VeryBerry Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Witam. Mam pytanie o to jakie drożdże użyć do American Wheat. Znalazłem 2 typy drożdży: 1. Wyeast 3942 Belgian Wheat 2. Wyeast 1010 American Wheat Do pierwszych znalazłem kilka informacji o ich działaniu. Niestety z tego co wyczytałem to piwo wychodzi bardzo klarowne, a zależy mi na lekkiej/średniej mgiełce. Do drugich znalazłem jedynie czystą charakterystykę, ale już żadnych opinii. Miał ktoś do czynienia z tymi szczepami przy piwach pszenicznych? Albo może polecić jakieś inne drożdże do pszenicy? Najważniejsze dla mnie by nie miały one posmaków goździkowych (banany mogą być). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Belgian Wheat to szczep De Dolle, do piw typowo belgijskich wszelkiego rodzaju. Jeżeli chcesz zrobić pszenicę w stylu amerykańskim, muszą to być drożdże bardzo neutralne, polecam: American Wheat, Kolsch, American Ale, w tej kolejności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi