gagarin Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Planuje warzenie kolejnej warki właśnie z użyciem Abbey malt.. na stronach piszą, że jest to odpowiednik Biscuita, przy czym zalecenia do stosowania biscuita są, aby stanowił do 10% zasypu, a przy Abbeyu, że do 50%.. Planowałem użyć 40% słodu Abbey.. nie do końca wiem jakie efekty smakowe daje.. zastanawiam się czy zastosowanie takiej ilości słodu specjalnego nie sprawi, że piwo bedzie np. mdłe.. Macie może jakieś rady dla mnie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Nie używałem tego słodu, ale jeżeli jest ciemniejszy od monachijskiego, to byłbym ostrożny - 10% to będzie bezpieczny pułap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Ten Abbey ma 40-50 EBC.. czyli ciemniejszy.. A na czym polega niebezpieczeństwo przy użyciu dużej ilości tego słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Abbey z jednego ze sklepów internetowych Belgijski słód "bursztynowy" palony w wyżych temperaturach niż słody podstawowe, nadaje brzeczce nuty chleba, orzechów i owoców. Gorzki charakter słodu zmniejsza sie wraz z czasem, początkowo może być intensywny. Użycie: Do 20% zasypu Barwa EBC: 45 Zastosowanie: Piwa w stylu angielskim, Trappist, Bruin, Blonde, Amber, Belgian Ale, Dubbel, Tripel, Lambic a także do piw owocowych Producent: CastleMalting Belgia a tu inny sklep Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt", polecany do piw belgijskich. m.in.: Trappist, Blonde, Bruin, Amber, Belgian Ale, Dubbel, Tripel, Lambic a także do piw owocowych.Słód Abbey Malt® może stanowić do 50% podczas zacierania. Efekt: wybitnie wyrazisty aromat słodowy, kolor piwa od bursztynowego do czerwono-brązow ego. Barwa: 40-50 EBC, 16-19 Lovibond. Producent: Weyermann® (Bamberg, Niemcy). skąd te rozbieżności?? I jak właściwie robi się słód Biscuit i Abbey, jakie są między nimi różnice? Edytowane 25 Września 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Papier wszystko wytrzyma, podejrzewam, że wyliczyli siłę diastatyczną zasypu i wyszło, że przy 50% zasypu też się zatrze. Za dużo słodów "super-monachijskich" wniesie za dużo melanoidyn do piwia - kapuściany, podobny do DMS aromat i cierpki posmak przypalonej skórki ciemnego chleba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Za dużo słodów "super-monachijskich" wniesie za dużo melanoidyn do piwia - kapuściany, podobny do DMS aromat i cierpki posmak przypalonej skórki ciemnego chleba. Dzieki za odpowiedzi.. właśnie takiej informacji potrzebowałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Nigdy nie słyszałem że Biscuit jest podobny do Abby Malt (nie warzę dużo piw belgijskich), ale wiem że Biscuit jest podobny do Victory, i ja go używam do Amber Ale i Pumpkin Ale ok 5% i do Nut Brown Ale ok 20%, z bardzo bobrymi rezultatami (Victory/Buiscuit właśnie daje różnicę między Brown Ale i Nut Brown Ale). Edytowane 25 Września 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Jasny słód specjalny, odpowiednik słodu Biscuit - dodatek do piw belgijskich począwszy od Blond Ale do Dubble i Triple, jak również do piw owocowych i specjalnych. W zasypie nawet do 50%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Zgodnie z przydatna ponizsza tabelka, zamiennikami moga byc Aromatyczny oraz...... hmmm Amber (Bursztynowy). http://www.brew.is/files/malt.html Edytowane 25 Września 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Ja tam niczego szczególnego w piwie ze słodem biscuit nie czułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się