Skocz do zawartości

13.10.12 - Poznań/Setka Pub - Wspólne warzenie AIPA


dżony

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz kolejny zapraszamy wszystkich zainteresowanych na wspólne warzenia piwa - tym razem w stylu American India Pale Ale.

 

Zasypanie: sobota, 13 października, godz. 16.00

Miejsce: Setka Pub, ul. Św. Marcin 8

 

Postaramy się przywieźć ze sobą jakieś ciekawe piwo do degustacji ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już to sześć lat gościu malinowy ;)

Opuściliśmy lokal w trakcie filtracji, oczywiście samo zacieranie i późniejsza filtracja przeprowadzone jak zawsze profesionalnie. Byłem pod wrażeniem panela sterującego sprzętem, na którym odbywało się warzenie. Dzięki wielkie gospodarzom za gościnę i serwowane piwka, trafiliśmy akurat na pierwsze lanie "Kangura" z browaru Widawa&Kopyr, Wojtkowi i Jankowi za możliwość degustacji ich "Rogena", Biermannowi za towarzycho i wszystkim z którymi udało się pogadać. Szkoda, że "Setka" jest tak daleko, bo na pewno byli byśmy jej stałymi bywalcami :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już to sześć lat gościu malinowy ;)

Opuściliśmy lokal w trakcie filtracji, oczywiście samo zacieranie i późniejsza filtracja przeprowadzone jak zawsze profesionalnie. Byłem pod wrażeniem panela sterującego sprzętem, na którym odbywało się warzenie. Dzięki wielkie gospodarzom za gościnę i serwowane piwka, trafiliśmy akurat na pierwsze lanie "Kangura" z browaru Widawa&Kopyr, Wojtkowi i Jankowi za możliwość degustacji ich "Rogena", Biermannowi za towarzycho i wszystkim z którymi udało się pogadać. Szkoda, że "Setka" jest tak daleko, bo na pewno byli byśmy jej stałymi bywalcami :beer:

Nowości u Wogoszy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za wizytę; bardzo się cieszę, że znaleźliście czas na wspólne spotkanie i piwowarskie ploty :D

 

Dla ciekawych tego, co powstało, załączam przepis:

 

- słód wiedeński - 5700g

- słód monachijski - 1300g

- słód karmelowy - 300g

 

Zeus - 14,2% AA

Citra - 12,7% AA

Cascade - 8,6% AA

Centennial - 9,6% AA

 

Zasypanie: 45 st. C.

62 st. C - 15 min.

pH: 5.4

72 st. C - 40 min

78 st. C - filtracja

 

Gotowanie brzeczki - 90 min

Chmielenie:

 

10g Zeus, 60 min

10g Citra, 60 min

10g Centennial, 60 min

14g Citra, 45 min

14g Cascade, 30 min

14g Centennial, 30min

14g Cascade, 15 min

14g Citra, 15 min

14g Cascade, 5 min

14g Citra, 5 min

14g Citra, 0 min

 

Na zimno w planach:

 

14g Centennial

14g Citra

 

IBU: ok. 64

 

W sumie wyszło ok. 31l. o ekstrakcie 14,5 Blg przy wydajności warzelni 75%.

Nadmienię tylko, że powyższe chmielenie jest autorskim pomysłem Szymona z Setki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.