andy05 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 (edytowane) Tym, którzy mają dostep do gruszek - proponuję perry, czyli cydr gruszkowy. Mam ciąg cydrowy, to i za "perry" wziąć sie trzeba. Mam 15 l soku z gruszek, 13,5 blg, 3,5 g kwasu/l. Plan na dziś/jutro - sok j/w + 22,5 g kwasku cytrynowego (jak będzie jeszcze mało dodam jeszcze 0,5 -1 g/litr po próbach przy zlewaniu na cichą). Drożdże - mimo wszystko planuję Lalvin 71B, zjedzą kwas jabłkowy (ale wzbogacę go "sztucznie" o cytrynowy). Efekty czas pokaże. (BTW - generalnie gruszek nie jadam ... ). Edytowane 27 Września 2012 przez andy05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ja robiłem w zeszłym roku, ale z gruszek miałem sok 18°Blg! Gruszki wylądowały w sokowirówce, a potem wszystko zepsułem suchymi drożdżami do wina Wyszło nic specjalnego. Od ponad 9 miesięcy nie ruszałem, może cokolwiek się poprawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Fuj ;-) dwa lata temu Mark33 probowal, nie wyszo to dobre. Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Robiłem 2 razy i jestem zadowolony Za każdym razem dodając też jabłek oraz miodu pierwszy miał sporo dzikich gruszek i jabłek aromat świetny ale kwaśne wyraźnie, nie pamiętam jakie drożdze ale chyba zamojskich do miodów pitnych drugim razem dodałem soku jabłkowego z biedronki na drożdżach tokai, nie sklarowało mi się w odróżnieniu od pierwszego. uważam że aromat gruszek pięknie się łączy z miodowym, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Plan wykonany, perry w butelkach. Na cichej stał długo (szkło, pod korek) sklarowany mocno, to i nagazowanie będzie trwało długo. Zresztą nigdzie mi się nie spieszy. na bieżaco racze się kilkoma wersjami cydru Dodatkowe dokwaszanie przed rozlewem nie było potrzebne. Smak i aromat "surówki" całkiem przyjemny. LP stwierdziła, że "dobre" (a za cydrami ona nie przepada) więc - większej rekomendacji nie potrzebuję i perry kwalifikuje się do powtórzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Dzisiaj otworzyłem fermentor i zapach nie był zbyt ciekawy (siarkowodór), perry fermentowany drożdżami Tokaj. Zapach jest w normie przy tych drożdżach czy powinienem się martwic?. W smaku też trochę wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Odkopię temat - spadły jak na zamówienie Już umyte, dosychają, dam im troche dojść. Na dniach przerobienie na sok i... No właśnie. Konferencja jakiegoś zabójczego aromatu nie ma. Zastanawiam sie, czy nie doprawić tego delikatnie czymś. Moze laska cynamonu? Wanilia? Macie jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się