pero Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Postanowiłem swoje zapiski związane z warzeniem prowadzić właśnie tutaj na piwo.org. Notowanie w plikach na dysku zawsze wiąże się z możliwością utraty podczas formatowania itp Tutaj powinny być bezpieczne i zawsze będę mógł do nich wrócić Pierwsze dwie warki (jeśli można to tak nazwać) były z puszek. Warka #1 Brewkit Coopers Australian Lager Data: ----- 30.08.2012 Surowce: -------- * Coopers Australian Lager (brewkit) * drożdze nołnejmy z brewkita * glukoza krystaliczna 1kg * cukier do refermentacji * woda z kranu - wcześniej przegotowana Temperatura zadania drożdży: 24°C Początkowe Blg: 12 Blg Końcowe Blg: 2 Blg Końcowa objętość brzeczki: 18l Fermentacja burzliwa: 7 dni Fermentacja cicha: brak Uwagi: ------ * Dodanie glukozy nie było dobrym pomysłem, początkowo bardzo wyczuwalne posmaki owocowe, winne, jednak po kilku tygodniach smak znacznie sie poprawił. Jak na pierwsze piwo w miare ok. * Dodałem za mało wody co zaskutkowało zbyt małą objętością końcowa (36 butelek). Warka #2 Brewkit Coopers BrewMaster - Irish Stout Data: ----- 11.09.2012 Surowce: -------- * Coopers BrewMaster - Irish Stout 1.7kg (brewkit) * drożdze nołnejmy z brewkita * Ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg * cukier do refermentacji * woda z kranu - wcześniej przegotowana Temperatura zadania drożdży: 21°C Początkowe Blg: 12,5 Blg Końcowe Blg: 2,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 20l Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: brak Uwagi: ------ * Zastosowanie ekstraktu zamiast glukozy (błąd z warki #1) znacznie poprawił walory zapachowe i smakowe, nie mam jeszcze porównania co do piw zacieranych ale to smakuje mi bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Warka #3 Belgian Dubbel 17°Blg Data: ----- 06.10.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód Pale ale 3,2kg * Słód Monachijski 25EBC 0,5kg * Słód Special B 0,3kg * Słod Crystal 400 0,25kg * Słód Aroma 0,2kg * Cukier kandyzowany płynny 200ml * Cukier trzcinowy 0,25kg * Chmiel Saaz 40g * Drożdże Fermentis T-58 Zacieranie: ------------ * 14l wody * 62°C 20 min * 72°C 40 min * 78°C 3 min Wysładzanie: ------------ * 13l wody (78°C) Chmielenie: ----------- * 90 minut * Chmiel Saaz 40g - na 70 min * Cukry - 15 min przed końcem Temperatura zadania drożdży: 24°C (uwadniane) Początkowe Blg: 17,5 Blg Końcowe Blg: 5,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 18,5l Fermentacja burzliwa: 7dni Fermentacja cicha: 6 dni Refermentacja: --------------- * 6g glukozy na 1l Uwagi: ------ * obecnie przelane na cichą, zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 19 Października 2012 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Warka #4 SWEET STOUT 14°BLG Data: ----- 17.10.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód Pale ale 3,7kg * Słód Czekoladowy 0,35kg * Słód karmelowy ciemny 0,4kg * Jęczmień palony 0,2kg * Laktoza 500g * Chmiel Northdown 25g * Drożdże Fermentis S-04 Zacieranie: ------------ * 13l wody * 67°C 70 min * po negatywnej próbie jodowej wsypanie słódu czekoladowego i jęczmienia palonego - 67°C 10 min * 78°C 5 min Wysładzanie: ------------ * 16l wody (78°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Northdown 25g - na 60 min * Laktoza - 15 min przed końcem Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane) Początkowe Blg: 15,5 Blg Końcowe Blg: 5,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 23l Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: 7 dni Refermentacja: --------------- * 6g glukozy na 1l Uwagi: ------ * Zapomniałem zmierzyć blg przed dodaniem glukozy. Po chmieleniu wyszło mi 22l z 17,5blg, po pytaniach na forum zdecydowałem że rozleję brzeczke i otrzymałem 25,5l z 15,5 blg - zobaczymy czy dobrze zrobiłem Edytowane 3 Listopada 2012 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jak na początek zacierania to masz dobrą - bardzo dobrą wydajność ! :] Gratuluje !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Dzięki Wczoraj właśnie na "ostrym dyżurze" pytałem co z tym zrobić bo wyszło mi za duże blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Warka #3 Belgian Dubbel właśnie został zabutelkowany. Wyszło 36 butelek + degustacja. Miałem nadzieję, że odfermentuje trochę bardziej, zeszło do 5,5blg. Cóż brakuje mi jeszcze cierpliwości Może jak zrobię zapasy to wtedy dłużej zostawię na burzliwej. Teraz najgorsze - czekanie aż będzie gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Warka #4 SWEET STOUT w sobotę (27.10.2012) przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Warka #5 Pszeniczne Jasne 12°BLG Data: ----- 27.10.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód pszeniczny 2,5kg * Słód pilzneński 1,5kg * Słód karmelowy jasny 0,2kg * Chmiel Lubelski 20g * Drożdże Fermentis WB-06 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 44°C 15 min * 63°C 25 min * 72°C 40 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 18l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Lubelski 20g - na 60 min Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane) Początkowe Blg: 12 Blg Końcowe Blg: 2,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 20 l Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: brak Edytowane 6 Listopada 2012 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Warka #4 Sweet Stout zabutelkowana. Wyszło 46 butelek (23l). Refermentacja w 140g glukozy Edytowane 4 Listopada 2012 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Warka #5 Pszeniczne Jasne zabutelkowana (20l - 40 butelek). Refermentacja 190g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Warka #6 Koelsh 11°BLG Data: ----- 09.11.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód pilzneński 3,2kg * Słód pszeniczny 0,6kg * Słód carmel pils 0,2kg * Chmiel Perle 25g * Chmiel Hersbrucker 25g * Drożdże Fermentis S-33 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 52°C 10 min * 63°C 45 min * 72°C 25 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Perle 25g - na 60 min * Chmiel Hersbrucker 25g - na 15 min Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane) Początkowe Blg: 11 Blg Objętość brzeczki: 24 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Warka #6 Koelsh zlany na cichą, 3,7°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Warka #7 Polskie Jasne 12°BLG Data: ----- 18.11.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód pilzneński 3,7kg * Słód karmelowy jasny 0,3kg * Chmiel Marynka szyszka 25g * Chmiel Lubelski szyszka 40g * Drożdże Fermentis S-33 - zebrana gęstwa z Koelsh'a Zacieranie: ------------ * 12l wody * 63°C 20 min * 72°C 40 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Marynka 25g - na 60 min * Chmiel Lubelski 20g - na 20 min * Chmiel Lubelski 20g - na 10 min Temperatura zadania drożdży: 23°C (gęstwa) Początkowe Blg: 12 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Warka #6 Koelsh zabutelkowany, wyszło 43 butelek. Końcowa gęstość 3BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Uwagi: ------ * Dodanie glukozy nie było dobrym pomysłem, początkowo bardzo wyczuwalne posmaki owocowe, winne, jednak po kilku tygodniach smak znacznie sie poprawił. Jak na pierwsze piwo w miare ok. Cofam to co napisałem wcześniej, dziś degustuje przedostatnią butelkę tego piwka (zachowałem sobie dwie żeby sprawdzić jakie będzie po 3 miesiącach). Jak dla mnie bardzo dobre piwko się z tego zrobiło, wogóle nie czuję smaków bimbrowych. Nie potrafię opisywać smaków jednak czuję w nim coś na kształt owoców cytrusowych (bardzo podobne do IPA Fullers'a z tym, że dużo bardziej delikatne). Nie wiem czy to zasługa tej glukozy czy może podobne chmiele w obu piwach są używane. Co prawda już nie wrócę do Brewkitów jednak i tak zmieniam zdanie postawione w pierwszym poście Widać trzeba być cierpliwym i odczekać trochę, żeby piwko było naprawdę dobre, co niestety nie jest proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Warka #7 Polskie Jasne przelane w butelki (40 sztuk). Refermentacja 150g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Warka #8 India Pale Ale Data: ----- 04.12.2012 Surowce: -------- * Słód pale ale 3,2kg * Słód monachijski 1,6kg * Słód cara light 0,2kg * Chmiel Pilgrim 40g * Chmiel First Gold 50g * Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: ------------ * 12l wody * 68°C 70 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Pilgrim 40g - na 60 min * Chmiel Pilgrim 10g - na 50 min * Chmiel First Gold 15g - na 15 min * Chmiel First Gold 35g - na 10 min Temperatura zadania drożdży: 29°C (uwadniane) Początkowe Blg: 15 Blg Końcowa objętość brzeczki: 24 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Warka #9 Witbier 11,5º BLG Data: ----- 09.12.2012 Surowce: -------- * Słód pilzneński 2kg * Pszenica niesłodowana 1,8 kg * Płatki owsiane 0,4 kg * Kolendra 15 g * Curaçao 20 g * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g * Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 61°C 30 min * 71°C 40 min * 78°C 5 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (78°C) Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Lubelski 25g - na 60 min * Kolendra i Curaçao - na 10 min Temperatura zadania drożdży: 30°C (gęstwa) Początkowe Blg: 11,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 21 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Warka #8 India Pale Ale przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Warka #9 Witbier poszła w butelki - 39 sztuk 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Warka #8 India Pale Ale zabutelkowana (zeszło do 2,5 BLG). Do refermentacji poszło 140g cukru rozpuszczonego w ok 0,5l wody. Wyszło 42 butelki. Zdążyłem zabutelkować przed końcem świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Warka #10 Oktoberfest Bier (Marcowe) 14º BLG Data: ----- 26.12.2012 Surowce: -------- * Słód wiedeński 2kg * Słód monachijski 2,5kg * Słód karmelowy jasny 0,2kg * Chmiel Perle granulat 35 g * Chmiel Hersbrucker granulat 15 g * Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 (starter 1,2L z uwodnionej wcześniej saszetki) Zacieranie: ------------ * 12l wody * 63°C 30 min * 73°C 45 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Perle 35g - na 60 min * Chmiel Hersbrucker - na 15 min Wyszło 24 litry 14BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Warka #10 Marcowe przelane wczoraj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Warka #11 Pils 12º BLG Data: ----- 07.01.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 3,5kg * Słód Monachijski 0,5kg * Chmiel Marynka 40g * Chmiel Lubelski 30g * Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 46°C - wsypanie słodów * 52°C 10 min * 63°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Marynka 20g - od początku warzenia * Chmiel Marynka 20g - na 30 min * Chmiel Lubelski 30g- na 20 min Wyszło 23l , gęstość 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Warka #10 Marcowe zabutelkowana (43 butelki) Refermentacja 155g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się