Pierre Celis Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dzisiaj wakacyjnie o piwie rodem z Hiszpanii. Szczerze mówiąc nie sądziłem, że coś mnie w tym kraju piwnie zaskoszy, a jednak! Okazuje się, że poza nudnymi jak polskie koncerniaki jasnymi lagerami w gorącej Hiszpanii warzy się także piwo …. uwaga … ciemne. Jak napisano na etykiecie, jest to piwo w stylu monachijskim i tak postaram się je ocenić. Dodam, że browar Mahou należy do globalnego Carlsberga. Czy koncern może mnie czymś zaskoczyć? Mahou Negra – monachijskie ciemneEkstrakt nieznany, alkohol 5,5% Wygląd: kolor ciemno brązowy, ale jeszcze prześwitujący. Na tyle, że można stwierdzić, że trunek jest idealnie klarowny. Piana beżowa, wątła, nietrwała.Aromat: opieczone tosty i odrobina melanoidowej słodyczy.Wysycenie: umiarkowane, perliste, delikatne.Smak: słodowy, tylko lekko palony. Goryczka na poziomie średnim, bardziej od przypieczonego słodu niż od chmielu.Odczucie w ustach: nieco lepkie, ale goryczka dobrze spełnia swoją rolę spłukując szybko nadmiar słodyczy.Wrażenie ogólne: No cóż, do klasyków gatunku niby daleko, ale na nieurodzajnej hiszpańskiej ziemi potrafi zaskoczyć niejednego. Naprawdę przyzwoite piwo. Jak na swój styl ciut za słodkie i zbyt mocno przypalane, ale i tak niezłe, szczególnie na tle nijakich jasnych euro-lagerów.Ocena: 5.5/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się