crosis Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 (edytowane) Czołem, skomponowałem sobie taką recepturkę na wita: Pilzneński Strzegom 2kg Pszeniczny Strzegom 0,7kg Pszenica niesłodowana 1kg Płatki owsiane 0,5kg Karmel 30 Strzegom 0,5kg płatki i pszenica: kleikuję - 66* - 30', 100* - 10' Główny: 54°C - 30min, i dodanie płatków 64°C - 60min, 72°C - 15min 78°C - 5min BS2 mówi, że to będzie miało 10,6 EBC... dodać czegoś na przyciemnienie czy program mnie oszukuje? Z góry dzięki za pomoc Edytowane 1 Września 2012 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 A po co chcesz przyciemniać? Tak jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 W sumie... Sam nie wiem, BS2 pokazuje, że to się nie mieści w stylu. Dlatego myślałem o przyciemnieniu. A sama receptura jak? Chmielić chcę Magnum i Lubelskim, do tego 15g kolendry w dwóch porcjach i curaco też w dwóch. Planuję z tego mieć ponad 20l 12BLG. Ilość będzie zależna od wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Robisz piwo dla smaku, nie dla stylu. Będzie dobre. Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 A sama receptura jak? Jak dla mnie za duż kolendry. Zamiast curacao dałbym świeżą skórkę z cytrusów. Z magnum też bym zrezygnował, na rzecz lubelskiego. Dałbym mniej karmelowego, albo w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Ostatecznie zmieniłem, jest w podlinkowanym wątku. Nie wyjdzie z tego pewnie dobry witbier, ale może wyjść całkiem przyjemne piwko o ile ktoś lubi mały ekstrakt połączony z wyraźnym chmielem... Poszło odrobinę świeżej skórki, ale nie wiem czy 25g wystarczy.... nawet jeśli, to sporo cytrusów powinienem dostać z drożdży. Kolendry dałem więcej, bo ostatnio jej prawie nie czułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 BS2 mówi, że to będzie miało 10,6 EBC... dodać czegoś na przyciemnienie czy program mnie oszukuje? Z góry dzięki za pomoc Chyba na rozjaśnianie : Color: 3,9-7,9 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 no teraz to na pewno będzie odpowiedni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się