Pierre Celis Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Eksport piwa produkowanego w Polsce pozostaje na niezmienionym poziomie. Z danych statystycznych opublikowanych kilka dni temu przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że w 2011 roku polskie browary wyeksportowały 2,08 mln hektolitrów piwa. Wielkość ta stanowi 5,7% całej produkcji piwa i jest niemal identyczna jak rok temu. Najwięcej piwa sprzedaliśmy na Węgry, do Czech i Niemiec. Eksport do tych trzech państw stanowił połowę całej sprzedaży polskiego piwa zagranicą. W tym samym czasie sprowadziliśmy do Polski 0,4 mln hl piwa głównie z Niemiec, Czech i Niderlandów. Takie dane statystyczne pokazują ogromną siłę wewnętrzną polskiego rynku piwa, który rok temu zanotował historyczny rekord produkcji, a w obecnym roku wynik ten zostanie prawdopodobnie po raz kolejny poprawiony. Uwzględniając dane statystyczne produkcji, eksportu i importu piwa widać, że Polacy piwo kochają i piją go coraz więcej. Rzeczywiste spożycie piwa na głowę mieszkańca plasuje nas w ścisłej światowej czołówce. Pijemy piwa głównie rodzimej produkcji, gdyż import jest mikroskopijny. Piwa zagraniczne są najczęściej drogie i stanowią towar dla koneserów, których w Polsce jest ciągle relatywnie niewielu. Niestety tak mały eksport pokazuje, że polskie piwo nie jest znane i nie jest cenione zagranicą. Gros eksportu stanowi tania produkcja do supermarketów i dyskontów zagranicznych sieci handlowych. Reszta to drobny eksport znanych marek do skupisk Polonii w różnych krajach. Czytaj całość na blogu autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się