęca w piwie jest lepsza niż Czarna Wołga :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 uwielbiam komentarze trolli, bez jakiegokolwiek rozeznania w temacie. A co do żółci (jakiejkolwiek), też muszę nieść kaganiec oświaty wśród części znajomych. współczuję Twoim znajomym, zanieś im lepiej kaganek oświaty a nie traktuj jak pieski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 uwielbiam komentarze trolli, bez jakiegokolwiek rozeznania w temacie. A co do żółci (jakiejkolwiek), też muszę nieść kaganiec oświaty wśród części znajomych. współczuję Twoim znajomym, zanieś im lepiej kaganek oświaty a nie traktuj jak pieski Przez tyle lat już się naumali, kaganiec został odwieszony (wraz ze smyczą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capone Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 WoW wczoraj nastawiłem swoją pierwszą warkę z puszki. Chyba dziś musze iść do piwnicy i dolać do pojemnika troszkę żółci, bo inaczej piwo nie będzie żółte. :D Hm, ale skąd ją wziąść? A może wystarczy tochę nasikać, wtedy to dopiero będe miał goryczkę, a jaki piękny kolorek. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 tu chyba chodzi o żółć bydlęcą, a nie od starego konia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Na giełdzie hurtowej w Roterdamie jest dostępna żółć (chyba najtniej w Europie), pochodzi z Chin jest w formie suchej (proszek). W ilości detalicznej szukaj w jakiejś firmie produkującej leki. Tyle że decydując się na taki zakup, musisz mieć bardzo zasobny portwel (tu nie grosze jak przy zakupie chmielu), ale możesz "połechtać próżność" posiadaniem cholernie drogiego piwa. Nadanie goryczki piwu żółcią jest technicznie wykonalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 http://hergon.pl/sklep/media_werniksy/zolc-wolowa-ox-gall-75-ml jakby ktoś chciał spróbować ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capone Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ale ja żartowałem. :) Nie mam zamiaru tak szlachetnego tunku "ulepszać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 tu chyba chodzi o żółć bydlęcą, a nie od starego konia? po nicku to bliżej mu do koguta swoją drogą to co ludzie źrą że takie rzeczy im do głowy przychodzą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ale ja żartowałem. :) Nie mam zamiaru tak szlachetnego tunku "ulepszać". Treść tematu to żart i w tym klimacie są wpisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 "Browarmistrz" rzadzi Niezle ludzie maja pojechane po zwojach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 swoją drogą to co ludzie źrą że takie rzeczy im do głowy przychodzą ? Nic. To czysta socjologia, zawsze w takich przekazywanych legendach jest 'kotwica', która sprawia, że niewiarygodna historia jest łatwiejsza do zaakceptowania niż proste wytłumaczenie, np wujek, który pracował w browarze. A to jest autorytet nie do obalenia, bo wiadomo, że wujek znajomego znajomego nie skłamie, w przeciwieństwie do jakiegoś jajogłowego naukowca, który zapewne ma coś do ukrycia, i dlatego nie powie prawdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Żółć to już stary temat, ale nie przemija Pozostając w kręgu opinii eksperckich, przytoczę dwie wypowiedzi mojego wujka (a jakże), który uznaje tylko żywca, a inne piwa to dla niego syf, sama chemia itp. cytat 1: Po co oni do piw ten jęczmień dodają? Na każdym piwie napisane "zawiera słód jęczmienny"! Przecież to najgorszy syf jest, zamiast z chmielu piwo robić to tylko goryczkę chmielową dają i ten jęczmień jako wypełniacz... cytat 2: A najgorsze to te niepasteryzowane są. Drożdże tam są żywe i się w kiszkach odkładają i wypłukują cukry z organizmu i zamieniają w CO2. Potem niedobór cukrów jest w organizmie a ten gaz też się musi gdzieś podziać i wzdęcia są od tego... :lol: :lol: :lol: W tym przypadku mój kaganiec oświaty był bezsilny... Przypadek beznadziejny - człowiek z gatunku "ja wiem najlepiej i znam się na wszystkim". Na szczęście inni znajomi są bardziej podatni na edukację piwną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 a to nie ma racji? w drugim przypadku to bym się wahał ale co do pierwszego to na pewno ma rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 a to nie ma racji? w drugim przypadku to bym się wahał ale co do pierwszego to na pewno ma rację Że co? :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 żartowałem,po tych kilku warkach wiem co piwo kryje w sobie zresztą dużo wcześniej już wiedziałem ,niestety w swoim gronie też mam takich orłów ,ostatnio dałem na całe szczęście tylko po dwie butelki na spróbowanie ,przy następnej okazji pytam jak? no niektóre całkiem niezłe ale te z zielonym kapslem (pszeniczne ,bo jak kapslami opisuję warki i style) chyba za długo stało bo się zepsuło bo nie dość że kwaskowe to i mętne strasznie ,a kur.... tłumaczyłem co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 a to nie ma racji? w drugim przypadku to bym się wahał ale co do pierwszego to na pewno ma rację Ja tez się przez chwilę zastanawiałem, czy to ironia, czy na poważnie A piwo, jak wszyscy wiedzą, musi być klarowne. Jak jest mętne, to znaczy się zepsute/do wylania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 "Browarmistrz" nawet podał recepturę, może ktoś zrobi klona? Pytaj Pierona, on dał 30% chmielu do piwa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się