Gość franc Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Opisywałem że po bardzo burzliwej fermentacji która trwała kilka dni piwo się uspokoiło i zrobiłem pomiar blg który dał wynik 3. Dzień później ponowny pomiar dał 0,5. Ale teraz powiem co źle zrobiłem przynajmniej tak mi się wydaje : pierwszy pomiar to spuściłem z kranika a drugi otwarłem fermentator i pobrałem próbkę z góry. Czy to mógłby być błąd ? Czy można próby pobierać z kranika czyli z dna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Jako początkujący, powiem ci tyle, że pobieram zawsze z kranika, ale pamiętając o jego dezynfekcji wrzątkiem po napełnieniu menzurki. Otwierając wieko troszkę bardziej ryzykujesz, zwłaszcza teraz,w okresie upeirdliwych muszek. Czy zdezynfekowałeś przyrząd do pobrania próbki z "góry"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Tak oczywiście przed samym pobraniem zlewam chochelkę wrzątkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 No faktycznie trochę za duży spadek tego Blg jak na 1 dzień, i to w okresie kiedy już "jest spokojnie". Ja osobiście zamiast babrać się w mysie i odkażanie menzurek czy kraników, dezynfekuję areometr i mierzę Blg we wiadrze. Uznaję tą metodę za skuteczną. Jedyny warunek jest taki że musisz mieć odpowiednio dużo brzeczki w wiadrze, bo areometr schodzi dość nisko i możesz mieć błąd odczytu kiedy oprze się o dno albo będzie jeździł drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Ja także dezynfekuję areometr i wrzucam go do wiadra, już tak robię od kilku warek. Staram się go już nie wyciągać tylko trzymam go do momentu przelewania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Hehe, to ja musiałbym mieć o 1 więcej areometr niż mam Osobiście próbkę pobieram zazwyczaj ze środka wiadra, przez ściągnięcie wężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 a ja pobieram próbki chochlą uprzednio opaloną nad palnikiem gazowym. Tak naprawdę nieważne jest czy próbkę pobiera się z góry czy z dołu. Trzeba tylko za każdym razem pobierać tak samo, żeby porównać pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Franc sprawdź czy masz wyskalowany dobrze areometr. W czystej wodzie o tem nie przekraczajacej 20°C powinien swkazywać "0" (czyt. zero) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się