Jump to content

Pomiar blg.

Guest franc

Recommended Posts

Opisywałem że po bardzo burzliwej fermentacji która trwała kilka dni piwo się uspokoiło i zrobiłem pomiar blg który dał wynik 3.

Dzień później ponowny pomiar dał 0,5.

Ale teraz powiem co źle zrobiłem przynajmniej tak mi się wydaje :

pierwszy pomiar to spuściłem z kranika a drugi otwarłem fermentator i pobrałem próbkę z góry.

Czy to mógłby być błąd ?

Czy można próby pobierać z kranika czyli z dna ?

Jako początkujący, powiem ci tyle, że pobieram zawsze z kranika, ale pamiętając o jego dezynfekcji wrzątkiem po napełnieniu menzurki. Otwierając wieko troszkę bardziej ryzykujesz, zwłaszcza teraz,w okresie upeirdliwych muszek. Czy zdezynfekowałeś przyrząd do pobrania próbki z "góry"?

No faktycznie trochę za duży spadek tego Blg jak na 1 dzień, i to w okresie kiedy już "jest spokojnie". Ja osobiście zamiast babrać się w mysie i odkażanie menzurek czy kraników, dezynfekuję areometr i mierzę Blg we wiadrze. Uznaję tą metodę za skuteczną. Jedyny warunek jest taki że musisz mieć odpowiednio dużo brzeczki w wiadrze, bo areometr schodzi dość nisko i możesz mieć błąd odczytu kiedy oprze się o dno albo będzie jeździł drożdżach.

Hehe, to ja musiałbym mieć o 1 więcej areometr niż mam ;)

Osobiście próbkę pobieram zazwyczaj ze środka wiadra, przez ściągnięcie wężykiem.

a ja pobieram próbki chochlą uprzednio opaloną nad palnikiem gazowym.

Tak naprawdę nieważne jest czy próbkę pobiera się z góry czy z dołu. Trzeba tylko za każdym razem pobierać tak samo, żeby porównać pomiary.