Qxa Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Orientuje się ktoś ile mniej więcej potrzeba pomarańczy na 100g świeżej skóry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo. Edytowane 9 Października 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 według mnie bardziej cytrusowy efekt daje skórka cytryny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 potwierdzam skórka z 2 cytryn dała bardzo wyczuwalny efekt w wicie, dużo mocniejszy niż pomarańcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo. Nie wiem, czy zadługo nie tarłeś, w sensie starłeś to białe pod skórką, bo po pierwsze dziwi mnie, że z 3 pomarańczy masz 127 g skorki, po drugie dziwi mnie, że ich nie czujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Ja ostatnio miałem ok 150 g skórki (obranej już z "tego białego") po obraniu zdaje się 7 pomarańczy (półtorej kilogramowa paczka). Czy czuć nie wiem, bo na razie fermentuje, ale fakt, że dawałem na zdecydowanie krócej: połowa na 10 min, a połowa na 3 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo. Nie wiem, czy zadługo nie tarłeś, w sensie starłeś to białe pod skórką, bo po pierwsze dziwi mnie, że z 3 pomarańczy masz 127 g skorki, po drugie dziwi mnie, że ich nie czujesz. Właśnie sęk w tym, że starałem się zetrzeć tylko wierzchnią warstwę. Chcąc zjeść te pomarańcze musiałem je jeszcze obrać z tej białej warstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) ja z 4sztuk 1,3kg miałem 120g bez tego białego,nie ocierałem tylko ostrym nożem cieniutko obierałem,a później posiekałem na dość spore kawałki tak 1cm x1cm,czy będzie czuć nie wiem bo w niedziele warzone ale jak się powącha z bukadełka to pachnie ładnie i czuć je,dodane na 5 min z 30 g "kurakao" do witka to białe chyba goryczkę by dawało? Edytowane 10 Października 2012 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 czy warto dodac troche skorki pomaranczy lub cytryny do belgijskiego blonda lekkiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 W ogóle jaka jest różnica w smaku pomiędzy witem zrobionym na skórce pomarańczowej (świeżej/suszonej), a na curacao? Robił ktoś obie, lub wszystkie trzy wersje? Zastanawiam się, czy warto kupować curacao, skoro posiadam sporo suszonej skórki ze zwykłych pomarańczy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 http://www.piwo.org/topic/7612-curacao/ To curacao które można kupić w sklepach piwowarskich wprowadza tylko niezbyt przyjemną goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 No bo to w końcu skórka gorzkiej pomarańczy. Mi nie dało w żadnym piwie nieprzyjemnej goryczki. Nie wolno przesadzać z ilością. Jak z każdą przyprawą zresztą. Porównania nie mam ze zwykłą pomarańczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ale w recepturach występuje zdecydowanie częściej niż suszona/świeżą skórka pomarańczy, dlatego pytam.. chodzi tez mi o to, czy curacao wnosi do piwa cos więcej, czego nie daje skorka.. Ewentualnie jaka ilością suszonej skórki zastąpić powiedzmy 10 g curacao?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Skórka nie da goryczki, jaką ma curacao. Tzn. jeśli skórka została z albedo to gdzieniegdzie lekko gorzkawe nutki się pojawią, ale nie będzie to aż tak odczuwalne. Skórki ile chcesz, bo i tak większej krzywdy piwu nie zrobi, pod warunkiem, że była to dobra odmiana pomarańczy (Sevilla, Valencia). Skórka, jako taka, wnosi głównie aromat, w smaku nie powinna być wyczuwalna, bo wtedy będzie miała zły wpływ na smak-czyli gdzieś popełniono błąd. Różnica między curacao a pomarańczą jest taka jak między limonką a cytryną, niby coś podobnego, ale jakże diametralnie różne. Ja już kiedyś polecałem, więc ponawiam: http://allegro.pl/ni...2740211246.html Należy dziada stłuc, dać do siateczki i na ostatnie 5 minut warzenia wystarczy. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Acha, czyli jednak warto dodawać. Także zamawiam ;-) .. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja miałem z 5 średnich pomarańczy 137 g skórki, bez białego. Do tego użyłem ją raz na Wita, a po tygodniu w lodówce, znów na Blonda i może też jej użyje jeszcze na jakieś trzecie, jak się nie zepsuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się