pero Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Tak, powstawał z takim zamysłem aby stać w kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Warka #36 ala Kölsch poszła w butelki, zeszła do 3BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Warka #38 Ale Data: ----- 10.10.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,7kg * Hallertau Hersbrucker 29g * Lomik 25g * Centennial 15g * Mosaic 27g * Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 53°C 15 min * 62°C 20 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Hallertau Hersbrucker 29g - na 60 min * Lomik 25g - na 50 min * Centennial 15g - na 10 min * Mosaic 27g - na 5 min Wyszło 26l o gęstości 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Warka #39 Ale 2 Data: ----- 18.10.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 5kg * Sybilla 45g * Bobek 47g * Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 53°C 10 min * 62°C 20 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Sybilla 30g - na 60 min * Bobek 35g - na 10 min * Sybilla 15g - na 5 min * Bobek 12g - na 5 min Przy okazji Warka #38 Ale poszła na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Warka #40 Pale Ale 12BLG Data: ----- 31.10.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4kg * Słód Biscuit Malt 0,45kg * Słód Caraaroma 0,15kg * Premiant 30g * Goldings, East Kent 25g * Drożdże odzyskane z butelki Bengal Lancer - starter ok 1,5l Zacieranie: ------------ * 15l wody * 62°C 25 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Premiant 30g - na 60 min * Goldings, East Kent 25g - na 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Warka #41 Cydr Sok Słoneczna tłocznia 10l + 10l soku z Kauflandu Zadane drożdżami Tokay. Warka #42 Ale Data: ----- 3.01.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 5kg * Słód Caraaroma 0,2kg * Sybilla 50g * EKG 20g * Drożdże Safale S-04 - uwodnione Zacieranie: ------------ * 15l wody * 53°C 10 min * 62°C 30 min * 72°C 25 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Sybilla 50g - na 60 min * EKG 20g - na 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Warka #43 - IPA Single Hop Amarillo Data: ----- 10.01.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 5kg * Słód Caraamber 0,2kg * Słód Crystal Malt 0,2kg * Amarillo 70g * Drożdże Safale S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 53°C 20 min * 68-63°C 50 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Amarillo 35g - na 60 min * Amarillo 10g - na 10 min * Amarillo 25g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Warka #44 - German IPA Data: ----- 13.01.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,8kg * Słód Biscuit Malt 0,2kg * Słód Caraamber 0,2kg * Herkules 30g * Perle 23g * Drożdże Safale S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 53°C 10 min * 68-63°C 50 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Herkules 17g - na 60 min * Herkules 13g - na 50 min * Perle 23g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Warka #45 - Pale Ale Data: ----- 20.01.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,6kg * Słód Biscuit Malt 0,35kg * Herkules 20g * Amarillo 30g * Drożdże Safale S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 67-65°C 60 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Herkules 20g - na 60 min * Amarillo 15g - na 10 min * Amarillo 15g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Warka #46 - PILS Data: ----- 30.01.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,8kg * Premiant 34g * Perle 20g * Drożdże Wyeast Labs Urquell Lager 2001 - starter ok 2l Zacieranie: ------------ * 15l wody * 52°C 20 min * 63°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Premiant 34g - na 60 min * Perle 20g - na 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Warka #47 - Malinowe Data: ----- 31.01.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,2kg * Słód Caraaroma 0,1kg * Sok Herbapol malinowy 420ml - 3 butelki * Bobek 46g * Drożdże Safale S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 52°C 15 min * 68-62°C 55 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Bobek 46g - na 60 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Warka #48 - ESB Data: ----- 10.02.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,5kg * Słód Cara Ruby 0,35kg * Słód Karmelowy 300 0,1kg * Herkules 18g * Aurora 25g * Drożdże Safale S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 53°C 20 min * 67-63°C 60 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Herkules 18g - na 60 min * Aurora 10g - na 10 min * Aurora 15g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Warka #49 - Marcowe Data: ----- 14.02.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 0,5kg * Słód wiedeński 2,5kg * Słód monachijski typ II 2kg * Słód caraamber 0,25kg * Herkules 12g * Perle 20g * Drożdże Wyeast Labs Urquell Lager 2001 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 52°C 10 min * 63°C 30 min * 72°C 30 min * 76°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Herkules 12g - na 60 min * Perle 10g - na 10 min * Perle 10g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Warka #50 PILS - ALE Data: ----- 20.02.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 6,5kg * Słód wiedeński 2,5kg * Hallertau Magnum 30g * Herkules 11g * Aurora 21g * Perle 37g * Drożdże BrewGo-01 - uwodnione * Drożdże Safale S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 51°C - wsypanie słodów * 63°C 30 min * 72°C 25 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 65 minut * Hallertau Magnum 30g - na 60 min * Herkules 11g - na 60 min * Aurora 21g - na 10 min * Perle 37g - na 5 min Przypadkowo wyszło, że 50 warka to zwiększenie wybicia Ostatnio zakupiłem garnek 70l i narazie robię warki ok 50 litrowe. Przy okazji zwiększenia wybicia bałem się filtracji/wysładzania, jednak pomysł jednego z kolegów z forum z filtratorem z rurek w formie "łabędzia" jest bardzo dobry. Nie musiałem wiercić dziury w garnku a sama filtracja przebiegła bezproblemowo - o wiele sprawniej niż prz użyciu wężyka z oplotu. Niestety problem pojawił się przy przelewaniu poprzedniego pilsa do kega, miałem zamiar wykorzystać gęstwę z Urquell Lager 2001. Niestety pils jest lekko kwaskowaty - prawdopodobnie wczesna infekcja. Wolę nie ryzykować dlatego gęstwa do wyrzucenia a tę warkę zamiast jednego pilsa dzielę na 2 fermentory. Jeden pils na saszetce BrewGo-01 (drożdże właśnie na takie nieprzewidziane sytuacje) a drugi ale na gęstwie S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Warka #51 - American Wheat Data: ----- 28.02.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,5kg * Słód pszeniczny 4kg * Słód monachijski II 0,8kg * Słód caraamber 0,4kg * Columbus (Tomahawk) 30g * Citra 50g * Drożdże Safale S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 50°C - wsypanie słodów * 68-66°C 60 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Columbus (Tomahawk) 30g - na 60 min * Citra 25g - na 10 min * Citra 25g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Warka #52 Pils II Data: ----- 14.03.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 6,8kg * Słód Monachijski typ II 2,2kg * Hallertau Magnum 55g * Hallertau Tradition 55g * Drożdże BrewGo-01 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 51°C - wsypanie słodów * 63°C 30 min * 72°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Hallertau Magnum 55g - na 60 min * Herkules 11g - na 60 min * Hallertau Tradition 25g - na 10 min * Hallertau Tradition 30g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Warka #53 - Bitter Data: ----- 3.05.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 7,5kg * Słód Caraamber 0,5kg * Słód Karmelowy 300 0,5kg * Tomahawk 40g * Magnum 12g * Fuggle 40g * Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: ------------ * 30l wody * 55°C wsypanie słodów * 68-65°C 55 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Tomahawk 25g - na 60 min * Magnum 12g - na 60 min * Tomahawk 15g - na 10 min * Fuggle 15g - na 10 min * Fuggle 25g - na 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) Data: ----- 31.05.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 7kg * Słód Caraaroma (Weyermann) 0,6kg * Słód Carafa Special II (Weyermann) 0,5kg * Słód Special B (Castle Malting) 0,5kg * Słód Czekoladowy ciemny 1200 0,25kg * Owies 1,5kg * Hallertau Tradition 43g * Columbus (Tomahawk) 26g * Gips piwowarski 8g * Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: ------------ * 30l wody * 50°C wsypanie słodów * gips piwowarski * 68-65°C 60 min * na ostatnie 20 min słody ciemne * 78°C 1 min Chmielenie Warka #54 Stout: ----------- * 60 minut * Hallertau Tradition 22g - na 60 min * Columbus (Tomahawk) 13g - na 60 min Chmielenie Warka #55 Milk Stout: ----------- * 60 minut * Hallertau Tradition 21g - na 60 min * Columbus (Tomahawk) 13g - na 60 min * Laktoza 0,75kg - na 15 min Edytowane 3 Czerwca 2014 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Warka #56 Single Hop Citra Data: ----- 25.06.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 9,5kg * Słód Caraaroma (Weyermann) 0,5kg * Citra 130g * Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: ------------ * 30l wody * 50°C wsypanie słodów * 68-65°C 60 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 70 minut * Citra 50g - na 60min * Citra 40g - na 15min * Citra 40g - na 1min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Warka #57 Pszenica Data: ----- 1.10.2014 Surowce: -------- * Słód pszeniczny 4,5kg * Słód pilzneński 4kg * Słód karmelowy 300 0,2kg * Citra 22g * Drożdże WB-06 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 50°C wsypanie słodów * 63°C 25 min * 73°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 22g - na 60min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Warka #58 Ale Data: ----- 8.10.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 8,5kg * Słód Caraamber 0,35kg * Słód Cara Ruby 0,2kg * Iunga 50g * Citra 10g * Fuggle 40g * Drożdże S04 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 68°-63°C 55 min * 73°C 10 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Iunga 50g - na 60min * Citra 10g - na 10min * Fuggle 10g - na 10min * Fuggle 30g - na 3min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Warka #59 Polskie Ale Data: ----- 24.10.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 8kg * Słód pszeniczny 1,5kg * Słód Biscuit 0,5kg * Iunga 80g (własna szyszka) * Marynka 60g (własna szyszka) * Drożdże S04 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 51°C - wsypanie słodów * 62°C 25 min * 72°C 40 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Marynka 60g - na 60min * Iunga 30g - na 10min * Iunga 50g - na 3min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Warka #60 Strong Bitter Data: ----- 13.12.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 9kg * Aroma 0,5kg * Słód karmelowy 300 0,5kg * Citra 60g * Marynka 50g * Drożdże S04 * Drożdże S-33 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 62°C 25 min * 72°C 35 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Marynka 50g - na 60min * Citra 20g - na 10min * Citra 40g - na 3min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Warka #61 Green Bullet Single Hop Data: ----- 31.12.2014 Surowce: -------- * Słód pilzneński 9kg * Caraaoma 0,5kg * Green Bullet 100g * Drożdże S-33 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Green Bullet 40g - na 60min * Green Bullet 30g - na 10min * Green Bullet 30g - na 3min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Warka #62 Pils Data: ----- 7.02.2015 Surowce: -------- * Słód pilzneński 9kg * Biscuit 0,5kg * Marynka 50g * Citra 10g * Iunga 30g * Drożdże W-34/70 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Marynka 50g - na 60min * Citra 10g - na 60min * Iunga 30g - na 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się