Skocz do zawartości

Browar Pero


pero

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka #38 Ale

 

 

Data:

-----

10.10.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,7kg

* Hallertau Hersbrucker 29g

* Lomik 25g

* Centennial 15g

* Mosaic 27g

* Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 53°C 15 min

* 62°C 20 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Hallertau Hersbrucker 29g - na 60 min

* Lomik 25g - na 50 min

* Centennial 15g - na 10 min

* Mosaic 27g - na 5 min

 

 

Wyszło 26l o gęstości 12 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #39 Ale 2

 

 

Data:

-----

18.10.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 5kg

* Sybilla 45g

* Bobek 47g

* Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 53°C 10 min

* 62°C 20 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Sybilla 30g - na 60 min

* Bobek 35g - na 10 min

* Sybilla 15g - na 5 min

* Bobek 12g - na 5 min

 

Przy okazji Warka #38 Ale poszła na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #40 Pale Ale 12BLG

 

 

Data:

-----

31.10.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4kg

* Słód Biscuit Malt 0,45kg

* Słód Caraaroma 0,15kg

* Premiant 30g

* Goldings, East Kent 25g

* Drożdże odzyskane z butelki Bengal Lancer - starter ok 1,5l

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 62°C 25 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Premiant 30g - na 60 min

* Goldings, East Kent 25g - na 10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #41 Cydr

 

Sok Słoneczna tłocznia 10l + 10l soku z Kauflandu

Zadane drożdżami Tokay.

 

 

 

 

 

Warka #42 Ale

 

Data:

-----

3.01.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 5kg

* Słód Caraaroma 0,2kg

* Sybilla 50g

* EKG 20g

* Drożdże Safale S-04 - uwodnione

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 53°C 10 min

* 62°C 30 min

* 72°C 25 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Sybilla 50g - na 60 min

* EKG 20g - na 10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #43 - IPA Single Hop Amarillo

 

Data:

-----

10.01.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 5kg

* Słód Caraamber 0,2kg

* Słód Crystal Malt 0,2kg

* Amarillo 70g

* Drożdże Safale S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 53°C 20 min

* 68-63°C 50 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Amarillo 35g - na 60 min

* Amarillo 10g - na 10 min

* Amarillo 25g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 - German IPA

 

Data:

-----

13.01.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,8kg

* Słód Biscuit Malt 0,2kg

* Słód Caraamber 0,2kg

* Herkules 30g

* Perle 23g

* Drożdże Safale S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 53°C 10 min

* 68-63°C 50 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Herkules 17g - na 60 min

* Herkules 13g - na 50 min

* Perle 23g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #45 - Pale Ale

 

Data:

-----

20.01.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,6kg

* Słód Biscuit Malt 0,35kg

* Herkules 20g

* Amarillo 30g

* Drożdże Safale S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 67-65°C 60 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Herkules 20g - na 60 min

* Amarillo 15g - na 10 min

* Amarillo 15g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #46 - PILS

 

Data:

-----

30.01.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,8kg

* Premiant 34g

* Perle 20g

* Drożdże Wyeast Labs Urquell Lager 2001 - starter ok 2l

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 52°C 20 min

* 63°C 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Premiant 34g - na 60 min

* Perle 20g - na 10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #47 - Malinowe

 

Data:

-----

31.01.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,2kg

* Słód Caraaroma 0,1kg

* Sok Herbapol malinowy 420ml - 3 butelki

* Bobek 46g

* Drożdże Safale S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 52°C 15 min

* 68-62°C 55 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Bobek 46g - na 60 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #48 - ESB

 

Data:

-----

10.02.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,5kg

* Słód Cara Ruby 0,35kg

* Słód Karmelowy 300 0,1kg

* Herkules 18g

* Aurora 25g

* Drożdże Safale S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 53°C 20 min

* 67-63°C 60 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Herkules 18g - na 60 min

* Aurora 10g - na 10 min

* Aurora 15g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #49 - Marcowe

 

Data:

-----

14.02.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 0,5kg

* Słód wiedeński 2,5kg

* Słód monachijski typ II 2kg

* Słód caraamber 0,25kg

* Herkules 12g

* Perle 20g

* Drożdże Wyeast Labs Urquell Lager 2001 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 52°C 10 min

* 63°C 30 min

* 72°C 30 min

* 76°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Herkules 12g - na 60 min

* Perle 10g - na 10 min

* Perle 10g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #50 PILS - ALE

 

Data:

-----

20.02.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 6,5kg

* Słód wiedeński 2,5kg

* Hallertau Magnum 30g

* Herkules 11g

* Aurora 21g

* Perle 37g

* Drożdże BrewGo-01 - uwodnione

* Drożdże Safale S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 51°C - wsypanie słodów

* 63°C 30 min

* 72°C 25 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 65 minut

* Hallertau Magnum 30g - na 60 min

* Herkules 11g - na 60 min

* Aurora 21g - na 10 min

* Perle 37g - na 5 min

 

Przypadkowo wyszło, że 50 warka to zwiększenie wybicia :) Ostatnio zakupiłem garnek 70l i narazie robię warki ok 50 litrowe. Przy okazji zwiększenia wybicia bałem się filtracji/wysładzania, jednak pomysł jednego z kolegów z forum z filtratorem z rurek w formie "łabędzia" jest bardzo dobry. Nie musiałem wiercić dziury w garnku a sama filtracja przebiegła bezproblemowo - o wiele sprawniej niż prz użyciu wężyka z oplotu.

Niestety problem pojawił się przy przelewaniu poprzedniego pilsa do kega, miałem zamiar wykorzystać gęstwę z Urquell Lager 2001. Niestety pils jest lekko kwaskowaty - prawdopodobnie wczesna infekcja. Wolę nie ryzykować dlatego gęstwa do wyrzucenia a tę warkę zamiast jednego pilsa dzielę na 2 fermentory. Jeden pils na saszetce BrewGo-01 (drożdże właśnie na takie nieprzewidziane sytuacje) a drugi ale na gęstwie S-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #51 - American Wheat

 

Data:

-----

28.02.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,5kg

* Słód pszeniczny 4kg

* Słód monachijski II 0,8kg

* Słód caraamber 0,4kg

* Columbus (Tomahawk) 30g

* Citra 50g

* Drożdże Safale S-04 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 50°C - wsypanie słodów

* 68-66°C 60 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Columbus (Tomahawk) 30g - na 60 min

* Citra 25g - na 10 min

* Citra 25g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #52 Pils II

 

Data:

-----

14.03.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 6,8kg

* Słód Monachijski typ II 2,2kg

* Hallertau Magnum 55g

* Hallertau Tradition 55g

* Drożdże BrewGo-01 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 51°C - wsypanie słodów

* 63°C 30 min

* 72°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Hallertau Magnum 55g - na 60 min

* Herkules 11g - na 60 min

* Hallertau Tradition 25g - na 10 min

* Hallertau Tradition 30g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #53 - Bitter

 

Data:

-----

3.05.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 7,5kg

* Słód Caraamber 0,5kg

* Słód Karmelowy 300 0,5kg

* Tomahawk 40g

* Magnum 12g

* Fuggle 40g

* Drożdże Danstar Nottingham

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 55°C wsypanie słodów

* 68-65°C 55 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Tomahawk 25g - na 60 min

* Magnum 12g - na 60 min

* Tomahawk 15g - na 10 min

* Fuggle 15g - na 10 min

* Fuggle 25g - na 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Data:

-----

31.05.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 7kg

* Słód Caraaroma (Weyermann) 0,6kg

* Słód Carafa Special II (Weyermann) 0,5kg

* Słód Special B (Castle Malting) 0,5kg

* Słód Czekoladowy ciemny 1200 0,25kg

* Owies 1,5kg

* Hallertau Tradition 43g

* Columbus (Tomahawk) 26g

* Gips piwowarski 8g

* Drożdże Danstar Nottingham

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 50°C wsypanie słodów

* gips piwowarski

* 68-65°C 60 min

* na ostatnie 20 min słody ciemne

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie Warka #54 Stout:

-----------

* 60 minut

* Hallertau Tradition 22g - na 60 min

* Columbus (Tomahawk) 13g - na 60 min

 

 

Chmielenie Warka #55 Milk Stout:

-----------

* 60 minut

* Hallertau Tradition 21g - na 60 min

* Columbus (Tomahawk) 13g - na 60 min

* Laktoza 0,75kg - na 15 min

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #56 Single Hop Citra

 

Data:

-----

25.06.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 9,5kg

* Słód Caraaroma (Weyermann) 0,5kg

* Citra 130g

* Drożdże Danstar Nottingham

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 50°C wsypanie słodów

* 68-65°C 60 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 70 minut

* Citra 50g - na 60min

* Citra 40g - na 15min

* Citra 40g - na 1min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #57 Pszenica

 

Data:

-----

1.10.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pszeniczny 4,5kg

* Słód pilzneński 4kg

* Słód karmelowy 300 0,2kg

* Citra 22g

* Drożdże WB-06

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 50°C wsypanie słodów

* 63°C 25 min

* 73°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Citra 22g - na 60min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #58 Ale

 

Data:

-----

8.10.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 8,5kg

* Słód Caraamber 0,35kg

* Słód Cara Ruby 0,2kg

* Iunga 50g

* Citra 10g

* Fuggle 40g

* Drożdże S04

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 68°-63°C 55 min

* 73°C 10 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Iunga 50g - na 60min

* Citra 10g - na 10min

* Fuggle 10g - na 10min

* Fuggle 30g - na 3min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #59 Polskie Ale

 

Data:

-----

24.10.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 8kg

* Słód pszeniczny 1,5kg

* Słód Biscuit 0,5kg

* Iunga 80g (własna szyszka)

* Marynka 60g (własna szyszka)

* Drożdże S04

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 51°C - wsypanie słodów

* 62°C 25 min

* 72°C 40 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Marynka 60g - na 60min

* Iunga 30g - na 10min

* Iunga 50g - na 3min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #60 Strong Bitter

 

Data:

-----

13.12.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 9kg

* Aroma 0,5kg

* Słód karmelowy 300 0,5kg

* Citra 60g

* Marynka 50g

* Drożdże S04

* Drożdże S-33

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 62°C 25 min

* 72°C 35 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Marynka 50g - na 60min

* Citra 20g - na 10min

* Citra 40g - na 3min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #61 Green Bullet Single Hop

 

 

Data:

-----

31.12.2014

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 9kg

* Caraaoma 0,5kg

* Green Bullet 100g

* Drożdże S-33

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 62°C 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Green Bullet 40g - na 60min

* Green Bullet 30g - na 10min

* Green Bullet 30g - na 3min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #62 Pils

 

 

Data:

-----

7.02.2015

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 9kg

* Biscuit 0,5kg

* Marynka 50g

* Citra 10g

* Iunga 30g

* Drożdże W-34/70

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody

* 62°C 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Marynka 50g - na 60min

* Citra 10g - na 60min

* Iunga 30g - na 10min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.