chomiczon Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Dzisiaj chciałem rozlewać Dry Stout po 2 tygodniach ciechej. Po otworzeniu fermentora zauważyłem delikatny film na powieżchni. Wlałem sobie odrobinę do kieliszka i spróbowałem (po przechyleniu kieliszka białawy osad zostaje na ściankach), wyczuwam kwaskowatość i sam już nie wiem czy tak powinno być czy nie. Wg opisu stylu wiki w Dry Stout powinna być wyczuwalna kwaskowatość. Jeszcze nie poszło w kanał bo zastanawiam się co robić. Edytowane 22 Września 2012 przez chomiczon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Z opisu wygląda mi na infekcję.... Zakapsluj szybciorkiem, może to tylko tlenowiec i zniknie w butelce... tylko ta kwaskowość.... może sie rozwinąć ale to tylko gdybanie... kapsluj, zdążysz wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Rozlane, zobaczymy jaki bedzie efekt za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Następnym razem zrób zdjęcie. Łatwiej będzie można ocenić co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Na zdjęciu nic nie byłoby widać. Mgiełka tak delikatna, że prawie niewidzialna. Poszło w butelki. Najwyżej chleb będę na tym piekł zamiast wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Na zdjęciu nic nie byłoby widać. Mgiełka tak delikatna, że prawie niewidzialna.Poszło w butelki. Najwyżej chleb będę na tym piekł zamiast wody A takie troche głupie pytanie. Czy już wcześniej robiłeś stouta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 No właśnie pierwszy raz. Zacierałem z zestawu BA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 No właśnie pierwszy raz. Zacierałem z zestawu BA. No właśnie pierwszy raz. Zacierałem z zestawu BA. To nie panikuj. Prawdzimy stout z palonym jczmieniem jest jakby lekko kwaskowaty. Jeśli to infekcja to piwo stanie się nie do wypicia podczas leżakowania. Zawsze zdążysz wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Dzięki Makaron. W sumie tak jak pisałem w opisie stylu jest wzmianka o kwasowości. Ale dla nowicjusza ciężkie jest do określenia czy kwasowość w Dry Stout jest na właściwym poziomie czy to już kwach całkowity. Leżakowanie rozwieje wątpliwości więc pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Pamiętaj, że najlepsza temperatura do konsumpcji tego piwa 13 – 18°C. To tak przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Dzięki za sugestie. Jak nie wyjdzie kwas, to spijemy w sugerowanej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Po dwóch dniach od zabutelkowania na powierzchni piwa pojawił się biały osad, który po przechyleniu lekko butelki pozostaje na ściankach. Chyba jednak nic z tego nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Po dwóch dniach od zabutelkowania na powierzchni piwa pojawił się biały osad, który po przechyleniu lekko butelki pozostaje na ściankach. Chyba jednak nic z tego nie będzie Wiesz zawsze musi być ten pierwszy raz. Porządnie zdezynfekuj sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się