arusb Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) #18 IRA zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy.Zakończyło na poziomie 3 Blg czyli zgodnie z FFT.Zielone piwo niesamowicie klarowne i to po 2,5 tygodniach od warzenia.S-04 i mech irlandzki zrobiły swoje.Zapowiada się b.fajne piwo.Jestem zadowolony z uzyskanej barwy.Wyszło 41 butelek x 0,5l i 6 butelek x 0,33l. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez arusb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Najwyższy czas rozpocząć nowy sezon.Na pierwszy ogień idzie eksperyment : #20 Pumpkin Foreign Extra Stout Zasyp: -5,0 kg Pale Ale Weyerman -0,3 kg Special B Breferm -0,2 kg Czekoladowy Pszeniczny Weyerman -0,1 kg Carafa II Weyerman -0,4 kg Płatki Jęczmienne Błyskawiczne Lidl -2 kg dyni obranej -150 g cukier trzcinowy Demerara -Przyprawy (3g cynamon+3g gałka muszkatołowa+2g imbir) Zacieranie: Do 16l wody podgrzanej do 66'C wsypane wszystkie słody,płatki i wcześniej pokrojona w kostkę i zapieczona w 200'C na 1h dynia z przyprawami i cukrem trzcinowym. - przerwa w 64'C 45min - podgrzanie do 72'C i przerwa 30min -mash out do 76'C i przealane do filtracji. Wysładzanie ciągłe do uzyskania 26l filtratu którego gęstość zmierzona za pomocą nowo nabytego refraktometru wyniosła 14'Brix Gotowanie i chmielenie: -60 min 40g Marynki Po gotowaniu do wiadra poszło 22l brzeczki o gęstości 15' Brix zadane 1,6l starterem drożdży Wyeast 1084 Irish Ale kręconym 48h na mieszadle magnetycznym i wykonanym z ekstraktu suchego.Gęstość początkowa startera to 10'Brix. Fermentacja w temp.17'C otoczenia(piwnica) ruszyła po 3h.Jeszcze nigdy nie miałem tak krótkiego lagu. Edytowane 12 Października 2014 przez arusb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się