thobeta Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) http://wiadomosci.onet.pl/1889319,28350,wiadomosceu.html Marynowanie w alkoholu chroni przed rakiem Marynowanie grillowanego mięsa w czerwonym winie, a jeszcze lepiej - w piwie - obniża ryzyko nowotworów - informuje "New Scientist". Obróbka cieplna podwyższa zawartość w pożywieniu rakotwórczych związków zwanych aminami heterocyklicznymi (HA). Dotyczy to zwłaszcza smażonego i grillowanego mięsa, które jest poddawane działaniu bardzo wysokiej temperatury. Zawartość HA mogą obniżać między innymi oliwa z oliwek, sok cytrynowy i marynaty czosnkowe - w przypadku grillowanego kurczaka redukcja sięga 90 procent. Isabel Ferreira z portugalskiego uniwersytetu w Porto zbadała działanie piwa i wina na przeznaczony do smażenia stek. Marynowanie przez sześć godzin w jednym z tych alkoholi może zmniejszyć poziom dwóch rodzajów HA o 90 procent. Dla trzeciego rodzaju amin heterocyklicznych skuteczniejsze okazało się piwo, które dzięki zawartości cukrów utrudnia powstawanie rakotwórczych substancji na powierzchni mięsa. Poza tym marynowane w piwie mięso jest uważane za smaczniejsze. Piwo rośnie w siłę Edytowane 2 Stycznia 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Przedewszytskim temat opiera się na przeciwutleniaczach czyli antyoksydantach,czyli związkach organicznych np. kwas askorbinowy,czyli wit. C zawarta w soku z cytryny,których działanie opiera się na wygaszaniu wolnych rodników. Wolne rodniki to atomy cząsteczki lub jony posiadające niesparowny elektron na zewnętrznej orbicie.Dąży on do oddania albo przyłączenia elektronu,charakteryzują się ponad to wysoką aktywnością chemiczną,utleniajać różne związki. Wolne rodniki w organizmie człowieka "atakują" najczęściej związki z podwójnym wiązaniem np. białka, DNA,polisacharydy,lipidy.Nadtleniki lipidowe powstające w wyniku utleniania lipidów wyzwalają niszcącą rekacje "łańcuchową".Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Ich pochodzenie może być również zewnętrzne np. dym z papierosów,zjonizowane powietrze,leki,wysoko przetworzona żywność. Tworzą się w prod. spoż jak produkty mięsne* i roślinne,wyroby cukierniczne *(dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu). W produktach smażonych tłuszcze ulegają szybkiemu utlenianiu i tak przetważana żywność zawiera dużo wolnych rodników. Co do ludzkiego organizmu ton w każdej komórce w reka chem uczestniczy tlen a jego czasteczki nie ulega pelnej redukcji,wlasnie wtedy wytwarzaja sie wolne rodniki tlenu. Uszkodzenie błony komórkowej uniemożliwia pełnienie właściwych funkcji metabolicznych,uszkodzenie kodu genet co prowadzi do powstania nowotworów i innych zaburzen czynnosciowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Antyoksydantów w piwie jest dość sporo,szczególnie zwiazkow fenolowych (np. kwas cynamonowy,galusowy),czy tez melanoidyny,kwas askorbinowy, alfa-tokoferol,oksydaza polifenolowa,katalaza,peroksydaza. Jeżeli będziecie mieli ochotę na więcej informacji dotyczących przeciwutleniaczy w piwie,postarma się coś w najbliższym czasie dopisac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się