Jump to content

Ciekawy artykuł - Marynowanie w piwie obniza ryzyko nowotworów


thobeta

Recommended Posts

http://wiadomosci.onet.pl/1889319,28350,wiadomosceu.html

 

Marynowanie w alkoholu chroni przed rakiem

Marynowanie grillowanego mięsa w czerwonym winie, a jeszcze lepiej - w piwie - obniża ryzyko nowotworów - informuje "New Scientist".

Obróbka cieplna podwyższa zawartość w pożywieniu rakotwórczych związków zwanych aminami heterocyklicznymi (HA). Dotyczy to zwłaszcza smażonego i grillowanego mięsa, które jest poddawane działaniu bardzo wysokiej temperatury. Zawartość HA mogą obniżać między innymi oliwa z oliwek, sok cytrynowy i marynaty czosnkowe - w przypadku grillowanego kurczaka redukcja sięga 90 procent.

 

Isabel Ferreira z portugalskiego uniwersytetu w Porto zbadała działanie piwa i wina na przeznaczony do smażenia stek. Marynowanie przez sześć godzin w jednym z tych alkoholi może zmniejszyć poziom dwóch rodzajów HA o 90 procent. Dla trzeciego rodzaju amin heterocyklicznych skuteczniejsze okazało się piwo, które dzięki zawartości cukrów utrudnia powstawanie rakotwórczych substancji na powierzchni mięsa. Poza tym marynowane w piwie mięso jest uważane za smaczniejsze.

 

 

Piwo rośnie w siłę :lol::P:D

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

Przedewszytskim temat opiera się na przeciwutleniaczach czyli antyoksydantach,czyli związkach organicznych np. kwas askorbinowy,czyli wit. C zawarta w soku z cytryny,których działanie opiera się na wygaszaniu wolnych rodników.

Wolne rodniki to atomy cząsteczki lub jony posiadające niesparowny elektron na zewnętrznej orbicie.Dąży on do oddania albo przyłączenia elektronu,charakteryzują się ponad to wysoką aktywnością chemiczną,utleniajać różne związki.

Wolne rodniki w organizmie człowieka "atakują" najczęściej związki z podwójnym wiązaniem np. białka, DNA,polisacharydy,lipidy.Nadtleniki lipidowe powstające w wyniku utleniania lipidów wyzwalają niszcącą rekacje "łańcuchową".Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Ich pochodzenie może być również zewnętrzne np. dym z papierosów,zjonizowane powietrze,leki,wysoko przetworzona żywność.

Tworzą się w prod. spoż jak produkty mięsne* i roślinne,wyroby cukierniczne *(dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu).

W produktach smażonych tłuszcze ulegają szybkiemu utlenianiu i tak przetważana żywność zawiera dużo wolnych rodników.

Co do ludzkiego organizmu ton w każdej komórce w reka chem uczestniczy tlen a jego czasteczki nie ulega pelnej redukcji,wlasnie wtedy wytwarzaja sie wolne rodniki tlenu.

Uszkodzenie błony komórkowej uniemożliwia pełnienie właściwych funkcji metabolicznych,uszkodzenie kodu genet co prowadzi do powstania nowotworów i innych zaburzen czynnosciowych.

Link to comment
Share on other sites

Antyoksydantów w piwie jest dość sporo,szczególnie zwiazkow fenolowych (np. kwas cynamonowy,galusowy),czy tez melanoidyny,kwas askorbinowy, alfa-tokoferol,oksydaza polifenolowa,katalaza,peroksydaza.

 

Jeżeli będziecie mieli ochotę na więcej informacji dotyczących przeciwutleniaczy w piwie,postarma się coś w najbliższym czasie dopisac.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.