Regius Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dysponuję takimi surowcami: Słód Pale Ale 4kg Słód Wiedeński 1kg Słód Monachijski 1kg Słod Crystal 150 0,3kg Chmiele: Cascade 100g Chinook 50g Palisade 50g Chciałbym uwarzyć z tego AIPA jednak nie mam kompletnie doświadczenia z amerykańskimi odmianami chmielu. Do tej pory używałem jedynie polskich odmian. Celowałbym w 20L 16BLG, IBU około 60. Jak byście to chmielili? Ogólnie piszcie swoje propozycje jak byście wykorzystali te surowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w W ostatnim Piwowarze jest jeszcze zwycięska receptura Tomka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Rzuć okiem na mój przepis "z resztek" po sezonie. Nieskromnie powiem, że wyszło z tego wyborne piwo. http://www.piwo.org/topic/6399-browar-zuzel/page__st__20?do=findComment&comment=149219 Wrzuć składniki np. do beersmith i kombinuj. Na pewno wyjdzie fajne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Do tej pory warzyłem tylko z gotowych zestawów. Pierwszy raz kombinuję sam . Co powiecie na coś takiego: 50g Chinook 60' 25g Palisade 30' 25g Palisade 15' 50g Cascade 10' 50g Cascade na zimno przez 7 dni Według BeerSmith wyszłoby 54 IBU. Chciałbym wycisnąć jak najwięcej cytrusów z Cascade. W pierwszym poście się pomyliłem i mam 130g Cascade wiec zostałoby jeszcze 30g. Jeśli macie jakieś sugestie co poprawić/zmienić to śmiało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 (edytowane) Coś ci się pomyliło. To piwo będzie miało grubo powyżej 100 IBU. Będzie też dosyć ciemne, wysoko alkoholowe i za bardzo słodowe na IPA (może ty chcesz IIIPA?). Następnym razem na początek spóbuj czyjejś sprawdzonej receptury, albo kup gotową recepturę ze sklepu. Tak samo jakbyś pierwszy raz piekł lasagna, najpierw zrób ją z książki kucharskiej a później po trochu zmieniaj sobie recepture aż będziesz miał "swoją" lasagne. Edytowane 14 Września 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Wrzucam screena z BS. Nie znam dobrze tego programu więc nie wykluczone, że coś zrobiłem nie tak ale zobacz co tam wyszło z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 (edytowane) Wrzucam screena z BS. Nie znam dobrze tego programu więc nie wykluczone, że coś zrobiłem nie tak ale zobacz co tam wyszło z tego. Hmmm... też nie znam BS, ale zdecydowanie gdzieś coś jest nie tak, bo sprawdziłem w arkuszu i przy 20litrach to samo 50g Chinook 13% a-k na 60min da Ci już 60-90 IBU (w zależności od metody). A właśnie: jaką metodę masz wybraną w BS? Jeśli nie chcesz dużej goryczki to zmniejsz tego Chinooka o połowę i powinno być ok. Cascade - dobry plan. Ew. możesz te 50g podzielić na dwie części i drugą część dać w 0', czyli chwilę po wyłączeniu grzania. Edytowane 14 Września 2012 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 15 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Zgadzam się z przedmówcami, coś jest ewidentnie nie tak w Twoich ustawieniach. Zwróć uwagę na wartości w polach "Est pre-boil gravity" i "Est pre-boil vol", które u Ciebie mają odpowiednio 32,5 blg i 9.8 litra Przy blg rzędu 32 faktycznie 60min gotowania chmielu o zawartości alfa-kwasow 13% da ok 34 IBU. Ale przy 17 blg będzie to już ponad 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Nie używałem wcześniej tego programu i szczerze mówiąc nie bardzo zwracałem uwagę na ustawienia. Może mi ktoś podpowiedzieć co tam jest najważniejsze i jak to poustawiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Kwestia podstawowa jest tez, jaka metode masz ustawiona do obliczen IBU(Rager, Tinseth itp). Daja spore rozbierznosci w wynikach!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Nie używałem wcześniej tego programu i szczerze mówiąc nie bardzo zwracałem uwagę na ustawienia. Może mi ktoś podpowiedzieć co tam jest najważniejsze i jak to poustawiać? Podstawowa sprawa to ustawienia kotła warzelnego. Rzuć okiem jak to wygląda u mnie: http://i.imgur.com/eRTnH.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Dzięki za pomoc Panowie. Spolszczyłem program i przestudiowałem ten temat ->http://www.piwo.org/topic/491-program-beersmith-pomoc-dla-uzytkownikow/page__st__300. Teraz BS jest dla mnie prostszy i bardziej czytelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się