Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kosimazaki Opublikowano 28 Września 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 (edytowane) Od jakiegoś czasu kombinuję w jaki sposób wydłużyć swój sezon piwowarski. Niestety nie mam w domu pomieszczenia, w którym mógłbym utrzymywać temperatury rzędu 15-17 stopni, odpowiedniej dla fermentacji burzliwiej większości górniaków. Wszystkie okna wychodzą na południe i temperatury w mieszkaniu dochodzą obecnie do 25 stopni Na forach piwowarskich czytałem kiedyś o styropianowych pojemnikach na fermentor, do których wrzucamy butelki z zamrożoną wodą w celu obniżenia temperatury brzeczki. Dzisiaj skonstruowałem takie cudo. Poniżej zamieszczam projekt - może komuś się przyda. Części (z pierwszego lepszego sklepu budowlanego): - 3 kawałki styropianu 100 x 50 x 5 cm (ok 5 zł za sztukę) - kołek drewniany - 8mm średnicy, 1m długości (ok 2 zł) W sumie inwestycja pochłonęła 17 zł + dwa piwa Przecinamy wszystkie kawałki styropianu na pół i w efekcie otrzymujemy 6 kawałków o wymiarach 50 x 50 x 5 cm. Następnie 2 z nich przycinamy do rozmiarów 50 x 40 x 5 cm (odcinamy 10-centymetrowy pasek). Kołek drewniany tniemy na 8 cm kawałki. Posłużą one do połączenia ze sobą kawałków syropianu. (Można oczywiście wszystkie kawałki posklejać, jednak mi zależało na tym, żeby pudło można było w każdej chwili rozłożyć.) Kawałki styropianu łączymy za pomocą kołków. Pudło gotowe Jak widać wymary są idealne pod standardowy fermentor i cztery 1.5-litrowe butelki z zamrożoną wodą. Mam nadzieję, że uda mi się zbić temperaturę wewnatrz do ok 17 stopni. W najbliższym czasie przetestuję wynalazek i dam znać. Pozdr! Edytowane 28 Września 2012 przez kosimazaki Marcin Wojtczuk, Ravage Trzy Baryłki, camilos i 7 innych 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 krótki ten kołek 1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 krótki ten kołek 1mm Oczywiście miało być 1m Już poprawione, dzięki za czujność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zrobiłem niedawno coś podobnego http://www.piwo.org/topic/7657-pudlo-do-utrzymywania-temp/#entry164632 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Różnią się kołkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Pudło eleganckie, tylko zastanawia mnie jedna rzecz - czy dasz radę wymieniać te butelki bez wyjmowania fermentora z pudła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Pewnie w ten sposób że płyty są na kołkach i łatwo je "wyjać" z kołków. wtedy ma łatwy dostęp Pet-ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Pewnie w ten sposób że płyty są na kołkach i łatwo je "wyjać" z kołków. wtedy ma łatwy dostęp Pet-ów Dokładnie tak. Fermentor kładę na styropianie, stawiam pety w rogach i przykrywam całość resztą konstrukcji. Zastanawiam się tylko, czy fakt, że pojemnik nie jest szczelny (płyty styropianowe nie są ze sobą klejone na stałe) nie odbije się za bardzo na wydajności chłodzenia. To wyjdzie w praniu w przy najbliższej warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 daj znak jak to bedzie z utrzymywaniem temperatury bo tez skleilem cos takiego i tez mam nie szczelne na bokach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Ja mam zrobione podobne pudełko, jednak kleiłem wszystko poza przykrywką klejem do styropianu. Przy zmianie jednego peta 1,5 l na 12h utrzymuję spokojnie temperaturę 16 stopni, przy 3-4 petach spokojnie mogę zrobić temperatury lagerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Zrobiłem coś podobnego: http://www.piwo.org/topic/6615-troche-fizyki-troche-praktyki-poradcie/#entry142005 w środku 45x45, jako wkłady butelki po Coli 2.5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Urlop mam dzisiaj Tak sobie to z ciekawości przeliczyłem. Czy ktoś może potwierdzić te obliczenia? Dawno chemii już nie miałem, a nie chce głupot pisać Woda Ciepło właściwe = 4190 J/kg*K Ciepło krzepnięcia = 340 KJ / kg Czyli 1 kg wody (lodu), ogrzewając się od -15°C do +5 °C oddaje E = 4,190 x 20 + 340 KJ = 824 KJ energii cieplnej Piwa w temperaturze 25°C mamy 22 litry Powiedzmy Ciepło właściwe jak woda, chłodzimy 25°C -> 10°C, czyli potrzeba E = 4,190 x 22 x 15 = 1383 KJ energii żeby schłodzić piwo Dalej fermentacja alkoholowa: C6H12O6 ----> 2C2H5OH + 2CO2 +24 kcal (100 kJ) To chyba jest w Molach zapisane? Masa molowa C6H12Og = 180 g / mol Czyli 180 g cukru -> daje 100 KJ energii 22 litry piwa fermentuje, powiedzmy na dobę przerabia 30 cukru na litr, czyli 660 g na Warkę. Czyli 660 / 180 = 3,67 mola na dobę x 100 KJ = 367 KJ / doba – wydzielanie energii w czasie fermentacji (367 KJ / 22 kg piwa / 4,190 J/kg*K = 3,98 K ->czyli taka ilość ciepła spowoduje ogrzanie Warki o 4°C na dobę – nie licząc strat) Czyli, podsumowując: W idealnie zaizolowanym fermentorze potrzeba niecałe 2 kg wody (lodu) (-15°C) żeby schłodzić 22 l warkę z 25 do 10°C, a następnie niecałe 0,5 kg wody (lodu) (-15°C) żeby utrzymać temperaturę fermentacji ? Jak obliczyć "sprawność" zbudowanego pudła ze styropianu? Edytowane 1 Października 2012 przez Zbyszek T Citizen Kane 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 ja zrobiłem w formie prostokąta na dwa fermentory,-na razie "na zapas" obecnie stoi jeden-myślałem o ew przedziałce w środku,ale nie dałem.Dokupiłem jeden element "U" 50mm pociąłem na kawałki po 490mm i poskręcałem wkrętami po dwa-bok do "pleców",powsuwałem styropian ,położyłem na jednej płycie a drugą przykrywam.używam wkładów do lodówki turystycznej,bez problemu mam 16-17stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 To ja odwróce pytanie : na strychu w zime mam około 5* c i jak zaizolować fermentor aby temperatura była idealna do dolniaków ? Czy takie pudło się sprawdzi do potrzymania temperatury w zimę ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Zamiast butelek lepiej zastosować takie coś: http://allegro.pl/mo...2662407705.html plus http://allegro.pl/rt...2667683624.html Kiedyś testowałem takie coś na pożyczonym ogniwie i takim termostacie, który używałem kiedyś do chłodzenia latem wody w akwarium. W izolowanej prowizorycznie szafce z wiadrem wody w piwnicy bez problemu uzyskałem spadek z 17C do 10C. Docelowo zamierzam zrobić takie właśnie styropianowe pudło z ogniwem jak czas pozwoli. Edytowane 1 Października 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Może się mylę, ale chyba gdzieś u nas na forum czytałem, że ogniwa Peltiera są mało wydajne Jak już inwestować to chyba lepiej kupić starego Morsa (zamrażarkę) na allegro i wsadzić do piwnicy albo garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A cóż to za inwestycja kilkadziesiąt zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 A cóż to za inwestycja kilkadziesiąt zł. Jeżeli niewydajna to chybiona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Dla materialisty na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Witam Zamiast samego styropianu proponuję zbudowanie skrzyni. do budowy wykorzystałem deski z palet przemyslowych styropian grubości 5 mm .Nie musze sie obawiać że przy wstawianiu fermentora coś uszkodzę .Zrobiłem już w niej 20 warek na codzień sluży za stolik nocny kaletamariusz i Marcin Wojtczuk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 piękna rzecz zrobię chyba taki na przedpokój do siadania jak się buty zakłada,żona się ucieszy z nowego gadżetu ,a o zawartości nie wspomnę gorzej jak wpadnie na pomysł chowania butów do środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Mam taką skrzynię styropianową do chłodzenia piwa. Zastanawiam się jak by się taka skrzynia sprawiła jakbym wystawił ją na balkon? Mam na myśli głównie lagery, których mam zamiar kilka zrobić zimą. Wiadomo, zimą temperatury mocno minusowe, idzie jakoś zrobić taką skrzynię, żeby w środku było te +10°C? Używał ktoś takiej skrzyni w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 a ja zapytam tak,w piwnicy przez cały rok mam od 18 do 22C ,niestety idą tam dość grube rury o CO i w okresie grzewczym jak na zewnątrz jest na plusie to jest tam właśnie koło 22 jak spadnie po niżej zera to tak z 20C,jak zrobię taką skrzynkę wkładając 2 PETy na dobę o ile spanie temperatura ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Moja skrzynka przy temperaturze otoczenia ok 23 stopni, przy jednej butelce PET na dobę utrzymuje temperaturę ok 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 No! Pudło styropianowe posklejane. Chyba już nie będzie problemu z utrzymaniem temperatury fermentacji bliżej tych 18°C niż 24°C jak za pierwszym razem. Teraz zastanawiam się jeszcze nad użyciem dodatkowo folii NRC. Lepiej wykleić pudło folią od wewnątrz, czy okleić z zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się