JakubS Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Jak sie jej powinno uzywac? Wyczytalem, ze maksymalnie moze stanowic 5% zasypu. Dodatkowo doszukalem sie informacji, ze przed uzyciem nalezy ja kilkukrotnie przeplukac goraca woda. Ktos moze to potwierdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) nie wiem dokładnie co chcesz uzyskać za pomocą łyski owsianej? chcesz wspomóc filtrację? jeżeli tak, to wystarczy 5% wagi słodu. Nie daje się jej na początku zacierania, tylko na samym końcu, albo bezpośrednio przed filtracją. Trzeba ją zalać wrzątkiem i zostawić żeby namokła, inaczej pływa na wierzchu i nie spełnia swojej funkcji. Edytowane 6 Października 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Tak chce nia wspomoc filtracje. Dzieki za instrukcje obslugi Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) czy dodatek tej łuski wpływa jakoś(negatywnie) na smak gotowego piwa? pytam,bo widziałem taką łuskę w hurtowni z pokarmem dla gołębi i można by śrutować "na mąkę" i dodać tej łuski potem Edytowane 6 Października 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 nie wyczułem żadnego wpływu takiej łuski, ale mając dobry śrutownik dwuwalcowy można śrutować prawie na mąkę z jednoczesnym zachowaniem łuski jęczmiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi